От какво се причинява главоболие и как можете да се отървете от него

Почти 50% от всички хора в света страдат от главоболие. Главоболието е в списъка на Световната здравна организация за първите 10 (сред мъжете) и 5 (сред жените) най-честите причини за увреждане.

В тази статия сме събрали някои от необичайните причини за главоболие, разбрахме за различните видове главоболия и имаме някои предложения как да се отървете от тях.

С помощта на съветите  ще можете да предотвратите главоболието или да го облекчите, като използвате тези прости методи.

Слънчева светлина и дефицит на витамин D

Според проучвания в Университета на Източна Финландия дефицитът на витамин D повишава риска от хронични главоболия.

Учените са анализирали серумните нива на витамин D при приблизително 2600 души. Хората с най-ниски серумни нива на витамин D са склонни към хронично главоболие повече от другите. Хроничните главоболия също са по-често срещани при мъже, които са били изследвани извън летните месеци, тъй като нивото на слънчевата радиация е по-ниско през другите сезони.

Ярка светлина

Хората, които изпитват главоболие, често се опитват да избегнат ярка светлина и да прекарват повече време в тъмни стаи. Изследванията на медицински център “Бет Израел” откриха нови връзки между невроните в очите и невроните в мозъка, които контролират нашето настроение във физически параметри като сърдечен ритъм, задух, умора и гадене.

В допълнение към факта, че ярката светлина може да бъде причина за главоболие, пациентите страдат от раздразнение, гняв, безпокойство и отчаяние. Участниците в изследването споменават също, че изпитват постоянен дискомфорт, гадене и задух.

Гръмотевици и светкавици

Учените от Университета в Синсинати използват математически модели, за да определят дали самата светкавица е причината за повишената честота на главоболието или дали може да се припише на други атмосферни фактори. Резултатите показват 19% увеличение на риска от главоболие при светкавици, дори след отчитане на атмосферните фактори. Това предполага, че мълнията има свой собствен уникален ефект върху хората и тяхната чувствителност към главоболие.

Джефри Мартин посочва, че точните механизми, чрез които светкавицата и такива метеорологични фактори като влажността и барометрично налягане предизвикват главоболие, са неизвестни. Въпреки това, това проучването показва връзките между мълнията и появата на главоболие.

Депресия и тревожност

588 пациенти, страдащи от главоболие, взеха участие в проучване, проведено в Медицинския център за национална отбрана в Тайван. В повечето случаи тревожността, депресията и нездравословният сън са основните причини за болката.

Изглежда, че фактори като емоционален стрес и честота на главоболие могат да се повлияят взаимно чрез общ патофизиологичен механизъм. Например, емоционалните отговори имат потенциала да променят възприемането на болката и модулацията чрез определени сигнализиращи пътища.

Фу-Чи Ян, автор на това изследване, отбелязва, че резултатите потенциално предполагат, че адекватното медицинско лечение за намаляване на честотата на главоболието може да намали риска от депресия и тревожност при пациенти с мигрена.

Лекарства, съдържащи кодеин

Лекарства, съдържащи кодеин, според проучванията, проведени в университета в Аделаида, приемането на големи дози лекарство, съдържащо кодеин, може да допринесе за сериозни главоболия. Това е често срещан проблем сред пациентите с висока чувствителност към болка.

Джесинта Джонсън казва: “Чувствителността към болката е основен проблем за употребяващите опиоидни лекарства, защото колкото повече приемате, толкова повече лекарството може да увеличи чувствителността към болка, така че никога не може да получите нивото на облекчение, от което се нуждаете. В дългосрочен план това води до влошаване на проблема, вместо да го подобрява. “

Затлъстяването

Изследванията в университета “Джон Хопкинс” потвърждават, че затлъстяването е свързано главно с главоболие и мигрена, както и с някои вторични състояния на главоболието като идиопатична вътречерепна хипертония. Освен това, поради прекомерното тегло, мигрена е най-разпространена при хора в репродуктивна възраст.

Колкото по-висок е индексът на телесна маса, толкова по-вероятно е периодичните главоболия да се превърнат в хронични. Но физическата активност и загубата на тегло могат да помогнат за намаляване на честотата на болката и дори да се отървете от нея.

Студа

Учените от Института за еволюционна антропология на Макс Планк отбелязват, че адаптирането на хората към студените температури може да допринесе за промяна на главоболието, разпространяващо се в цялото население. Проучването на Феликс Кий също така подчертава как миналият еволюционен натиск може да повлияе на днешните фенотипи в студена среда.

