Навиците, които увреждат зъбите ни

Какви неприятни последици за красивата усмивка носят лошите навици?

Гладката и снежнобяла холивудска усмивка не е дар от природата, а резултат от много усилия. Но някои лоши навици могат да пратят по дяволите всички усилия. Най-опасните от тях ни разкри зъболекаря Лилия Кузменкова.

Гризане на твърди предмети

Използването на зъбите за други цели е един от най-лошите навици. Зъбите не се използват за: отваряне на бутилки, гризане на кабели, чупене на орехи, изравняване на метални предмети. Това не е пълния списък с опасни дейности. Последиците от тези навици могат да бъде много опасни – от увреждане на зъбния емайл до пълна загуба на зъби.

Чоплене на семки

Любителите на чопленето на семски имат разстояние между предните зъби отгоре и отдолу се появява V-образна резба. Кариеси, тъмни петна по зъбите и изтрит емайл са другите бонуси, които получавате, ако обичате да чоплите често семки.

Пушене

Хобито пушене на цигари само по себе си е вредно за здравето, включително и за зъбите. Преди всичко, белият емайл страда, тъй като никотина и катрана се установяват върху повърхността на зъба, което я прави жълта или сива. Развитието на кариес и малки пукнатини също се проявява много по-бързо при пушачите. В допълнение, цигарите могат да причинят рак на лигавицата на устата и гърлото.

Прекалявате с кафето

Любимата на мнозина напитка, се оказва, също така вредна за зъбите: тя съдържат кофеин, който причинява сухота в устата. От своя страна, липсата на слюнка води до развитие на кариеси, особено ако добавяте захар към кафето. Тази напитка също оказва лошо въздействие върху белотата на зъбите: поради съдържанието на киселини и багрила, зъбите бързо потъмняват.

Сладкото

Сладкиши не са толкова вредни, ако ги хапвате рядко и веднага след това миете зъбите си. Обикновено обаче няма възможност за това през деня. Следователно, прекомерната консумация на сладкиши и липсата на орална хигиена след яденето води до неприятни последствия за здравето на зъбите под формата на кариеси, заболяване на венците и лош дъх.

Обичате кисели храни

Това включва включват цитрусови плодове, бобови растения, вина и синтетични напитки. Честото им използване допринася за ерозията на зъбите поради ерозията на емайла. Дентинът се отделя, което прави зъбите  уязвими на зъбни заболявания. Зъболекарите винаги могат да идентифицират точно любителите на киселинни храни или тези, които работят с химия по характерните дупки по повърхността на зъбите.

Имате пиърсинг на езика

Металната украса е опасна, защото може просто да счупи някой от зъбите. В допълнение, постоянният контакт с повърхността на зъба с чуждтоо тяло в устата може да доведе до увреждане на емайла. Подобен процес в крайна сметка ще повлияе върху развитието на кариес.

Гризете си химикала

Мисленето с писалка или молив в устата е особено харесвано от офис служителите. Този начин за решаване на професионален проблем е доста често срещан в съвременното общество, но този невинен навик може сериозно да навреди на зъбите ви, които ще се изтрият на мястото, където обикновено е атрибутът за писане. Минимум това ще доведе до кариес, което ще доведе до други проблеми.

Стискате и скърцате със зъби

Скърцането на зъбите, причиняваредица заболявания. Трудно е да се контролира, но е възможно да се предприемат някои мерки за неговото премахване – да се премине преглед с психоневролог, да се промени начинът на живот на по-здравословен или най-малкото да се откаже да ядете твърди храни през деня. В крайна сметка можете да използвате предпазна шина – това ще ви помогне да избегнете неприятните последици от скърцането.

Пропускате миенето на зъбите

Нищо не уврежда зъбите повече, отколкото липсата на редовна цялостна хигиена на устната кухина. Без значение колко харчите за здравето на зъбите си, ако не миете зъбите си редовно, всички усилия са напразни.