Чудесата на природата, за които дори не сте и чували

Всички сме чували за Гранд каньон, връх Еверест и водопадите Виктория, но тези по-малко известни, по-отдалечени природни чудеса са с подобен “уау” ефект, но без тълпите от туристи.

Солни кутийки в Уюни, Боливия

От езера до пустини, Боливия предлага много природни чудеса, включително и най-големия солен участък в света. Разположен в югозападната част на страната, Salar de Uyuni представлява 4 086 квадратни километра блестяща бяла сол.

Баган, Мианмар (Бирма)

Един от най-богатите археологически обекти в Азия, Bagan (наричан още Pagan) е дом на колекция от повече от 2,200 храма, ступи и пагоди. Колекцията представлява живописна почит към религиозната история и отдаденост на жителите на Мианмар през вековете; някои храмове, като например грациозната кръгова пагода Shwesandaw, построена от крал Анаураха, датира от 1057 г.

Въпреки че печели популярност, Бирма все още е много далеч от фаворитите в сравнение с Тайланд и Виетнам, обяснява Вини Бернал, специалист по дестинации. Будистката култура в Бирма е сред най-автентичните във всяка една страна от Югоизточна Азия, а в Баган пътниците са свидетели на някои от най-непокътнатите храмове в света. “Бирма е като Тайланд преди 30 години”, казва Бернал. “Будистката култура е напълно непокътната и туристическата инфраструктура се подобрява.” Много храмове могат да бъдат изследвани пеша, но рано сутрин, балон с горещ въздух е един от най-добрите начини да видите този друг свят.

Национален парк Karijini, Австралия

Известен като Големия каньон на Австралия, Националният парк Karijini в региона на Pilbari в Австралия на западното крайбрежие е вторият по големина парк в страната, предлагащ повече от 2 400 квадратни километра планини, издигащи се от плоски долини, скалисти водни басейни, водопади и уникални диви животни като червеното кенгуру и скални валлави.

Посещават се червените скали, забелязват се повече от 800 вида диви цветя плуват в кристално чистите води на клисурите и езерата. Докато водата в клисурите и езерата може да бъде тревожно студена, летните температури в пустинята могат да се повишат до повече от 100 градуса.

Кападокия, Турция

Разположен на високо плато в централния район на Анатолия в Турция, Кападокия, място от световно наследство на ЮНЕСКО, е известно със своя уникален лунен пейзаж и с вулканични скални скулптури, подобни на гъби, известни като приказни комини. Обектът датира от палеолита. По времето на Римската империя християните използват района като място за бягство, изграждайки домове и църкви в пещерите и скалите.

Днес пътешественици могат да изследват древните тунели и църкви на този исторически обект и дори да останат в пещерните хотели, но един от най-добрите начини да видите сложността на тази дестинация е ранно сутрин с балон с горещ въздух. “Кападокия и нейната почти лунна повърхност не приличат на нито едно място по Земята”, казва Дания Уайнщайн, специалист по дестинации – Най-хубавата гледка е от въздуха, във вашия частен балон с горещ въздух.

Магнит Хил, Ладакх, Индия

Разположен в индийската държава Джаму и Кашмир, който се простира от планинската верига Kunlun до Хималаите, Ladakh е отдалечена висока дезертънска долина, известна с исторически средновековни храмове, будистки манастири и грубия терен, който привлича открити авантюристи. Тя също е дом на Magnetic Hill, феномен, който не подлежи на гравитация.

Разположен на височина от 14 000 фута, магнитният хълм и обкръжаващата го топография произвеждат оптичната илюзия, че лекият наклон надолу изглежда да е наклон нагоре. Оптичната илюзия се приписва на преграден хоризонт. “Тези, коиторешат да пътуват до Ладак, са възнаградени с една Индия, която е съвсем различна от шума и суетата на Златния триъгълник”, казва Шема Пракаш, старши специалист по дестинации. – Магнетичния хълм наистина може да си играе със зрението ви.

