Болка в зърната при жените: основните причини

Една от най-честите и лесни за лечение причини за болка в зърната е носенето на неподходящо бельо и дрехи.

Но болката в зърната също е проблем на бременните или кърмещи жени. В някои случаи причината за тези симптоми може да бъде инфекция, някои видове рак на гърдата и други заболявания.

Може да сте бременна

Бременните жени могат да получат болка в зърната, защото телата им произвеждат повече от хормона естроген, което допринася за увеличаване на гърдите и млекопроизводство. Естрогенът причинява прилив на повече кръв. Заедно с прогестерона и други хормони може да причини болезненост на зърната, обезцветяване и свръхчувствителност.

Ако сте кърмачка

Кърмещите жени също са склонни да изпитват болка в областта на зърната. Тъй като новороденото се научава да яде майчиното мляко, то се адаптира към гърдите си, женските зърна и аероларната тъкан, което ги кара да станат по-уязвими. Някои жени също могат да получат усещане за гъделичкане, сърбеж, кървене, напукване на зърната по време на кърмене.

Повечето от тези проблеми са резултат от ненормално позициониране на бебето върху гърдата по време на кърмене и могат да бъдат отстранени чрез коригиране на положението му по време на хранене. Ако не можете да се справите сами с проблема, можете да се консултирате с експерти.

Инфекции на гърдата

За тези, които не са в състояние да чакат дете или вече не го кърмят, болката в зърната също може да е признак за инфекция.

Повечето инфекции на гърдата, известни също като мастит, са причинени от бактерии, които навлизат в кожата чрез разкъсване или напукване на тъканите на зърното. След инфекция сърбежът и болезнеността могат да се появят в областта на гръдния кош и зърната, особено при палпиране.

Лечението става необходимо, ако зърното или гърдите значително се подуят, зачервят се, повишава се телесната температура в тази област.

Причината за болката в зърната може да бъде и екзема или дерматит. Тези кожни патологии могат да доведат до сърбеж, лющене на кожата и при липса на намеса, болезнени усещания. Фибромиалгията, разстройство, характеризиращо се с дифузна симетрична мускулно-скелетна болка, може също да доведе до хроничен дискомфорт на зърната.

По-добре е да проверите и изключите: болестта на Paget

В някои случаи болезнеността на зърната може да бъде причинена от рядък вид рак на гърдата, известен като болест на Paget. Този рак, който може да засегне мъжете и жените, се разпространява до кожата на зърното и в някои случаи до ареолата. Ранните симптоми на болестта на Paget са подобни на доброкачествените кожни заболявания и включват сърбеж, люющене, зачервяване на зърното или ареолата. В зърното може да се натрупва, понякога жълт теч или кървене.