Дерматолозите разкриват истината! Колко често се нуждаем от душ?

Кога беше последният път, в който се изкъпахте?

Ако сте като повечето хора, отговорът може би е – преди по-малко от 24 часа.

Няма официални насоки за това, колко често трябва да се къпем, но по данни на „Евромонитор“, хората в страни като САЩ, Испания, Индия, Мексико обичайно се къпят по веднъж дневно.

Някои изследвания посочват, че в САЩ се къпят дори по-често от това – поне два пъти на ден, в зависимост от това, колко често тренират, а в Бразилия, където температурите са доста високи се къпят повече от 11 пъти седмично, пише „Евромонитор“.

Нужно ли е обаче да се къпем толкова често?

Няма официален наръчник за това. Американската академия по дерматология например дава насоки на родителите колко често да къпят децата си.

Ако те не са много мръсни от обичайните детски игри, от академията съветват децата на възраст между 6 и 11 години да се къпят един-два пъти седмично, за да може младата им имунна система да се сблъска с мръсотия – микроби, бактерии и в малки дози инфекции, и да стане по-силна.

След като човек навърши 12 обаче, насоките свършват. След тази възраст тийнейджърите започват да се къпят все по-често в опит да отмият от себе си неприятните младежки миризми. До навлизането в пубертета повечето тийнейджъри вече са изградили свои хигиенни навици и рутина за къпане, които остават с тях през по-голямата част от живота им.

Истината е, че няма нужда да се къпем прекалено често,

защото по този начин отмиваме влажността на кожата си. Сапунът е създаден така, че да изкарва мръсотията и естествените мазнини от кожата и да ги отмива.

Шампоанът има същото действие само че върху скалпа ни – той отмива себума от косата и я прави по-суха, но податлива към лесно омазняване, след като при често къпане започва да се произвежда повече себум. Затова експерти смятат, че най-здравословно е да къпем косата си един път на два-три дни.

Честото къпане в комбинация с гореща вода,

много търкане и големи количества душ гел е перфектна рецепта за суха кожа. През зимата постигането на този ефект е дори по-лесно, поради по-сухия въздух навън и у дома.

Завършващата стъпка за перфектно суха кожа е, когато излезем от ваната или душ кабината и агресивно се подсушим. Така само с един душ успяваме да премахнем напълно най-външните защитни слоеве на кожата, правейки я нездравословно суха, предразположена към повече раздразнения и неприятна на допир.

Как да поддържаме кожата си здрава?

Експертът дерматолог към Йейлския университет – Дейвид Лефел, пише книга по темата, в която дава съвети как да се грижим по-добре за кожата си през целия си живот.

Три от тях, свързани с къпането, са:

1. Не си взимай твърде горещи душове.

2. Не се къпи с часове.

3. Задължително хидратирай кожата си след душ с лосион за тяло.

Източник: vesti.bg