Необичайни факти за света, които вероятно няма да намерите в енциклопедията

Светът е невероятно място. Точно когато изглежда, че сте видели всичко, той ви изненадва с нещо ново.

Дори обикновените неща понякога обръщат нашите светове с главата надолу, когато ги виждаме от необичаен ъгъл. Например, се оказва, че 1/10 от световните запаси от злато принадлежат на Индия, а има хора, които имат сънна болест, която ги кара да спят по цяла седмица!

Събрали сме няколко невероятни факта за нашия свят. Те са толкова необичайни, че може да искате да ги споделите с приятелите и семейството си.

Стивън Спилбърг искаше да режисира филма на Джеймс Бонд, но беше отхвърлен. След това споделил проблема си с приятеля си Джордж Лукас, който му казал, че има идея как да направи филма на Джеймс Бонд, но по-добре. Така е създаден Индиана Джоунс.

Слончета използват хоботите си точно, както човешките бебета смучат биберон-залъгалка.

1/10 от световните златни резерви принадлежат на Индия. Това е повече от САЩ, Швейцария и Германия, взети заедно.

През 1982 г. един мъж успял да се промъкне в Бъкингамския дворец. Той ял сирене чедър в продължение на 30 минути и обикалял мястото. След като седнал на трона и изпил половин бутилка вино, той си тръгнал.

По време на забраната в САЩ собствениците на лозя произвеждат сочен концентриран гроздов сок, наречен “гроздови тухли”. За да не отидат в затвора, те трябвало да се уверят, че гроздето не е било използвано за производство на вино. Ето защо тухлите са продавани с известие към тях, което казва, след като тухла е разтворена във вода, разтворът не трябва да се съхранява на тъмно хладно място за 21 дни. Перфектен маркетинг, нали?

Хората, живеещи в Калачи, Казахстан, имат синдром на странен сън. Хората се чувстват уморени и сънливи, а някои от тях дори спят през цялата седмица. Много учени провеждат проучвания в това село, но не разбират каква е причината за този невероятен феномен.

Ябълките, които купуваме в магазините, са били набрани преди 6-12 месеца. Преди да са стигнат до  магазините, те се държат в специални хладилници с много ниски нива на кислород, за да не загубят външния си вид.

Има епизод на “Ловци на митове”, който никой никога няма бъде излъчен. Създателите направили много мощен експлозив, използвайки скрап материали и когато осъзнали възможните последици, те бързо изтрили епизода и предупредили полицията, че терористите могат да използват резултатите от този експеримент за свои собствени цели.

Атомите са 99,9999999% празно пространство. Ако съберете всички хора от света и отстраните празното пространство от тях, човечеството ще бъде с размер на портокал.

Американският военноморски флот замени старата подводна система за управление с контролери за Xbox 360. Новите войници се научили да контролират подводниците много по-бързо.

По този начин формата на бутилките от Coca-Cola се е променила през годините. Ако погледнете от ляво на дясно, първата бутилка бе пусната през 1899 г., втората през 1900 г., третата през 1915 г., четвъртата през 1916 г., петата през 1957 г. и шестата през 1986 г.

Половината от хората достигнали 65 годишна възраст, са все още живи. Това се обяснява с факта, че преди 20-ти век средната продължителност на живота в света е 33-39 години. Сега хората живеят много по-дълго благодарение на развитието на медицината.

Това е невероятно, но има много повече бактерии в човешкия пъп, отколкото в банята. Учените сравняват 10 човешки пъпа на доброволци с микробите, открити в банята. Повече от 1500 открити вида бактерии са непознати за науката.

В края на войната във Виетнам един американски кораб трябвало да изхвърли хеликоптери на стойност 10 млн. долара, за да може да се приземи пилот със семейството си.

Много малко хора знаят, че естественият цвят на косата на Елвис Пресли е рус. Когато бил млад, той боядисал косата си и хората го запомнили като тъмнокос мъж.

Шофьор на камион от Австралия получил сърдечен удар и изпаднал в клинична смърт. Той прекарва 12 дни в кома, а когато лекарите искат да изключат апаратурата, той се събужда. След това спечелил кола от лотарията. Колата струва $ 17 000. Местната телевизионна компания била толкова впечатлена от късмета му, че решла да направи предаване за него. Идеята на директора била, че човекът трябвало да изтрие защитния слой на лотариен билет на живо, пред камерата. Този билет донесъл на човека $ 170 000.

В началото на 19-ти век кетчупа бил рекламиран като лек против диария и жълтеница. Той дори се превърнал в хапчета. Но по-късно тази информация се оказа невярна и кетчуп се продавал само като сос.

Някои хора вярват, че е възможно да се определи пола на бъдещото бебе по формата на колрема на бременната жена. Идеята е такава: ако коремът расте само напред, бебто е момче, ако стане по-голям отстрани, е момиче. Въпреки че това е популярна теза, е погрешно схващане, или поне не е доказано с никакви научни изследвания. Формата и размерът на корема зависи от това, колко е висока или ниска жената и други фактори.