Колко вода трябва да пием дневно според килограмите?

Фактът, че тялото ни е 80-90% вода е нещо, което дори децата знаят. Безполезно е да се споменава колко важна е тя всъщност за нашето тяло и здравето ни.

Ако трябва да си признаем обаче, доста честичко признаваме, че постоянно трябва да пием вода, а дори понякога някои приложения ни напомнят кога да консумираме от така полезната течност.

Основният въпрос обаче, който мъчи всички е колко вода всъщност трябва да пиете дневно? Много експерти изразяват различни мения колко е перфектното количество вода, което трябва да консумира всеки един от нас дневно. Според някои експерти това са два литра, но според друго това не е въобще правилният отговор.

Колко вода трябва да пия?

Всеки възрастен човек се нуждае от 30 до 35 ml вода на килограм. Въпреки това е хубаво да опитате да пиене поне по 1,5 литра дневно. Децата също е редно да се наблюдават точно колко вода приемат. Ако то има проблем със сърдечно-съдовата система или оток, то тогава се нуждае от литър вода дневно. В случай на заболяване е нужно да потърсите опитен диетолог. Това съветва Екатерина Хоролоска, диетолог на верига фитнес клубове.

Тези, които активно се занимават със спорт, трябва да пият повече вода, тъй като физическата активност повишава потенето, което следователно води до дехидратация. Ето защо експерти съветват да пиете по още литър вода за всеки един час спорт.

Какво може да се счита за течност всъщност?

Вода, мляко, напитки без захар, чай и кафе. „Пием големи количества чай и кафе, но тези напитки всъщност отстраняват течностите от тялото ни. Ако сте от хората, които просто обожават кафе, то тогава трябва да пиете още повече вода, за да избегнете обезводняване. Този съвет дава експертката.

Супи, сладолед, желе, както и плодове и зеленчуци, пъпеши, тиквички, краставици и подобни продукти съдържат вода.

Защо е толкова важно да се пие вода?

Тя без съмнение е най-важният елемент в човешкото тяло. Необходима е за храносмилането, за дейността на сърцето, за кръвообръщението, за контрол на температурата и за правилното функциониране на мозъчната дейност.

Проучванията показват, че недостатъчната консумация на вода може да предизвика умора и главоболие.

Дехидратацията може да повлияе и на красотата ви, кожата ви да стане суха и да загуби еластичността си.

Източник: jenata.blitz.bg