Хигиенни навици, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето

За да имате добро здраве и благополучие, лекарите съветват да спазват добре известни хигиенни правила: мийте ръцете си преди хранене, почиствайте зъбите си сутрин, поддържайте ред в хола, изхвърлете боклука навреме и следвайте други инструкции.

Освен това в наши дни има много устройства, механизми и приспособления, които според нас ни позволяват да следваме стандартите за хигиена. Експертите твърдят също, че някои добре установени навици трябва да бъдат премахнати, за да се запази тяхното здраве:

МИЕТЕ РЪЦЕТЕ СИ ПО-МАЛКО ОТ 30 СЕКУНДИ

Оказва се, че бързото миене на ръце със студена или гореща вода не е в състояние да убие всички микроби по кожата. Оптималното време за измиване на ръцете е 30 секунди. През това време всички бактерии и микроби са унищожени.

НАКИСВАТЕ СЪДОВЕТЕ В МИВКАТА

Всяка мивка е най-добрата среда за живота и възпроизводството на бактерии, които се намират върху мръсни ястия, храна и хранителни отпадъци. За да се предпазите от отравяне и заболявания на храносмилателната система, измийте мивката след контакт с храна и мръсни съдове.

ИЗПОЛЗВАТЕ СЕШУАР ЗА РЪЦЕ

Тези устройства съдържат хиляди бактерии, които се прехвърлят по ръцете с потока от въздух. Вместо сушилни, микробиолозите силно препоръчват да се предпочитат конвенционалните хартиени салфетки.

ИЗПОЛЗВАТЕ ЕДНА ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ ЗА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Дъската има десетина пъти повече бактерии, отколкото мивка, тоалетна или дръжка на вратата. Всяка домакиня трябва да има в арсенала си отделни дъски за месо, риба и зеленчуци.

РАЗМРАЗЯВАТЕ ХРАНАТА НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА

Експертите силно препоръчват да се откажете от навика да размразите храната на масата при стайна температура. Твърде топлият въздух допринася за бързото разпространение на патогени, особено при месо или риба. По-добре е тези продукти да се размразят в основното отделение на хладилника.

РЯДКО ЧИСТИТЕ ЗИМНИ АКСЕСОАРИ

Препоръчва се почистването на шалове и шапки най-малко 1 – 2 пъти месечно. Тези гардеробни елементи са най-често в контакт с лицето и косата и натрупват множество микроби, които постоянно взаимодействат с нашето тяло.