Какво се случва с тялото ви 10 часа след като лакирате ноктите си

Както всички знаем, не трябва да използвате лак за нокти твърде често или ноктите ви ще започнат да изсъхват и пожълтяват.

Оказва се обаче, че този тип козметика може да причини много по-сериозна вреди на нашето здраве.

Не ви подканваме да изоставите лак за нокти. Вместо това просто искаме да изброим отрицателните ефекти, които неговите съставки могат да имат върху тялото ви.

Каква е основната опасност за вашето здраве?

Опасностите от лака за нокти се крият в неговата токсичност. Някои съвременни козметики за грижа за нокти съдържат следните компоненти, които могат сериозно да навредят на вашето здраве:

  • Толуен – разтворител, който придава на ноктите гладко покритие и запазва пигмента. Толуолът може да повлияе на централната нервна система и да предизвика репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои от вероятните последици от използването на лака за нокти, които не отговарят на стандартите.
  • Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи складовият живот на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да предизвика дерматит и възможни химически изгаряния. В по-тежки случаи може да предизвика сърдечни нарушения, конвулсии и рак.
  • Дибутилфталатът се използва като аромат. Наличието на този опасен компонент може да доведе до ендокринни разстройства, гинекологични заболявания и заболявания на дихателните пътища.

Учените са провели проучване с група от 24 жени. 6 часа след лакиране на ноктите, повечето участници показват високи нива на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, което се образува в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организма на всички участници се повишават до 7 пъти над нормата. Тези резултати са наистина тревожни.

Как изберете лак за нокти, който няма да причини увреждане на вашето здраве?

Някои опаковки за на шишенцата на лака за нокти имат специални обозначения:

“5-Free” означава, че продуктът не съдържа формалдехид, неговите производни смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.

“3-Free” означава, че лака не съдържа само три от вредните съставки: формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Преди да купите лак за нокти, първо и преди всичко обърнете внимание на съставките и не забравяйте – вашето здраве е във вашите ръце!