Опасността от преглъщане на хапчета без вода

Мислиш, че поглъщането на аналгин, ибупрофен или друго болкоуспокояващо в движение е напълно безобидно?

Няма да повярвате какво може да се случи.

Повечето от нас в някакъв момент са вземали хапче без вода, било то защото сме бързали, или ни е домързяло да станем от бюрото, или наблизо просто е нямалко вода.

Но ето защо всъщност е доста опасно да поглъщаме хапчета без вода, дори фатално.

Приемането на хапчето с вода е важно не само защото прави поглъщането по-лесно, а и защото помага да се предотврати залепването на хапчето в хранопровода, което може да причини много повече от дискомфорт. “Лекарствата, които се намират в хранопровода, е много вероятно да причинят възпаление и дразнене”, казва д-р Дженифър Каудле, лекар от областта на семейната медицина и асистент в катедра “Семейна медицина” в Университета Роуън – Остеопатична медицина.

“Това може да доведе до редица симптоми от киселини и гръдна болка до езофагит или дори кървене.”

Тъй като в части от хранопровода няма нерви, които са свързани с болката, симптомите не винаги започват веднага, което може да ви затрудни да разберете дали хапчето е преминало по пътя си. Някои хора изпитват болка в гръдния кош или чувство, подобно на киселини, така че те може просто да отхвърлят усещането като временен дискомфорт. С течение на времето хапчетата, които се забиват по време на пътуването си, могат да разрушат деликатната тъкан на хранопровода, причинявайки болезнено кървене и кръвотечение или тежка дехидратация, които могат да станат доста сериозни.

Проучване от турския журнал по гастроентерология установява, че почти всякакъв вид лекарство може да причини язва в хранопровода, но според д-р Каудл, няколко често срещани лекарства могат да причинят значителни увреждания, когато се забият, включително лекарства за лечение на остеопороза, антибиотици , и болкоуспокояващи лекарства без рецепта.

“Средствата за облекчаване на болката като Motrin и Advil обикновено се приемат без вода и този клас лекарства може да създадът известен проблем, ако заседнат в гърлото”, казва Каудле. Хирург в болница “Морристоун” в Ню Джърси разказва историята на тийнейджър футболист, който ще вземал по два Advil-а без вода преди всяка игра и повредил хранопровода си, който изглеждал “като швейцарско сирене” с всички дупки, които хапчетата причинили.

Доказано е, че витамин С и железни добавки са особено проблемни. 

За да избегнете опасни усложнения при преглъщане на хапчета, винаги е най-добре да ги приемате с най-малко 200 грама вода, съветва Каудъл. Трябва да избягвате приемането на лекарства точно преди лягане или най-малко 15 минути преди лягане, за да позволите на хапчето да пътува надолу по хранопровода.

“Далеч сме от мисълта че винаги, когато приемате хапче без вода, то ще засяда в хранопровода ви”, казва Каудле. “Но рискът е по-висок, ако нямате чаша пълна с вода.”