Ха Лонг Бей, Виетнам

В списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, известен също като “Descending Dragon Bay”, е ефирен и живописен микс от повече от 3000 варовикови карсти и острови излизащи от смарагдово море. В залива с биоразнообразие се намират множество морски и сухоземни животни, както и 14 ендемични флорални вида и 60 ендемични вида.

Един от най-спокойните начини да разгледате залива е да прекарате нощта на борда на боклук лодка (древен китайски плавателен съд). “Прекарването на няколко дни върху успокояващите води на залива Ха Лонг е чудесно допълнение към всяко посещение във Виетнам”, казва Бернал. “Варовиковите карстове се издигат от водата и дестинацията е дом на много диви животни, маймуни. “

Тейбъл Маунтин, Южна Африка

Няма пътуване до Кейптаун, Южна Африка, без пътешествие сдо върха на Кабъри, исторически връх с 3558 метра, скали над 600 милиона години и система от редки пясъчни пещери. Повече от 70% от растенията, намиращи се в планината, са ендемични. Тя също е дом на “dassie”, или rock hyrax, и 22 вида змии, включително и петте най-отровни: Cape cobra, puff adder, boomslag, rinkhals и berg adder. “Тейбъл Маунтин се извисява над Капетаун и просто ви моли да стигнете до върха”, казва Даналей Май, старши специалист по дестинации. “Много от нашите гости предпочитат да се отправят нагоре и после да вземат лифта надолу, точно когато слънцето залязва.”

Уади Накхар, Оман

Известен като Големия каньон на Оман, тази отдалечена долина, разположена на най-високата планина на Оман, Jebel Shams (планина на слънцето) в планинската верига Al Hajar, на два часа от столицата Мускат. Трекингът през този груб терен позволява на посетителите да преживеят история и да видят изключително редкия растителен живот и водата толкова синя, че отразява небето в някои дни. Обиколка на Оман с “Бътърфийлд и Робинсън” дава на туристите възможност да се разходят по ръба, да направят пикник или плуване и да разгледат историческото село Ахар.

“Нашият ден в Уади Накхар е връхната точка на пътуването ни в Оман. Той предлага както зашеметяваща гледка по ръба на дефилето, така и екскурзия в самата долина, където ни очакват рядка растителност, скални образувания и красива вода, “казва Натан Лейн, управител на област Оман, Бътърфийлд и Робинсън. – Върху външния ръб има тясна точка за достъп, която води към балконската разходка, широка 50-фута, кацнала в средата на каньона, дълга около три мили и водеща до изоставено село.

Бурен, Ирландия

Разположен в графство Клер в югозападна Ирландия, регион Burren е дом на една от най-обширните области от варовикова настилка в Европа – рядка глобална земна форма. Огромният пейзаж има напукана настилка от сив варовик от ледниковия период, драматични скали и пещери, езера, скални образувания и археологически обекти.

“В някои части на Буррен имате визуалния аспект върху ” костите на планетата “, съпоставени с другата голяма забележителност в региона, океана”, казва Тони Кърби от Heart of Burren Walks. През пролетта, Burren демонстрира 75% от дивите цветя на Ирландия, предлагайки цветен контраст с ярката красота на лунния пейзаж. “Районът е паметник на преселените култури с над 2 000 археологически паметници в 200 квадратни мили.” Други части на региона включват Doolin, центърът на страната за музика, както и живописните Cliffs of Moher.

Водопадите Краввица, Босна

Скрити в последната джунгла на Европа по поречието на р. Trebižat в Босна има серия от водопади, които могат да минат за сестрата на Ниагарския водопад. Отдалечен и труден за намиране без водач, дестинацията предлага възможност да се плува в студени води под каскада от вода, която се изсипва от скали с височина 83 фута в естествено езеро (има дори люлка).

“Цялата площ е изключително зелена, с чисти дървета, тополи и смокини”, казва Самер Хадрич, екскурзовод на планината Exodus и програмен координатор. “Скалните и туф-образувания имат гъсти лишеи, мъх и трева, които им придават смарагдов цвят – почти няма човешка намеса близо до водопадите.” Докато водопадите в Кравице не са големи по размер, те са сравними с националните паркове Krka или Plitvice в Хърватия, но са по-малко заети, обяснява Хаджич.