Поради ниските температури може да се появят спазми на мозъчните съдове, които засягат процеса на кръвообращението. В студена среда нивото на кислород в кръвта намалява и затова хората могат да изпитват главоболие или мигрена.

Видове главоболия:

Главоболието може да бъде разделено на няколко групи в зависимост от много различни фактори. Обичайните първични главоболия включват напрежение, мигрена и клъстер.

  • Напрегнатото главоболие е най-често срещаното. Най-вероятната причина е от свиването на мускулите, които покриват черепа. Когато мускулите са подложени на стрес, те могат да се възпалят и да причинят болка. Сред най-честите причини са стреса, умората, лоша стойка и неколкократно задържане на главата в неправилно положение.
  • Мигрената е пулсиращо болезнено главоболие, обикновено разположено от едната страна на главата, което често се предизвиква от специфични съединения или ситуации (среда, стрес, хормони, тревожност или мигащи светлини). Те се срещат по-често при жените и могат да засегнат способността на даден човек да прави обикновени неща.
  • Клъстерните главоболия са рядко срещано начално главоболие. Такива главоболия обикновено се появяват ежедневно за периоди от една седмица или повече, последвани от продължителни периоди от време без главоболия. Причината е несигурна, но може да се дължи на внезапно освобождаване на химикалите хистамин и серотонин в мозъка.

Какво може да ви помогне?

Кофеин

Кофеинът се използва широко в много различни сфери. Също така има някои значителни медицински характеристики. Кофеинът действа като болкоуспокояващо, когато става дума за главоболие (докато студена вода с лед може да влоши ситуацията).

Клиничните изследвания, проведени в Медицински колеж “Алберт Айнщайн”, показват, че можем да постигнем най-добър ефект, ако приемем кофеин заедно с аналгетици.

Трябва също така да добавим, че спирането на кофеина може да причини главоболие. Ако човек е свикнал да пие кафе всяка сутрин и внезапно спира да го прави, има вероятност да изпита болка.

Акопунктура

Изследванията в Техническия университет в Мюнхен показват, че акупунктурата се бори добре срещу напрежението и хроничните главоболия. Акупунктурата е сравнена в 7 проучвания. Сред участниците, получаващи акупунктура, 51% от тях са имали поне 50% намаление на честотата на главоболието. След 6 месеца лечение, резултатите са подобрени.

Зелената светлина

Учени от Харвардското медицинско училище разкриха, че зелената светлина значително намалява чувствителността към светлина, фотофобията и дори може да намали тежестта на главоболието.

Участниците в изследването, които са имали опит със силни главоболия, са помолени да съобщават за всяка промяна в случаите на главоболие, когато са изложени на различни интензивности на синьо, зелено, кехлибарено и червено. В добре осветена стая почти 80% от пациентите съобщават за интензифициране на главоболие с всички цветове, с изключение на зеления.

Професор Рами Бърстейн и колегите му също установиха, че зелената светлина намалява болката с около 20%.

Медитация

Медицинският център Wake Forest провежда изследвания за оценка на ефектите от стандартизираната медитация и йога за намаляване на стреса при възрастни с мигрена.

Беше разкрито, че лицата, практикуващи медитация, са имали тенденции за намаляване на мигрената. Нещо повече, главоболието е по-кратко с продължителност и по-малко увреждащо, а участниците дори могат да контролират мигрена. Нямаше нежелани реакции, разкрити след медитация.

Храната

Според MD Vincent Martin, преработените храни с високо съдържание на мононатриев глутамат са потенциални причини за главоболие. Такива преработени храни се състоят от замразени или консервирани продукти, сирене, извара, някои закуски, салатни сосове, кетчуп и барбекю сосове. Препоръчва се да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци заедно с различни видове месо.

Също така е по-добре да се откажете от употребата на алкохол, тъй като това е едно от главните причини за главоболие. Най-вредните напитки са водката и червеното вино с високо съдържание на хистамин.

Цветни стъкла

Слънчеви очила с тъмни лещи се препоръчват на всички хора, страдащи от главоболие и фотофобия. Но някои пациенти се оплакаха, че такъв метод не винаги е полезен или удобен. Тогава учените от университета в Синсинати създадоха проучване, за да оценят влиянието на цветни слънчеви очила върху хора, страдащи от главоболие.

Установено е, че 85% от пациентите, които съобщават за фотофобия, имат облекчение от симптомите. Такива очила намаляват ярката светлина и могат да се използват на закрито, което може да оптимизира облекчението при тези, които страдат от фотофобия или чувствителност към светлина.