Колко пъти можете да носите дрехите си преди да ги изперете?

На всеки от нас се е случвало да носи дрехите си и да се чуди дали да ги облече още веднъж или да го постави в пералнята.

Не всеки знае всички правила за прането. Например, трябва да изперете някои дрехи обърнати наопаки, защото абсорбират телесни течности, които са предимно вътре. И понякога нашите неща са много по-мръсни, отколкото изглежда.

Решихме да съставим списък на броя пъти, които можете да носите различните дрехи, преди да ги изперете.

1. Не носете повторно бельо

Смятаме, че всеки би се съгласил с нас, че бельото трябва да се пере всеки път, когато се носи. Това е просто правило за хигиена.

2. Дънки: след 5 до 6 носения

Редовна тема за разговор е колко често трябва да носите дънките си, преди да ги изперете. Родителите ви биха казали, че трябва да го правите всеки път, дори след едно носене. Но вашите приятели настояват, че можете да съсипете дънките си и да загубят цвета си, ако ги перете твърде често.

Оказава се, че оптималният брой на носене на дънките е 5-6 пъти.

3. Тениски и топове: след едно носене

Трябва да третирате тениските си като бельо, защото те са в много близък контакт с кожата и поглъщат най-голямата част от потта. Перете ги всеки път, след като ги носите. Единственото изключение е, ако го носите за един час или по-малко.

4. Рокли: след 1 до 2 обличания

Не е необходимо да перете роклите си след всяко обличане, защото това може да разруши тъканта и цвета им, особено ако носите риза под нея. Но ако носете роклята през целия горещ ден през лятото, е по-добре да я изперете след едно обличане, защото се е напоила с много пот.

5. Сутиен: след 3 до 4 пъти

В сравнение с бельото, не е нужно да го перете всеки път. Можете да го използвате до 4 пъти. Това не включва спортните сутиени.

6. Чорапи, чорапогащи: след всяка употреба

От детството всеки знае за правилата за носене на чорапи. Нашите майки настояваха да ги хвърлим за пране след всяко носене. И това е вярно. Само си представете колко бактерии и мръсотия събирате с краката си.

7. Спортно облекло: след всяко обличане

Не бъди мързелив – изперете спортното облекло всеки път, когато го носите в салона. Няма значение колко дълго сте тренирали, все пак сте били потни и сте докосвали различни уреди и устройства.

8. Пижама: след 3 до 4 носения

Лошата миризма на мръсна пижама може да развали спокойния ви сън и да ви накара да се почувствате уморени. Обърнете внимание на съня си и поддържайте пижамата си чиста. Винаги е по-добре да си вземете душ преди да спите и в този случай можете да ги използвате до 4 пъти.

9. Обувки: когато се замърсят

Почиствайте обувките си всеки път, когато се замърсят и в зависимост от тяхното състояние. Но внимавайте да не ги унищожавате с вода.

10. Поли, панталони и шорти: след 3 носения

В сравнение с дънките трябва по-често да се перат полите, панталоните и шортите. Обикновено можете да направите това след 3-4 обличания.