Какво да не правим с парите си в никакъв случай

Как да пестим парите си, когато има толкова много изкушения? Грешните решения за покупки и инвестиции, прекомерната лековерност и небрежност понякога ни струват много. Един от начините за богатство е възможността за спестяване, избягване на капани за измами.

Опитайте се да не теглите пари от картата без да ви трябват

Понякога искате да изтеглите незабавно заплата или пенсия от картата си. Но това е най-краткият път към ненужни и непланирани разходи.

Не купувайте неща, които не можете да си позволите, дори и при благоприятни условия

Често магазините предлагат да направите покупки на ниска или нулева лихва на изплащане, но в крайна сметка все пак ще платите повече. Вие сте прелъстени от ниската месечна вноска, но прочетете целия договор, особено това, което е написано с малък шрифт.

Не харчи повече, отколкото печелиш

“Според главата и шапката”, казват руснаците. Животът в наши дни е специално изкуство. Тук трябва да сте в състояние да проявите сдържаност, да не се поддавате на изкушенията, да си спомните целите и размера на личния си бюджет. Финансовият съветник Мишел Шрьодер-Гарднър препоръчва никога да не вземете заем, ако нямате средства, за да го изплатите.

Не разчитайте на пари в брой, когато пътувате

Разбира се, удобно е да използвате пари в брой, но можете да бъдете ограбени или измамени в непознат град.

Дръжте парите си в картата и теглете малки суми.

Не прехвърляйте пари през телефона.

Понякога не можете да чакате да направите добро дело, например да изпратите сума на помощ на болно дете. Не бързайте. Нека организацията ви изпрати информация по пощата, проучете я, проверете онлайн за всякакви отрицателни отзиви и истории за измами, свързани с кандидатите, но не казвайте на никого номера на кредитната си карта по телефона.

Полезни ли са спонтанните покупки?

В състояние на депресия и умора човек може да харчи повече, за да се угоди и да се чувства по-добре. Това не трябва да се прави. Прагът на волята е нисък, можете да допуснете решение, което не отговаря на целите ви. Дори по-лошо, да се поддадете на натиска от досадни продавачи. Помислете предварително как можете да се развеселите, без да харчите спестяванията си.

Не инвестирайте в неликвидни инвестиции.

Това означава, че не е нужно да правите инвестиции, където е трудно бързо да получите парите си обратно, така че няма нужда да ходите там и да инвестирате. Това може да са недвижими имоти, антики и др.

Не бъдете непредвидими.

Всичко, свързано с разходите, трябва да бъде взето под внимание и планирано. Финансовият треньор Мелиса Томас препоръчва създаването на различни сметки за дългосрочни и краткосрочни цели. Парите за празниците не трябва да се смесват с вашите спестявания за обучение. Сумите, отложени за пенсиониране, не трябва да се оставят в най-близкия бар събота и неделя.

Закупуването на къща обективно оценява разходите

Хората, като правило, виждат само сумата на сделката, не вземат предвид други разходи, свързани с собствеността на дома, като:

  • необходими ремонти и рутинна поддръжка;
  • сметки за комунални услуги;
  • възможно увеличение на данъците и т.н.

Какво ще направите в случай на неочакван инцидент, колко пари ще са необходими за отопление или охлаждане, как ще се променят разходите ви за транспорт? Изчислете колко ще ви струва да живеете в нов имот и след това вземете решение.

Бъдете внимателни при подписването на договора.

Излишно е да казваме, че много от хората са притеснени да покажат своята некомпетентност, за да си придадът важност, те подписват документи, без да знаят какви условия приемат. Не го правете и вие, не забравяйте да се консултирате с адвокат или опитни приятели.

Ако сте прочели договор , но не разбирате поне една фраза или дума, в никакъв случай не го подписвайте, докато всичко не е напълно ясно.

Не давайте пари на някой, на когото нямате абсолютно доверие.

Не се разделяйте лесно с парите, ако сте спечелили повече. Помислете внимателно, преди да заемете сумата. Можете да останете без пари и с кавги, по време на всяка среща с длъжника ще бъдете принудени да си поискате парите или да мислите кога ще върне дълга.

Можете да инвестирате само “допълнителни” пари

Преди да инвестирате пари в нещо, не забравяйте, че те могат да бъдат безвъзвратно загубени, инвестицията винаги е риск. Така че, в случай на неуспех, няма да претърпите финансов колапс, рискувайте само парите, без които живеете, за да не застрашите своето благополучие и това на вашите близки.

Не правете инвестиция, ако офертата звучи прекалено добре, за да е истина.

Не тествайте волята си

Не прекарвайте време в проучване на търговски обекти и атрактивни отстъпки.

Отидете там, само ако специално искате да си купите нещо, иначе бъдете сигурни, че ще бъдете съблазнени и ще харчите финансите си за неща, без които можете да се справите.

Такива прости, на пръв поглед съвети ще ви помогнат да избегнете грешните решения и да харчите парите си на вятъра.