Какво причинява дългосрочната употреба на канабис на мозъка ви?

Употребата на канабис е тема на пламенната дискусия сред изследователите.

Тъй като наркотикът се легализира в все по-голям брой страни и тъй като неговите лечебни свойства са се фокусирали, експертите питат до каква степен той и неговите лечебни ефекти са полезни и до каква степен са вредни.

Някои употребяват канабис за развлекателни цели, докато други използват лекарства на основата на канабис или етерични масла за облекчаване на хроничната болка или лечение на епилепсия.

Наскоро учени от две академични институции – Universidade de Lisboa в Португалия и Университета в Ланкастър в Обединеното кралство – направиха проучване за дългосрочното използване на канабис и потенциалните му опасности.

Констатациите на учените – публикувани в Journal of Neurochemistry – показват, че има една важна опасност: редовното използване на канабис може да навреди на паметта на човека.

В бъдеще, тъй като канабисните съединения все повече се легализират и търгуват за терапевтична цел, трябва да помислим какви могат да бъдат недостатъците от употребата на канабис и как да се справим с тях, казва авторката на изследването Ана Себастио.

Потенциалните вреди срещу потенциалните ползи

В новото проучване Себастио и колегите се фокусираха върху едно канабиноидно подобно съединение, наречено WIN 55,212-2 и наблюдаваха ефекта му върху мозъка.

Изследователите са работили с модел на мишка и са установили, че след дългосрочно излагане на това лекарство гризачите показват “значителни увреждания на паметта”. Те всъщност не са в състояние да разграничат обект, с който би трябвало да са запознати и новосъздаден предмет на обект.

Използвайки техники за изобразяване на мозъка, изследователите също така виждат, че този наркотик засяга мозъчните региони, които участват в процесите на учене, съхранение и достъп до спомени.

Хроничната експоатация на това вещество, обяснява Себастио и екипа, допълнително засяга мозъка, нарушавайки “комуникацията” между областите на мозъка, които отговарят за ученето и паметта.

“Важно е,” отбелязва Себастио, “нашата работа ясно показва, че продължителният прием на канабиноиди, когато не се използва по медицински причини, има отрицателно въздействие върху мозъчната функция и паметта.”

“Важно е да разберем, че същото лекарство може да възстанови равновесието при определени заболявания, като например при епилепсия или множествена склероза, но може да предизвика значителни дисбаланси у здравите индивиди”. – Ана Себастиао

“Както при всички лекарства, терапиите на основата на канабиноид имат не само полезни действия, свързани с болестта, но и негативни странични ефекти“, добавя тя.

Необходимост от превантивни стратегии

Тези открития са резултат от предишни изследвания, проведени от екипа на Себастио, който също установи, че употребата на канабиноид в дългосрочен план влияе върху паметта за разпознаване. Това е видът памет, която ни позволява да си припомним хора или неща, които вече сме срещали.

В другото си изследване изследователите дори предложиха начин за компенсиране на този отрицателен резултат: чрез използването на кофеин, свързан с наркотиците.

“Тези резултати са много важни за разработването на фармакологични стратегии, насочени към намаляване на когнитивните странични ефекти на текущо използваните канабиноидни терапии, които се оказаха ефективни срещу няколко нарушения на нервната система”, отбелязва Себастио.

В бъдеще учените се надяват, че по-доброто разбиране на вредните ефекти на канабиноидните лекарства ще доведе до разработването на стратегии за противодействие с тях.

“Тази работа предлага ценно ново проникване в начина, по който дългосрочното излагане на канабиноид оказва отрицателно въздействие върху мозъка”, казва съавторът на изследването Нийл Доусън.

“Разбирането на тези механизми е от основно значение за разбирането на това как дългосрочното излагане на канабиноиди увеличава риска от развитие на проблеми с психичното здраве и проблеми с паметта, само разбирането му ще позволи да ги разрешим”.