Овулацията: всичко, което трябва да знаеш

Да разпознавате този период е полезно не само за забременяване или предпазване от бременност, а и защото в тези дни жените са много по-податливи към лечение, доказано от учени.

Можеш ли да разпознаеш симптомите на овулация? Ако планираш забременяване или се опитваш да се предпазиш от такова, това би могло да ти бъде от полза. Има признаци, които издават какво се случва в тялото ти и този деликатен момент може да бъде „уловен“ с приблизителна точност.

Полезно е и по друга причина, която няма нищо общо със забременяването. Според скорошно проучване на американски учени, по време на фертилния период жените са много по-податливи към лечение в сравнение с останалите дни от месеца.

Кои са симптомите?

Някои жени усещат подсъзнателно овулацията, а други не отчитат никакви промени. Така или иначе става дума за субективни възприятия. Съществуват различни начини за изчисляване на фертилните дни, като един от най-популярните методи е този на Йонас. Но има няколко характерни симптоми, по които може да отгатнеш, че моментът е настъпил.

Научно е доказано, че в дните преди овулация жените имат повишено сексуално желание. Обяснението е много просто – тялото се намира в най-доброто време за забременяване и съответно търси начини това да се случи. По време на фертилните дни някои жени констатират леко напомпване на бюста или изпитват поредица от незначителни болки в областта на таза. В някои случаи болките са локализирани в областта на яйчника, който е подготвил яйцеклетка.

За какво да следиш

Овулацията също така провокира увеличено производство на естроген, което се отразява на цервикалната слуз – тя става почти прозрачна и много подобна на яйчния белтък. Това се случва, защото слузта в шийката на матката става по-хлъзгава, именно за да улесни пътя на сперматозоидите до маточните тръби. След овулацията тя отново е лепкава и непрозрачна. Разбира се, това е доста относително и не бива да се разчита на 100% на тези симптоми, ако целта е забременяване или предпазване от бременност.

В първия случай най-добри резултати дават овулационните тестове, а във втория – контрацептивните средства. Ако обаче става дума за лечение, което не е от спешен характер, тогава би могло да се проследи състоянието по тези симптоми и при възможност да се използва съвпадението.

Знаеш ли, че…

-Овулацията е процес, когато зрялата яйцеклетка излиза от яйчника. Този процес трае само 15 секунди. След излизането яйцеклетката може да преживее около едно денонощие в организма на жената.

-Научно е доказано, че по време на овулация жените се интересуват повече от сериозни мъже, които са достойни да създадат потомство и да го изхранват, а не от сексапилни мачовци. Причина е хормоналният фон, който дава нареждане на мозъка кой избор е по-правилен.

Източник: cosmopolitan.bg