Какво е правилото 80/20? И как това ще ни помогне да отслабнем?

Знаете ли какво е общото между Джилиан Майкълс, Миранда Кер, Никол Кидман, Джесика Алба? Тези красиви дами поддържат фигурата си с диетата 80/20.

Всъщност това е правило на хранене, което позволява да се храните здравословно, но и да хапвате по малко от любимите ви храни без да изпитвате чувство за вина. В същото време отслабвате. Звучи твърде хубаво, нали?

Принципът 80/20 за здравословно хранене е един от най-лесните начини за достигане и поддържане на стройно тяло. Той е лесен за следване и изисква 80% от времето да се храните здравословно, а останалите 20% са за моментите, в които ви се хапват любимите храни.

Така редовно им се наслаждавате без да изпитвате вина, че нарушавате строгия хранителен план.

Или иначе казано 4 дни в седмицата може да си позволите 2-3 блокчета шоколад или 1 малко парченце торта. Но ако изядете три парчета торта, тогава излизате от принципа 80/20.

Доколко е ефикасен?

Тъй като планът е лесен за следване, той може да не осигури калориен дефицит, необходим за загуба на тегло за всички. Дали ще отслабнете или не, зависи от няколко фактора:

Вашата стартова точка

Ако досегашното ви хранене включва консумацията на храни с високо съдържание на калории, тогава диетата 80/20 вероятно ще ви помогне да отслабнете, или поне първоначално. В 80% от времето си ще трябва да консумирате чисти протеини, млечни продукти, свежи зеленчуци или такива приготвени на пара, плодове, ядки, семена.

Ще трябва да изключите газираното, пърженото, захарните изделия, да намалите консумацията на сол и т. н. Но ако текущото ви хранене е сравнително здравословно, дефицитът на калории с диетата 80/20 няма да е достатъчен, за да отслабнете.

Правилото 80/20 не е извинение да преяждаме или прекаляваме с любимите храни. В дните, в които ще се насладите на парче торта, е много важно да съобразите останалите калории, които ще консумирате.

Правилото 80 /20 е идеално за хора, които спортуват редовно. Физическата активност помага да се балансират допълнителните калории, които консумирате във вашите дни с 20%. Ако не сте физически активни и не се упражнявате, тогава дефицитът на калории, създаден от диетата, може да не е достатъчно значителен, за да създаде промяна в телесното ви тегло.

Вашият график

Много хора, които практикуват този хранителен план, се хранят на 100% здравословно през седмицата, а през почивните дни се отпускат, хапвайки любимите си храни.

Ако вашият уикенд започва в петък и завършва в понеделник, вие не практикувате диетата 80/20. За да отслабнете, трябва да сте сигурни, че 20% е наистина само 20%. Това се равнява на 1½ дни седмично или около 4 хранения за седем дни.

Как да получите желаните резултати?

За да отслабнете с около половин килограм на седмица, трябва да създадете калориен дефицит от около 3500 калории. Ако диетата 80/20 не ви помогне да отслабнете, направете тези корекции, за да създадете дефицит на калории и да видите резултатите.

Променете плана 80/20 на 90/10. Ако спортувате редовно, контролирате порциите, но не губите излишни килограми, променете плана на 90/10. С него пак ще имате малки „почивки“ за любимите ви храни, но вместо четири пъти, ще може да ги хапвате само два.

Не на последно място, ако волята ви позволява да се храните през цялото време здравословно, не се чувствайте длъжни да правите малки бягства с лакомствата. Ако тази седмица ви се прияде нещо малко и сладко, хапнете си. Правилото 80/20 е едно добро начало да промените начина си на хранене към по-здравословен.

Източник: kliuki.bg