Борба с вирусите: какви храни помагат за по-бързото и по-ефективно преодоляване на настинката?

В студения сезон често се чувстваме неразположени и страдаме от всякакви вируси и микроби. 

Болки в гърлото, хрема, умора или треска са първите признаци, че имунната система трябва да бъде засилена и тялото може да бъде подпомогнато да се справи с болестите. 

В ранните стадии на настинка, трябва само да регулирате леко менюто си. Като добавите определени храни към него, можете бързо и ефективно да преодолеете вируса, който ви атакува. 

Относно свойствата на някои продукти, ние знаем буквално от деца. Например чесъна съдържа алицин, който помага да се очисти тялото на патогенните микроорганизми, да се укрепи имунната система и да станете по-бързо на краката. Не по-малко популярен в народната медицина е медът. Той е богат на хранителни вещества и помага на организма да противодейства на бактериите и вирусите. 

Заедно с топлия билков чай ​​и лимона, ефектът от обработката на меда се увеличава буквално няколко пъти. Цитрусовите плодове също се консумират по време на настинка. Поради съдържанието на витамин С, те повишават устойчивостта на организма към външни стимули и помагат да се отърве от токсините. Полезно по време на настинки и инфекциозни заболявания са: малините, касиса, къпините. Те съдържат редица витамини: A, B, E, C.

Съществуват и продукти, които по-рядко се използват по време на лечението на настинки, но те са не по-малко ефективни. Сред тях са:

  • Млечни продукти. Те съдържат бифидобактерии, които подобряват функционирането на храносмилателните органи и стимулират отделянето на токсините от тялото. 
  • Морски дарове. По-специално – рибата. Той е богат на витамини А, Е и D, които противодействат на вирусите и спомагат за борбата с първите признаци на заболяването.
  • Овесена каша. Поради съдържанието на специален тип фиб-бета глюкан, той има антиоксидантни свойства, които спомага за укрепването на имунната система и увеличава ефекта на антибиотиците.
  • Джинджифил. Бързо и ефективно се отървете от токсините и микробите в тялото. Съдържа комплекс от витамини, ретиноли, аскорбинова киселина.
  • Репички. Положителен ефект върху дихателните органи, процеса на храносмилане, кръвообращението. Съдържа фибри, желязо, витамини, които увеличават защитните функции на тялото и помагат да се противодейства на вирусите и микробите.