Как цветовете на стаите ни въздействат

Цветовете на стаите в домът Ви показват идентичността на Вашата личност. Повечето от нас не се замислят много при боядисването и избора на цвят на боята за стаите в домовете ни, но те оказват влияние всеки ден върху живота ни. Цветът на стаята може да повлияе на настроението ни и на нашите мисли. Цветовете засягат хората по много причини, в зависимост от възраст, пол, религия и др. Когато става въпрос за избор на цветове за жилището Ви, обърнете по-голямо внимание, защото ще ви се налага да ги гледате всеки ден. За да имате красив дом, не е нужно да се съобразявате с тенденциите. Световните тенденции ще идват и ще си отиват. Хората, които живеят в един дом го правят красив с избора на цветове, отразяващи тяхната идентичност. Номера е да комбинирате цветовете, които харесвате в една приятна селекция. Изборът на цветови комбинации е една от най-опасните задачи при начинаещите. Цветовете имат силата да променят формата и размерите не само на обзавеждането, но и на самата стая.Избора на цветовете не е труден стига да се снабдите с основната информация за тях. Сега нека да разберем малко повече за цветовете на стаите и как те влияят на настроението ни.

Избирайте мъдро!

Имайте предвид, че всеки цвят има психическа стойност. Помислете за това, как даден цвят Ви кара да се чувствате и какви емоции поражда у нас. Когато се опитвате да създадете мир и хармония в дома си избирайте разумно цветовете. Какво настроение искате да създадете у дома и кои цветове ще Ви помогнат да постигнете желания от Вас ефект? Ако задачата Ви се вижда трудна и сложна, можете да потърсите помощ от списания, блогове, книги или да си наемете личен интериорен дизайнер. Текстила, килимите, завесите и мебелите  са по-ограничен набор от цветовете на бойте, така че първо си изберете обзавеждането, а след това и боята. След като намерите това, което Ви допада и дойде ред на избора на цветове, трябва да знаете, че в една стая броят на различните цветове не трябва да е повече от три – четири. Твърде многото цветове могат да направят една стая да изглежда претрупана. Боядисването е сравнително евтино, така че можете да си позволите да експериментирате.

Цветовете и ефекта от тях

Цветовете се разделят на три основни категории: активни, пасивни и неутрални. Лесно можете да комбинирате цветовете, спрямо Вашите желания и предназначението на помещението, което боядисвате. Светлите цветове са просторни и обширни, което прави стаята да изглежда по-голяма и по-осветена. Тъмните цветове са по-сложни, но и по-топли – те създават по-интимна обстановка. Ето и посланията на различните видове цветове:

Червеното повишава нивото на енергията на помещението. Този цвят е добър избор, ако искате да повишите вълнението си, особено през нощта. В хола или трапезарията червеното привлича хората и стимулира разговора. В антрето създава силно първо впечатление. Червеният цвят повишава кръвното налягане, скоростта на дишане и сърдечната честото. Той обикновено се смята за твърде агресивен цвят за спални, но ако влизате в спалнята само по тъмно Вие ще виждате цвета само на изкуствената светлина от лампата, когато той изглежда заглушен, богат и елегантен. Червеното е най-агресивният цвят и покачва адреналина, както никой друг оттенък.

Червено боядисани стени

Жълтото улавя радостта от слънцето и поражда чувство на щастие. Той  идеален за кухни, трапезарии и обзавеждане на бани, където цветове като жълтия са стимулиращи и вдъхновяващи. В антрета и други по-малки пространства, жълтото създава чувство на просторно и приветливо място. Макар жълтият да е весел цвят, той не се препоръчва да се ползва като основен. Проучвания показват, че хората се по-склонни да губят самообладание в жълт интериор. Бебетата също плачат повече в жълта стая. В големи количества този цвят създава чувство на неудовлетвореност и гняв у хората.Жълто боядисана всекидневна

Твърди се, че синьото сваля кръвното налягане, понижава честотата на дишане и сърдечния ритъм. Именно и заради това, се счита за успокояващ, релаксиращ и ведър цвят. Препоръчва се за спални и бани. Все пак внимавайте, пастелно синьо създава чувството на студенина, когато е и по стените, и по обзавеждането, особено при наличието на малко естествена светлина. Ако изберете светло синьото за основен цвят в една стая, трябва да го балансирате с по-топли нюанси на обзавеждането и другите материи. За да се увеличи чувството на релаксиращия ефект на синьото  в социалните зони (холове, големи кухни фамилни стаи) комбинирайте светлия тон със зеленикави нотки или тюркоазени такива. Успокояващият ефект на светло синьото е неоспорим, но тъмно синият цвят има обратния ефект – той напомня чувство на тъга. Въздържайте се от използването на тъмно син цвят в основната цветова схема.Хол със сини елементи Зеленото се счита за най-спокойният цвят за окото. Съчетавайки освежаващото качество на синьото и бодростта на жълтото, зеленото е подходящо за почти всяка стая от дома. В кухнята зеленото създава чувство на близост с природата, в хола насърчава размотаването, но също така има достатъчно топлина, за да създаде комфорт. Зеленото също има успокояващ ефект, когато се използва като основен цвят. Смята се, че помага с плодородието, което го прави чудесен избор и за спалня.Спалня в зеленоЛилавото в най-тъмните си нюанси (патладжан например) е богат, динамичен и сложен цвят. Той се свързва с лукса, творчеството и създава дълбочина на нещата. По-леките нюанси на лилавото, като лавандула и люляк, създават усещане за спокойствие, но за разлика от синьото, няма опасност от чувство на студенина.Стая с лилави елементиОранжевият цвят е енергичен, предизвикващ ентусиазъм и вълнение. Макар и да не е добра идея за хол или спалня, оранжевото е идеално за стая за тренировки, гимнастика или фитнес. В древните култури се е вярвало, че оранжевото лекува белите дробове и увеличава енергийните нива.Ораньева всекидневнаНеутралните цветове (черно, бяло, сиво и кафяво) са основата при декорирането. Всички неутрални цветове  непрекъснато слизат и се качват в чарта на модните тенденции, но тяхната сила е в гъвкавостта им. Черното е добре да се използва в малки дози, само за придаване на дълбочина. Експертите твърдят, че всяка стая има нужда от малко черен цвят.Черно, бяло, сижо и кафяво Цветът, който трябва да избягвате е  пурпурното тъмно червено. Той може да направи някои хора много раздразнителни, позовавайки се на чувство на гняв и враждебност.Пурпурно ячервено обзавеждане

Цветови ефекти върху стените и тавана

Таванът представлява една шеста от пространството в стаята, но твърде често той не получава нищо повече от един слой бяла боя. В действителност в продължение на десетилетия, бялото се счита за най-подходящия цвят за тавани. Като общо правило, таван боядисан в по-светъл тон боя от стените, създава усещане за височина и обратното – по-тъмният таван прави стаята визуално по-ниска. Вторият случай не винаги е лошо решение, в определени ситуации по-тъмния таван създава атмосфера на уютна интимност.

И накрая…

Тези общи насоки са добра отправна точка в търсенето на новият Ви цвят боя. Но не забравяйте, че изборът на цвят е много личен въпрос. Вие сте този, който ще трябва да живее с новият си цвят, така че изберете такъв, който подхожда на Вас, на семейството Ви и на начина Ви на живот. Ако имате други съвети или препоръки, можете да ги споделите с нас в коментарите.

Снимки: freshome.com