Погледнете краката си и вижте какво казват за вашето здраве

Не е известно, но краката ни са невероятни диагностични инструменти, които можем да използваме, за да открием улики, които потенциално сочат към различни здравословни проблеми.

Не е нужно да сте лекар, за да разберете какво казват вашите собствени крака за вашето здраве. Важно е да знаете за кои предупредителни знаци да внимавате, когато става въпрос за краката ви.

Направихме списък на разяснителни признаци или симптоми на краката ви, които може да са тревожни показатели за цялостното ви здравосложно състояние.

Без косми

Повечето хора имат малко косми на крака, особено на пръстите си, независимо от техния пол. Ако обаче забележите, че краката ви стават по-гладки и виждате, че вече нямате косми в тази област, това може да е признак за сериозни проблеми с кръвообращението.

Обикновено се причинява от сърдечно-съдово заболяване, като артериосклерозата, която кара артериите ви да се втвърдят, което затруднява сърцето ви да изпомпва кръв ефективно около тялото ви. Когато нещо подобно се случи, сърцето ти минава в режим на възстановяване, където дава приоритет на разпределението на кръвта към по-жизненоважни органи, оставяйки крайници като краката с намалено кръвоснабдяване.

Койлонихия или потънали нокти на краката

Койлонихията е заболяване на ноктите, при което ноктите стават необичайно тънки и губят изпъкналостта си, стават плоски или дори вдлъбнати по форма, приличащи на лъжица. Това състояние започва да се появява в средата на нокътя, ръбовете се повдигат, за да се получи заоблен вид.

Това състояние е свързано с дефицит на желязо, иначе известен като анемия, която е най-разпространеното кръвно нарушение в света. Когато недостигът на желязо не се лекува, той може да причини серия от допълнителни здравословни проблеми като умора, бледа кожа, задух и гръдна болка, световъртеж, главоболия и списъкът е дълъг.

Рани, които не минават

Ако имате възпаление, което се появява на крака ви, отнема много време, за да се излекува или съществува постоянно и изглежда като отворена рана или екзема, това може да е признак на диабет. Тези видове рани се наричат диабетни язви. С течение на времето високите нива на кръвната глюкоза и високите нива на мазнини, като триглицериди, могат да увредят нервите ви. Това ще затрудни тялото ви да излекува рани, особено на краката ви.

Диабетът повлиява язвите на краката по различни начини и за хората с диабет е важно да разберат потенциално тежките последици от нелекуването на язви и рани по краката. За съжаление, за някои хора, които страдат от диабет, крайният резултат от язва може да бъде ампутация. Въпреки това, по-малко тежките язви на краката могат да отнеме много време, за да се излекуват и могат да се окажат много болезнени.

  • Потърсете незабавно медицинска помощ за открита рана.
  • Работете с медицински специалист, за да контролирате по-добре диабета си.

Студени крака

Въпреки че студените крака са много често срещано явление сред всички, ако получите необичайно студени крака без особена причина, това може да е признак на нарушение на щитовидната жлеза. Ниска активност на щитовидната жлеза може да бъде свързана с прекомерен хомоцистеин – аминокиселина, която е свързана със сърдечни заболявания, лошо кръвообращение и много твърда васкулатура.

Това е така, защото основните хранителни вещества, пренасяни в кръвоносните съдове, не достигат крайниците. Липсата на кръвообращение към крайниците като ръцете и краката ви може също да се прояви като хронични гъбични инфекции.

Пожълтяване на ноктите на краката

По-дебели от нормалните, жълти нокти на краката са дело на гъбична инфекция. Лошата хигиена е една от водещите причини за гъбични инфекции по ноктите на краката. Тези инфекции обикновено са причинени от лични навици, като например носенето на обувки, изработени от не-дишащи материали, които карат краката да се изпотяват и да се смесва с бактерии.

Носенето на потни чорапи за дълъг период от време или излизане на боси крака в съмнителни обществени места също може да доведе до гъбични инфекции. Ако смятате, че имате инфекция, консултирайте се с Вашия лекар за възможностите за лечение, включително продукти, които не са на пазара, но които могат да Ви бъдат от полза.

Скованост

Невропатията е едно от дългосрочните усложнения на диабета и засяга нервите. Нашите нерви са отговорни за общуването между мозъка и тялото, което активизира нашите сетива и ни дава възможност да се докоснем, да чувстваме, виждаме, чуваме и се движим. Ето защо, ако тези нерви се повредят, те могат да причинят проблеми в няколко части на тялото.

Невропатията е резултат от високите нива на кръвната глюкоза, които увреждат кръвоносните съдове, които доставят нервите. След това се предотвратява достигането на хранителните вещества в кръвоносните съдове, което води до изчерпване на нервните влакна.

