Ето какви са заплахите за жените, които приемат противозачатъчни

В края на 50-те години на миналия век учените направиха откритие, което коренно промени живота на нежния пол. Това беше истинска революция: жените започнаха да използват хапчета, които водеха до временно прекратяване на плодовитостта. Откритието доведе до контрол на раждаемостта и сексуална свобода.

Заедно с популярността дойде новината, че някои жене, след като са приемали такива лекарства, са имали здравословни проблеми, дори смъртните случаи са известни! Поради практичността и лекотата на закупуване на контрацептиви, много жени забравят, че трябва да бъдат тествани преди употреба и не осъзнават пълната степен на опасност.

Как работи хапчето?

Всеки път, когато пиете малко хапче, в тялото започва производство на хормони, чиято комбинация ще предотврати овулацията: естроген и прогестерон.

Естрогенът е отговорен за такива женски „черти“ като гърдите и другите извивки, освен това той е този, който подготвя матката за възпроизводство. Прогестеронът също играе ключова роля по време на бременността: този хормон подготвя основата, върху която се движи оплодената яйцеклетка, с което тя се имплантира в матката.

За вида на хапчетата

По-близо до въпроса: как лекарствата помагат да се избегне бременността? След известно време след приемането на хапчетата, нивата на хормоните в тялото се променят. Хапчетата изглежда изпращат съобщение до мозъка: “Виж, ние вече имаме естроген и прогестерон, така че няма нужда да изпращаме сигнал на хипофизата да освобождава FSH и LH.” Ако не си спомняте от уроците по биология, без тези два хормона, FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон), нарушават развитието на яйчниковия фоликул и овулацията не настъпва.

Проблеми, които хапчетата могат да причинят: глаукома

Проучванията показват, че употребата на противозачатъчни хапчета за повече от 3 години удвоява риска от развитие на глаукома, която уврежда зрителния нерв. Глаукомата е една от основните причини за необратима слепота. Проучването е проведено от учени от Калифорнийския университет (САЩ), Медицинския факултет на Университета Дюк (САЩ) и Болницата на Университета Нанчан (Китай).

Въз основа на анализ на данни на повече от 3 хиляди жени, изследователите отбелязват, че ниските нива на естроген в напреднала възраст могат да доведат до глаукома. По този начин, при продължителна употреба на хапчето и последващото намаляване на естрогена в организма, рискът се увеличава.

Тромбоза

Този проблем възниква, когато се образува кръвен съсирек, който блокира притока на кръв в една или повече вени. Тромбът може да консолидира на едно място, причинявайки подуване и болка, или да се движи и да предизвика емболия. Мозъчната тромбоза може да доведе до смърт или да причини различни сериозни последици – парализа, слепота и затруднения в речта.

Поради факта, че хапчето допринася за образуването на кръвни съсиреци, жените, които страдат от този проблем, или в чието семейство има подобни проблеми, трябва да избягват да приемат орални контрацептиви.

Рак

Някои видове рак имат хормонални причини, т.е. може да се дължат на определени нива на хормони. По този начин използването на противозачатъчни хапчета може да влоши тази картина.

Сърдечно-съдови заболявания

Ако използвате противозачатъчни хапчета и пушите, трябва да внимавате: цигарите допринасят за натрупването на мастни плаки в артериите, а хапчетата могат да предизвикат съсирване на кръвта. Тази опасна комбинация може да бъде причина за тромбоза, инсулт или инфаркт.

Хипертония

Хипертонията и пероралните контрацептиви не са най-добрата комбинация: ако страдате от това заболяване, трябва да потърсите лекарска помощ и да направите тестове преди да използвате лекарството. Рисковете са сходни с предишния проблем: инсулти, тромбоза и други проблеми, свързани с кръвоносните съдове.

Заболявания на черния дроб

Тези, които страдат от чернодробни заболявания, включително хепатит и цироза на черния дроб, трябва да внимават с приема на хапчетата, защото такива лекарства водят до претоварване на органа.

Разширени вени

Ако варикозните вени са причинени от лошо кръвообращение, не е изненадващо, че употребата на контрацептиви не е добър вариант.