Болести, от които можете да натрупате килограми

През последните две десетилетия затлъстяването се е превърнало в бич на човечеството.

Но каква е причината? Може би бърза храна, вредни хранителни добавки или заседналия начин на живот? Е, може би.

Въпреки това бързото качване на тегло все повече започва да сигнализира за много сериозни заболявания. Ще ви разкажем за най-сериозните от тях сега.

Хипотиреоидизъм

Ако наскоро сте качили толкова много, че вече не се напъхвате в собствените си дънки, има вероятност ендокринната система да страда. В областта на шията всеки от нас има малка жлеза, която прилича на пеперуда в полет. Така че, когато престане да произвежда необходимото количество хормони, кантара често започват да показва големи числа.

Симптомите на хипотиреоидизъм са:

  • суха кожа;
  • крехкост и изтъняване на косата;
  • втрисане;
  • хронична умора;
  • чест запек;
  • депресивно настроение. 

За диагностициране на това заболяване е достатъчно да се направи кръвен тест за хормони, който ще покаже нивото на тяхното производство. В този случай лекарят ще предпише подходящо лечение. Обикновено това са хормонални лекарства, които ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Депресия

Продължителното психическо разтройство може да доведе до затлъстяване. При хората, страдащи от депресия, нивото на хормона на кортизола в кръвта се увеличава значително. Това кара мастните клетки да растат в корема. В допълнение, човек започва да се мрази толкова много, че не иска да живее и престава да се грижи за себе си. Подобно състояние се лекува с антидепресанти. Неконтролираните хапчета обаче могат да доведат до много сериозни последици, така че първо трябва да координирате действията си с Вашия лекар.

Безсъние

Оказва се, че хората, които получават по-малко от 6 часа нощен сън, е по-вероятно да увеличат подкожната си мастна тъкан. Ето защо, за да се избегне появата на наднормено тегло, спете най-малко 8 часа. Ако тялото не получава подходяща почивка на тъмно, прекомерният инсулин и кортизолът в кръвта започва да компенсира липсата на сън. Съответно, теглото започва да нараства.

Менопауза

Забавеното производство на естроген по време на менопаузата често води до образуването на “спасителен пояс” в областта на талията. Въпреки това, намаляването на женския хормон не е единствената причина. Менопаузата може да бъде придружена от треска, проблеми със съня, внезапни промени в настроението и това пряко влияе на предпочитанията за вкус. При такива условия настроението е депресирано и вместо да подготвяме пълноценна храназа себе си, искаме да ядем шоколадова торта. Обсъдете с лекаря неприятните симптоми, които съпътстват менопаузата, и той определено ще ви помогне да оцелеете в това трудно време. 

Болестта на Кушинг 

Основната функция на кортизола е да поддържа нивата на кръвната захар и кръвното налягане на правилното ниво. Въпреки това, когато надбъбречните жлези произвеждат повишено количество от стресовия хормон, човек може значително да качи в корема и врата. В този случай крайниците остават тънки и покрити с лилави вени. Решението за методите за лечение може да бъде взето само от специалист и обикновено се състои от хирургия, химиотерапия, радиационна експозиция или хормонална терапия.

Диабет

Това сериозно заболяване е от два вида и се лекува със специфична диета и инсулинови инжекции, тъй като липсата на този хормон нарушава хармоничната работа на тялото. Болестта е съпътствана с повишаване на теглото, особено човек, който не получава бързи въглехидрати, започва да яде повече. Забелязвайки подобна промяна, говорете с Вашия лекар за корекцията на диетата.

Метаболитен синдром

Това е името на комбинацията от нарушения в различните органи, което увеличава шансовете за получаване на сърдечни пристъпи, удари и диабет.

Какво може да се каже за грешния метаболизъм:

  • повишени нива на кръвната захар;
  • нестабилност на кръвното налягане;
  • появата на наднормено тегло, въпреки баланса на храненето.

Няма специфични симптоми – само появата на излишната мазнина отстрани. Посетете лекаря, направете изследвания. Лекарят, въз основа на получената информация, ще разбере как да ви помогне.