Народни суеверия: Защо в никакъв случай не трябва да се оглеждате в огледало след полунощ?

С появата на огледала, хората им приписват мистична стойност. Никой не може да каже точно откъде идват мистериозните свойства на този домашен атрибут. Дали високата цена на продукта изиграва роля тук, или хората наистина виждат в тях, това което не биха искали да видят.

Обаче до ден днешен огледалата плашат с мистерията си. А възрастните предават убежденията на младото поколение, свързани с този елемент от домашния интериор.

Какво да не правим пред огледалото?

Нашите предци са вярвали, че огледалото е един вид преход от един свят към друг. Ето защо, в никакъв случай не може да спи пред него. Защото по време на сън човек става напълно беззащитен и злите духове могат да се възползват от неговата слабост. Пред огледалото не може да се яде и пие. Има мнение, че това е начинът да изядете красотата си и да изпиете здравето си.

Не се появявайте и пред огледалото със сълзи в очите си. Този елемент на домашния декор много активно абсорбира отрицателната енергия и след това лесно я връща обратно.

Не гледай в огледалото, ако …

Болен човек (особено по време на обостряне) трябва да се оглежда възможно най-рядко в огледало. Тялото вече е отслабено от болестта. огледалото може да добави отрицателна енергия.

По същата причина бременните жени не трябва да се появяват пред него. В миналото обикновено бременните се криели от огледалата. Те вярвали, че могат да навредят на новороденото, да го направят мълчаливо, сляпо или куцо.

Колкото е възможно по-малко трябва да се оглеждате в огледалото през нощта (особено опасното време е от полунощ до 03:00 часа). По това време злите духове са особено активни.

Възрастните хора се страхуват да се покажат заедно пред огледалото. Ако две жени се оглеждат заедно, може да възникне кавга за мъж. Също така, не се оглеждайте в огледалото с любимата си – това е на кавга или предателство.

Нашите предци се страхували особено от счупени огледала. В никакъв случай не може да се оглеждате в него и до днес. Хората казвали: “Ако огледалото се счупи, очаквайте проблеми в продължение на седем години.”

Друг свят

С мъртвите е друга история. Като правило, ако някой е умрял в къщата, всички огледални повърхности трябва да бъдат покрити с плътно платно. Това се прави, за да не може мъртвецът да се върне от задгробния свят чрез някакъв преход между световете, какъвто е огледалото. Човекът, който първи погледне отражението си след погребението, ще е следващия починал.

А вие страхувате ли се от огледалата?