Домашни лесни тестове за здравословни проблеми

Профилактиката е най-доброто лечение. Вероятно го знаем много добре, но дали го прилагаме на практика?

Ако все не успяваме да отделим време за посещение при личния лекар или специалист, добре е поне да намираме няколко минутки за проверка на здравословното състояние в домашни условия. Ето как.

Диабет

Вероятно никога не ни е идвало на ум да премерим обиколката на врата си. Но всъщност тя е добър показател дали има вероятност да развиваме диабет.

Необходим ни е само един шивашки сантиметър. Ако обиколката на врата ни е над 36 см за жените и 39 – за мъжете, по-добре да отидем да си направим изследвания за нивата на кръвна захар.

Принципно обиколката на талията се смята за показател дали страдаме от диабет, но учени от Медицинския университет са установили, че обиколката на врата е по-точен начин да установим, че вероятно нещо не е наред и да се обърнем към специалист.

Логиката тук е, че ако вратът ни е уголемен, има вероятност да сме развили метаболитен синдром. Той, освен с напълняване, се свързва и с диабет тип две.

Въглехидратите и напълняването

Можем да си направим един много лесен тест, с който да установим колко бързо организмът ни обработва въглехидратите и ги превръща в мазнини. Просто взимаме една бисквита и започваме да я дъвчем, докато наблюдаваме времето на хронометъра.

Ако са ни необходими 14 секунди, за да усетим сладкия вкус, то тогава високовъглехидратната диета е добра идея за нас, ако искаме да покачим маса. Но ако ни трябват 30 и повече секунди, това не е подходящият режим за нас и няма да има желания ефект.

Всичко тук се свежда до специален ензим в слюнката, който разгражда нишестето в захар, за да може след това тя да се превърне в енергия.

Някой хора имат двойно повече от този ензим и това, според учени, цитирани от Daily Mail, е причината да могат да си хапват повече и въобще да не им се лепи. Ако обаче на нас това не ни се отдава, по-добре да редуцираме консумацията на тестени изделия.

Разширени вени

Лесно може да установим, че нещо не е наред, но това в никакъв случай не изключва консултация със специалист. Дори напротив – прави я задължителна.

Ако сравним цвета на кожата на двата си глезена и на единия е по-тъмна, то вероятно имаме разширени вени. Те не е задължително да бъдат видими, на повърхността на кожата. Могат да бъдат и вътрешни и отново да ни създадат много главоболия, и то без да се усетим как се е стигнало до там.

Сърдечно-съдово заболяване

Този тест е за хора над 40 години. Сядаме на земята и опираме плътно главата и гърба си към стената. Без да свиваме гърба, се опитваме да докоснем палците на краката си. Ако това ни е непосилно, значи сме застрашени от сърдечно-съдово заболяване.

Причината е, че хората в средна и напреднала възраст, които са слабо подвижни и пластични, имат и твърди стени на артериите, според изследване на японски учени. Когато артериите са твърди, пред тях преминава по-малко кръв, съответно и до сърцето отива по-малко кръв.

Загуба на зрение

С годините, а и с работата на компютър и часовете пред смартфона, зрението ни постепенно намалява. За да се погрижим за здравето на очите си, трябва редовно да посещаваме офталмолог. Но можем да си направим и един бърз тест в домашни условия.

Заставаме пред врата или прозорец с рамка. Гледаме първо с лявото око, като покриваме дясното с ръка, без да натискаме. След това сменяме за 30 секунди. Ако след това виждаме размазан образ между рамката, то тогава е вероятно да имаме дегенерация на макулата.

Тя най-често е свързана с напредването на възрастта и до един етап окото успява да се справя с нея и да стабилизира образа. Но и при най-малкото изкривяване трябва да се консултираме със специалист.

Източник: lifestyle.bg