Какво е зимната депресия и как да се отървете от нея?

Сезонното афективно разстройство обикновено се случва през есента – октомври поради липса на слънчева светлина. Пикът на симптомите се проявява през януари и февруари. Този проблем може да се разглежда като психическо разстройство. Има обаче различни степени. 

Методи за борба със сезонната депресия

Необходимо е да добавите поне изкуствена светлина в живота си. Можете да използвате лампата, като я поставите на нощното шкафче. Най-хубавото е да има таймер и да се включва половин час, преди да се събудите. В най-облачните дни трябва да прекарате време в стая, където има светли стени и светло обзавеждане. Трябва да се спортува. В светлите дни можете да отидете на разходка. Ако не искате да излизате, можете да правите упражненията пред прозореца. Трябва да сте по-малко нервен. Препоръчително е да прехвърлите отговорностите си на някого, докато зимният период не свърши. Необходимо е да се предотврати и стресът – няма нужда да предприемате огромни проекти, тъй като трябва да работите много.

По-добре да стоите настрана от сладките.

Те зареждат положително за известно време, но в същото време допринасят за увеличаване на теглото. Това може да влоши развитието на депресията. Ако нещо ви притеснява и не можете да се справите самостоятелно, тогава можете да се свържете с психолог. Не се плашете и не се страхувайте от сесиите. В трудни ситуации леките антидепресанти, които не причиняват зависимост, могат да помогнат. Само лекар трябва да ги предпише.

Зимната депресия има ли край?

Разбира се, сезонната тъга ще премине веднага щом времето стане по-топло. Понякога хората могат да променят начина си на живот, когато научат за разстройството. Познавайки тялото си, можете да предотвратите проблясъци на тъга.

Ще има ли депресия, ако човек е свикнал с климатичните условия?

Ако човек живее на “зимно” място през целия си живот и е свикнал с условията, той все още може да развие описаното разстройство. Това се дължи на стрес или на хормонални фактори (менопауза или пубертет).

Възможно ли е да се приложи само светлинна терапия?

Несъмнено, ако направите стаята си възможно най-ярка и светла, ще се почувства по-добре. Максималният резултат обаче може да бъде постигнат само чрез комбинация от няколко метода на лечение.

Уникални процедури

Има хора, които се подпомагат от напълно неочаквани методи на лечение. Става въпрос за неща, които могат да донесат радост. Например, някои се спасяват от лека сезонна депресия чрез козметични процедури, други чрез медитация.

Допълнителни симптоми

От ранните симптоми може да се забележи постоянна умора, липса на енергия през деня, трудно събуждане сутрин. Апетитът на хората, страдащи от депресивно сезонно разстройство, се увеличава, за да могат да наддават на тегло. Освен това е трудно за тях да се съсредоточат върху определени неща, те могат да бъдат затворени от приятели и семейство. Тези прояви обаче могат да показват други проблеми.

Как да помогнете?

Ако подозирате човек със сезонна депресия, тогава можете да опитате да му помогнете. Можете да дадете книга, в която са описани всички симптоми и са обяснени причините за проблема. В някои случаи това помага. В допълнение не трябва да принуждавате един човек да се забавлявате заедно или да го упреквате поради липса на внимание. Това само ще влоши състоянието му.

Резултати

Често сезонната депресия се случва редовно: всяка есен и зима, изчезвайки на пролет. Необходимо е да разберем, че такава депресия преминава, а не да се отчайваме и да се вкараме в още по-лошо състояние. Ако е трудно да се справите със симптомите, трябва да се консултирате с лекар, който ще Ви предпише лечение и ще Ви посъветва с лекарства.