Двоен ретрограден Меркурий ни удря през ноември

За трети път от началото на 2018 г. ще станем жертви на ретрограден Меркурий. Третият път, в който планетата ще ни саботира, ще бъде двоен и ще ни се отрази най-силно.

Цикълът ще сложи началото си на 16 ноември и ще продължи до 1 декември, когато Меркурий ще бъде в Стрелец. От същия 1 декември обаче ще се измести в Скорпион, а ретроградното му движение ще продължи чак до Никулден, 6 декември.

Хубавото е, че за празниците няма да сме подвластни на каръка и ще можем спокойно да пътуваме, без да бъдем черногледи и да изпадаме в тревога, че може нещо лошо да ни сполети. Всяка година се случват три или четири ретроградни цикъла на Меркурий, всеки със средна продължителност от три седмици.

От всички планети Меркурий е единствената, чийто ретрограден ефект се усеща от повечето от хората. Когато една планета от Земята изглежда така, все едно се движи назад, се казва, че тя е ретроградна. Всъщност движение „назад“ няма, но от наша гледна точка изглежда точно така.

По-често от всичко в ретроградния период на Меркурий страдат комуникациите, защото в астрологията Меркурий е планета – посланик. Освен това бива засегнат и домът, в който Меркурий е ретрограден. По принцип Меркурий е планета, която се движи изключително бързо, но когато се намира в състояние на ретроградност, скоростта му намалява с до 40 минути на ден и оттук всъщност идва усещането ни, че нещата в този период се случват много по-бавно от обикновено.

Източник: periscop.bg