Легенди за Архангел Михаил и ангелските сили

На 8 ноември православната църква отдава почит на Архангел Михаил и на предвожданото от него небесно воинство – ангелските сили.

Как изглеждат и какво вършат ангелите според традиционните представи? Как жената е създадена от дяволска опашка и защо са вдлъбнати стъпалата ни? И кога българинът казва за някого, че му е слаб ангелът?

Една песен разказва, как Богородица засадила три дървета, които завързали златни ябълки.

Архангел Михаил пазел дърветата, защото ябълките били лековити. След узряването, плодовете трябвало да бъдат взети от техния пазач. От текста на тази песен се вижда и още една важна функция, която изпълнява Рангел, според народната вяра – той е и лечител. Счита се, че в този образ се вплита и друг – на древен езически жрец.

Най-разпространено е схващането, че Архангел Михаил е един от седмината братя, между които Господ поделил света.

На Архангел Михаил били поверени душите на мъртвите. Във фолклорните представи той е най-справедлив сред своите събратя. Почитат го всички, защото е еднакъв и с богати, и с бедни. А и всички си отиват рано или късно. В народните приказки Архангел Михаил примамва душата със златна ябълка, а после я изважда от тялото на умиращия със сабята си. Затова народът нарича светеца още „вадидушник” или „душевадник”. Архангелът отвежда душата „на оня свят”. А оттам, заедно със св. Петър я отправят в райската градина или я наказват с вечни мъки. В иконографията най-често е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. Светецът се изобразява и с везни в ръце, за да измерва греховете на хората.

Народните легенди свързват светеца не само със смъртта, а и с живота.

В една приказка той убива чумата, защото пречела да се продължи човешкия род. Архангел Михаил бил толкова жалостив, че не можел да понася жалбите и оплакванията на осиротелите. Затова Господ направил така, че той да оглушее. Макар и пратеник на Господ на земята, свети Рангел понякога нарушавал божиите заръки. Много приказки са посветени на сюжети, които разказват как той отказал да вземе душата на една болна майка с малки деца. Отказал също да отнеме душата и на единствената рожба на една майка. Много популярна е и приказката, в която отложил смъртта и на своя кумец, но не успял да го избави от нея. На молбите на Рангел да пощади душите на тези хора, Господ отговаря, че само той има грижата за всички земни същества.

В събота преди Архангеловден е една от най-големите задушници през годината, наричана Рангелова Задушница.

Трапезата в дома задължително се прекадява от свещеник. Приготвя се специален „рангелов хляб”, който повтаря символиката на хлябовете за помен. След тържествената служба, започват гостуванията у именниците.

А на този ден те са много!

Екипът на Modernitta поздравява всички именици и техните близки!