Какво се случва с тялото ви, когато пиете захарна вода и как тя може да ви помогне

Доказано е, че въглехидратите повишават атлетичното представяне и увеличават издръжливостта.

Ето защо има толкова много енергийни напитки, барове и шейкове, които лесно се предлагат в фитнес салоните и спортните магазини. Но какво да кажем за обикновена захарна вода? Тази статия разкрива изненадващите ефекти, които захарната вода има върху тялото ни.

Според Американското министерство на здравеопазването и човешките услуги обикновено получаваме ежедневното ни количество захар от безалкохолни напитки (33% ) и плодови напитки (10%). Тези източници обаче не винаги са най-добрият избор за нашите тела.

Решихме да проучим какво се случва с телата ни, когато консумираме захарна вода и как може да ни помогне това.

Захарната вода дава на тялото ни бърз енергиен тласък.

Повечето хора знаят, че твърде много захар в менюто им е лошо за тяхното здраве. Макар да е вярно, че специалистите по хранене препоръчват да получаваме само приблизително 10% от дневния ни калориен прием от захари, има моменти, когато телата ни изискват незабавно повишаване на енергията.

 • Когато консумираме захарна вода, тялото ни поглъща захарните молекули в кръвта, където те се поглъщат от клетките ни и се превръщат в енергия.
 • Захарозата, захарната молекула, съдържаща се в най-закупуваните захарни изделия, е установено, че има по-бърза абсорбция от другите видове захари.

Проучванията показват, че сравнително простите компоненти на захарната вода могат да бъдат по-добър източник на енергия от закупените в магазина подсладени напитки.

От какво се състои захарната вода?

Захарната вода лесно се приготвя чрез разбъркване на захар в чаша вода. Обаче обикновената захар, която се използва в дома, всъщност се отличава от захарите, използвани в други подсладени напитки:

 • Захарната вода съдържа захароза, докато другите подсладени напитки съдържат глюкоза в комбинация с други захари (фруктоза, сироп от царевичен нишесте и др.).
 • Захарозата е дизахарид, който се състои от 2 захарни молекули, глюкоза и фруктоза.

Неотдавнашно проучване в Обединеното кралство показва, че начина, по който телата ни усвояват захарозата, е по-добър и по-ефективен от другите молекули на захарта.

Защо захарната вода е по-добра от другите подсладени напитки?

Изглежда, че плодовите сокове, енергийните напитки и витаминната вода имат същите основни компоненти като захарната вода, но това не е вярно. Съществуват значителни разлики между захарната вода и другите подсладени напитки:

 • Предлаганите в магазина подсладени напитки често съдържат допълнителни съставки като кофеин, ароматизанти за храни и оцветители.
 • Подсладените напитки, особено енергийните напитки, са скъпи, а захарната вода е евтина и лесна за приготвяне.
 • Сместа от глюкоза и плодови напитки всъщност могат да причинят лек дискомфорт в стомаха, докато захарната вода лесно се усвоява от червата.

Защо спортистите избират захарна вода?

Докато тази статия доказва, че консумирането на захарна вода е полезно за всички, има много допълнителни ползи за тези, които тренират редовно или се занимават със спорт професионално:

 • Повечето спортни напитки съдържат комбинации от глюкоза, които всъщност могат да причинят сериозен дискомфорт, тъй като те се абсорбират трудно от червата.
 • Учените открили, че спортистите, които консумират захарна вода, са имали по-бързо и по-гладко възстановяване от тези, които консумират енергийни напитки.

Така че, ако провеждате маратон или просто трябва да дадете най-доброто от себе си, всъщност е по-добре да заместите захарните напитки, закупени от магазина, с проста домашна захарна вода.

Кога е най-доброто време за консумация на захарна вода?

Има редица ситуации, в които не само е здравословно, но и необходимо е да се увеличи приема на въглехидрати:

 • Преди, по време и след тренировки в салона (или у дома)
 • По време на дейности с висока интензивност, като например туризъм, колоездене, плуване и др.
 • Когато имате дълги паузи между храненията

Препоръчителна доза захарна вода

Захарната вода, подобно на всички сладки храни, трябва да се консумира умерено.

 • За тренировки на базата на издръжливост, като колоездене, най-добре е да консумирате 7 супени лъжици захар на час. Препоръчително е да смесите приблизително 1,5 супени лъжици с чаша вода.
 • За по-малко интензивни тренировки, може да е разумно да намалите количеството на половината.
 • Ако не се упражнявате и просто се нуждаете от бърз прием на захар през целия ден, се препоръчва да се консумират не повече от 2 супени лъжици на чаша вода.

Смятате ли да опитате захарната вода? Уведомете ни в коментарите по-долу.