Колко храна трябва да изядете, за да получите дневната си доза витамини

Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни за нашето здраве. Само малцина обаче знаят колко от тях всъщност трябва да консумират, за да получат необходимите витамини.

Освен това някои витамини не се приемат лесно само с помощта на плодове и зеленчуци.

Установихме от какви видове витамини имате нужда и какво количество от продуктите, съдържащи ги трябва да приемаме.

Витамин А

Витамин А, наричан още ретинол, забавя процеса на стареене, запазва еластичността на кожата и е отговорен за способността ни да виждаме на тъмно. Липсата на витамин А се проявява в крехките нокти и разделените краища на косата. Препоръчваното количество е 1 mg на ден.

Витамин В2

Витамин В2 прави кожата ни гладка и здрава, а косата ни здрава и копринена. Липсата на витамина води до анемия и отслабване на имунната система и могат да се появят болезнени пукнатини около устата. Препоръчваното количество е 1,8 mg на ден.

Витамин С

Витамин С е от съществено значение за здравето на костите и еластичността на кожата. Неговата липса лесно може да се види в състоянието на зъбите; първо води до кървене от венците и след това до загуба на зъби. Препоръчваното количество е 80 mg на ден.

Витамин D

Този витамин играе важна роля при формирането на нашия скелет, нормализира работата на щитовидната жлеза и половите жлези. Витамин D е необходим и за правилната работа на сърцето и цялата нервна система. Липсата на витамин D може да доведе до рахит сред децата. Стойността на дневната хранителна норма е 2,5 микрограма.

Калий

Калият е малък помощник на сърцето. Той е отговорен и за намаляването на задържането на вода. Липсата на този витамин води до отоци и сърдечно-съдови заболявания. Дневната норма е 2500 mg.

Калций

Калцият е основният компонент на костите и зъбите. Липсата на калций води до “спонтанно” разрушаване на костите, зъбните кухини и унищожаването на зъбите. Калцият не може да се абсорбира без магнезий, витамин D и протеин. Дневната норма е 1250 mg.

Желязо

Молекулите на желязото и протеините създават хемоглобин. То е отговорно за трансфера на кислород в кръвта. Ниските количества желязо в организма водят до анемия. Дневната норма е 15 mg.

Йод

Йодът е необходим на тялото ни, за да работи щитовидната жлеза правилно. Поддържа работата на всички телесни системи. Препоръчителната сума е 150 микрограма на ден.