Долината на луната, Чили

Разположен в националния резерват Лос Фламенко в пустинята Атакама в Северно Чили, Valle de la Luna (долината на луната) е една от най-уникалните дестинации в страната. Блестящите пясъчни дюни и лунните скулптури създават драматичен пейзаж.

“Никое друго място в света не може да се сравни с това – без вода, без фауна и без флора”, казва Малкълм Паркинсон, продуктов мениджър на Exodus в Латинска Америка. Атакама, една от най-популярните дестинации на звездте в света, предлага разнообразни дейности за активни пътници, включително трекинг, каране и катерене. “Има солни площадки, гейзери, алтипланични лагуни и вулкани”, казва Паркинсън. “Можете да прекарате една вечер в долината на Луната и да наблюдавате залеза и земята, преобразяваща се пред очите ви.”

Езерото Натрон, Танзания

Това спокойно изглеждащо езеро, разположено в северната Танзания, е толкова корозивно, че се смята, че водата може да изгори кожата и очите на животни, които не са приспособени към нея, превръщайки ги в мумии. Водната алкалност идва от натриевия карбонат и други минерали, които се вливат в езерото от околните хълмове, както и от богатите минерални извори, които захранват езерото.

Плитко (по-малко от десет фута), но голямо (35 мили), езерото Натрон може да се похвали със средна температура от 104 градуса и изобилие от цианобактерии – бактерия с червен пигмент, което придава на езерото характерната си червена и оранжева светлина. Въпреки солеността си, езерото е дом на процъфтяваща екосистема и служи като място за размножаване на около 2,5 милиона малки фламингота, които процъфтяват в цианобактериите. “Майката Природа наистина се е престарала с езерото Натрон”, казва Кристин Тъкър, мениджър на регион Африка, Бътърфийлд и Робинсън.

Kwang Si Falls, Лаос

Kwang Si Falls е водопад на три нива на около 18 мили южно от древната столица Луанпрабан. Кристално синя вода тече по поредиците от басейни, по-малки на върха и разширяващи се, докато попада в реката на джунглата. Посетителите могат да плуват в по-широките басейни, а местните жители са построили дървена платформа за наблюдение или скачане за тези, които искат адреналин.

“Северният Лаос предлага естествена красота с криволичещи реки, обградени от покрити с джунгла хълмове и карстови планини” Том Харари, старши продуктов мениджър на Exodus и бивш водач на Лаос. “Въпреки че не е толкова величествен като Игуасу или Виктория Фолс, паркът е спокойно място, което съчетава падания и каскади, зелена джунгла и тюркоазени басейни – успокояващо и охлаждащо място в горещ следобед”.

Sossusvlei, Намибия

Sossusvlei, което се превежда като “мъртвешки мътнини”, се намира в най-голямата африканска природозащитна зона, Национален парк Namib-Naukluft. Характеризирано от големите червени дюни, които го заобикалят, Sossusvlei е огромна, бяла солена и глинена равнина с дюни, достигащи повече от 1200 фута височина.

Докато районът остава сух през повечето време от годината, всяка необичайно дъждовна проява превръща равнината в стъклено езеро, отразяващо околните дюни. “От безкраен пясък, извисяващ се през  дюните до скелетните дървета на Deadvlei (един от най-популярните дървета на Sossusvlei), Sossusvlei е завладяващ”, казва Мишел Харви, мениджър на регион Южна Африка, Butterfield & Robinson.

Makgadikgadi Pan, Ботсвана

Магдадгаджи Пан, разположен в средата на сухата савана в североизточната част на Ботсвана, е една от най-големите солени площи в света. Всъщност една колекция от няколко равнини, заобиколени и пресечени от пустинята Калахари, Makgadikgadi Pan се простира на 6200 квадратни мили, всички в басейна Калахари.

Като остатък от вече пресушеното езеро Makgadikgadi, земята е суха, солена глина по-голямата част от годината, но през периодите на обилен дъжд, някои от местата се наводняват, стават тревисти равнини и привличат диви животни като зебри и диви кози, както и фламинго, които се събират в храма на Ната.