Неща, които трябва да подобрим, ако искаме да започнем да печелим повече пари

Ако работите усилено, но вашата заплата не ви стига, трябва да промените нещо.

Нека да разберем заедно – какво.

Запознахме се с биографиите на успешните бизнесмени, съветите на професионалните треньори и научните изследвания; и събрахме нещата, които може да ни възпрепятстват да спечелим повече пари.

Подценяване на професионализма ви

В книгата си “Secrets of Six-Figure Women” Барбара Стани казва, че жените, които не печелят много, имат много общи черти. Те са готови да се договорят за по-ниска заплата и много често се подценяват като професионалисти: мислят, че не са достатъчно квалифицирани за тази или онази позиция. Много от тях се страхуват да поемат отговорност и да мислят за своите постижения като за случайно съвпадение или просто щастие.

  • Понякога е добре жените да се моделират след мъжете, защото мъжете често надценяват професионалните си способности. Това им помага да постигнат целите си.

Работите безплатно

Ейми Морин, автор на “13 Things Mentally Strong People Don’t Do”, смята, че допълнителната работа без заплащане разкрива липса на професионализъм, защото прекарвате времето, знанията и способностите си, за да допринесете за просперитета на компанията. Цялата работа трябва да се заплаща и такова предложение може да бъде прието само в изключителни случаи.

  • Запитайте се: Вашият натрупан опит превъзхожда ли усилието, което сте положили? Ако отговорът е “да”, работенето само за придобиване на знания и опит има смисъл. Но не позволявайте този период да трае твърде дълго.

Страхувате се да поискате повишение

Жените служители често избягват да говорят за повишение с шефа си, защото се страхуват от недоволство и осъждането. Но такива разговори са задължителни, ако например вашите отговорности са се разширили и заплатата ви не се е променила.

Според статистиката, по-добре е да поискате повишение в петък през първата половина на деня. В понеделник, по обяд или сутрешните кафе-паузи не са най-доброто време за такива разговори. Разбира се, това зависи от личността, характера, навиците и т.н.

Забравяте, че времето е пари

Информационният изследовател Петър Кохране твърди, че в света има само 2 вида хора: тези, които прекарват времето си, за да спестят пари, и тези, които могат да похарчат всяка сума пари, за да спестят известно време. И хората от втората категория са по-продуктивни.

Представете си, че трябва да вземете нещо, което е далеч от вас. Например ще прекарате 2 часа и 1,00 лв., За да стигнете до там. Също така можете да поръчате куриер и да платите  5.00 лв. Първият вариант изглежда по-благоприятен, но в действителност, ако вашият работен час струва 10.00 лв, е по-добре да изработите този час.

Оставате до късно след работа

Преработването е ситуация, когато човек прекарва повече време на работа, отколкото би трябвало, дори когато е болен. Има много причини да направите това: невъзможност да управлявате времето си, желание да покажете, че сте супер отговорни служители. Както и да е, подобно поведение няма да ви помогне да спечелите повече.

Шерил Сандберг, единственият главен изпълнителен директор, който работи за Facebook, казва, че “Регулираното работно време във Facebook е преминавало в нощни смени доста често. Ако бях останал там цяла нощ, защото това е, което правиха всички, щях да съм изтощен. Бих решила, че съм лоша майка и в крайна сметка щях да се откажа. Другият начин, по който би могло да се получи, е да дойда по-рано, да изработя часовете, които искам да направя и да си тръгна в 5:30 ч. – точно това правя до ден днешен “.

Гледате напред, вместо да се оглеждате

Много хора, работещи в кантора, се опитват да се изкачат на корпоративната стълба само нагоре, без да се оглеждат наоколо. Джейсън Демерс, основател на AudienceBloom и главен изпълнителен директор смята, че от една страна, това е добре, но подобно гледане в тунела ограничава личното ви развитие и ви предпазва от спечелването на повече пари.

Интересът към други сфери, които не съвпадат с работата ви, ще допринесе още повече за успеха ви. На първо място, това може да ви донесе допълнителни доходи, второ, хора, които се интересуват от целия свят, са доволни и постигат по-високите резултати по-бързо.

Използвате работата, за да се скриете от проблеми във взаимоотношенията

Понякога търсим подслон във работата, за да се скрием от ежедневните ни проблеми. Това решение може да има краткотраен ефект, но не може да помога непрекъснато. Трудно е да се работи, когато се занимавате с различни лични проблеми. Изследванията потвърждават: щастливите хора печелят повече от тъжните си колеги.

Това не е най-доброто решение да се скриете от вашите проблеми. По-добре е да разрешите всичките си лични проблеми и конфликти, за да можете да се върнете към работата с ясен ум и да се радвате, докато се наслаждавате на живота си.

Не обръщате внимание на външния си вид

Специалистите от университета “Ексетър” и Харвард заключиха, че високите и кльощави хора печелят повече от ниските си колеги с наднормено тегло. Учените смятат, че високите и слаби хора притежават по-добре развити социални умения, нивото на емоционалната им интелигентност е по-високо и те са дори по-уверени.

Резултатите от това изследване служат като голяма мотивация за ходене във фитнес залата, спазване на диета и обръщане на повече внимание на вашето здраве. Ако не сте много високи, вероятно високите токчета ще ви помогнат.

Правейки само неща, които се очаква да направите

Ричард Брансън казва, че е много важно да надминем очакванията на клиентите, вместо просто да ги покрием. Тази стратегия е полезна в много аспекти на живота, защото нещата, които не очакваме да се случват, причиняват най-силните емоции.

За да проявявате интерес към професионалния си растеж, опитайте се да направите малко повече, отколкото всеки очаква. Вземете инициативата, ако видите, че вашата идея ще оптимизира работния процес. Точно като черешката на върха на тортата: неочаквана и приятна.