Сензорната невропатия уврежда нервите, които носят “послания” на допир, болка, температура и други усещания от кожата до мозъка. Тя засяга главно нервите, разположени в краката и стъпалата, но в някои случаи може да повлияе и на ръцете и дланите.

Ако сте загубили способността да усещате болка в краката си, изпитвате изтръпване, свържете се с Вашия лекар, за да видите какво можете да направите, за да подобрите лечението си с диабет.

Болки в ставите на краката

Болки в краката, известни още като ревматоиден артрит, са състояние, при което имунната ви система погрешно атакува вашата собствена тъкан. Обикновено засяга лигавицата на ставите, причинявайки болезнено подуване, което в крайна сметка може да доведе до костна ерозия и деформация на ставите.

Възпалението, което е свързано с ревматоиден артрит, е това, което може да увреди други части на тялото, въпреки че възпалението на това състояние може да бъде контролирано от съвременните медикаменти, тежките случаи на ревматоиден артрит все още могат да причинят различни физически увреждания.

Ако мислите, че изпитвате нещо подобно, определено трябва да поетите лекар.

Лющене на кожата на краката

Това е възпалително кожно заболяване, което засяга стъпалото на крака и кожата между пръстите на краката. Обикновено изглежда червено, люспесто и може да бъде покрито с малки мехури.

Причинява се от заразна гъбична инфекция, наречена “tinea pedis”, която хората могат да получат от ходене боси на обществени места, като фитнес зали, обществени плувни басейни, общи душове.

Може да се излекуват много лесно с помощта на противогъбични кремове, но ако страдате и от диабет или слаба имунна система, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар.

Промяна на цвета на пръстите

Пръстите, които променят цвета си са основна характеристика на болестта на Рейно. Болестта на Рейно е състояние, което причинява крайниците на тялото ви, като пръстите и стъпалата на краката, да променят цвета си и да се чувстват вцепенени и студени в отговор на температурата или стреса. Това се случва, защото по-малките артерии, които разпределят кръвта на кожата са тесни, ограничават кръвообращението до засегнатите области.

По време на атака, когато страдате от това заболяване, засегнатите области на кожата обикновено стават бели. След това може да станат сини, да ги чувствате студени и изтръпнали. Тъй като човек се загрява и циркулацията се подобрява, тогава засегнатата област става червена, с подуване и сърбеж.

Трябва незабавно да посетите Вашия лекар, ако имате болестта на Рейно в семейството си и забележите възпаление или инфекция в пръстите на краката.

Червени и болезнени стъпала

Ако забележите, че ходилата на краката ви стават по-червени, болезнени и понякога дори изтръпнали, тогава това може да е признак на дълбока венозна тромбоза. Това е сериозно състояние, което се получава, когато парче кръвен съсирек се разпадне в кръвообращението и блокира един от кръвоносните съдове в белите дробове. Това може да причини болка и подуване на крака и може да доведе до усложнения като белодробна емболия, която може да бъде животозастрашаваща, ако не бъде лекувана.

Дълбоката венозна тромбоза обикновено се случва при хора над 50-годишна възраст, но фамилната анамнеза на заболяването и начина на живот могат да я предизвикат по-рано. Например, пушачите, хората с наднормено тегло, хората, които са имали наранявания и костни фрактури и жените, приемащи противозачатъчни – или дори тези, които стоят седнали за дълъг период от време – могат да страдат от това състояние.

Странно е, че симптомите се появяват само при около половината от хората, които са в това състояние.

Честите симптоми включват:

Подуване на крака, стъпалото или глезена на краката
Скърцаща болка в засегнатата област
По-топла кожа в заразените райони
Кожата в засегнатата област става червена или синя

Ако смятате, че страдате от дълбока венозна тромбоза, трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро. Тя може да се развие в по-сериозно състояние, както бе споменато по-рано (белодробна емболия), което може да ви попречи да дишате.

Деформация на краката

Ако забележите, че получавате внезапни и тежки болки по страните на пръстите на краката и също така виждате, че пръстите на краката ви започват да се деформират бавно с течение на времето, това може да е признак на подагра. Когато имате подагра, имате по-високи от нормалните нива на пикочна киселина в тялото си, които се натрупват около ставите и образува кристали в урината.

Една от най-честите причини за подагра е дехидратацията. Когато тялото ви е дехидратирано, то увеличава количеството пикочна киселина, което произвежда, което след това води до хиперурикемия. При здрави индивиди пикочната киселина преминава през черния дроб, в кръвта, където се екскретира в урината или преминава през червата, за да регулира нивата. Когато сте дехидратирани, бъбреците не функционират правилно и пикочната киселина не се отстранява от кръвта чрез екскреция и започва да се натрупва около ставите, особено в краката.

Ако това не се лекува, това може да доведе до трайно увреждане на ставите. Така че, ако смятате, че страдате от подагра, важно е незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да предотвратите появата на допълнителни проблеми.