Каква е ролята на бащата в семейството?

Знаете ли, че когато децата в едно семейство виждат родителите си в положителна пълноценна връзка, това им помага да разберат как трябва да изглеждат взаимоотношенията между мъжа и жената.

Така например, ако бащата се отнася неуважително към майката, детето го приема за „нормално“ поведение. На по-късен етап от живота си ще има подобно отношение към своите партньорства в любовта.

И тук си задаваме въпроса защо ролята на бащата е толкова важна? Вижте в следващите редове.

Академични постижения

Бащите могат да изиграят жизненоважна роля във възпитаването на езиковите и познавателните способности на децата си. Според проучвания, татковците, които са по-ангажирани към децата си по време на юношеството, могат да допринесат за по-добри словесни умения, академични постижения и цялостен интелект.

Изграждане на самоуважението

Ако си представим, че отношението между бащите и децата е уравнение и то се окаже отрицателно, би могло да има негативно влияние върху децата. От друга страна, ако връзката помежду им е здрава, това би се отразило положително върху самочувствието на малките. Това правило особено силно важи за момичетата. Ако те виждат как баща им се отнася с любов към майка им, ще бъдат склонни да очакват същото от мъжете в живота си един ден. Също така, като зрели жени те ще са по-малко склонни да поддържат „нездравословни“ любовни връзки.

Емоционално развитие

Всеки от нас действа, чувства и се държи по определен начин и всичко това се дължи на нещата, които сме научили като деца. Според проучване, децата на възраст между 4 и 5 години, несъзнателно виждат своите качества като продължение на родителите си.

Това означава, че ако родителите са позитивни, социални и децата ще бъдат такива. И обратно, отрицателният пример може да породи отрицателно поведение при децата. И тук трябва да се гледа не само фигурата на майката, а на двамата родители.

Справяне със стреса

Фигурата на бащата не е важна само за момичетата. Според проучване, мъжете, които са имали силна и позитивна връзка с бащите си през детството, са по-способни да се справят със стреса и са по-малко застрашени от депресия. Според специалистите, това се дължи на начина, по който бащите си взаимодействат с децата, но и по време на игри, които също могат да ги възпитат как да се справят в сложни ситуации на по-късен етап.

Източник: az-jenata.bg