9 Вида “егоистично” поведение, от което не бива да се срамуваме

Въпреки че “егоистичено” може да звучи обидно, не винаги означава, че човек е направил нещо нередно.

Направихме списък с 9 вида така наречено егоистично поведение, което всъщност показва, че човек е психологически зрял.

9. Да поиска обезщетение

Лоша прическа, прекалено солена супа или дефектна стока са основателни причини да се оплаквате. Специалистите препоръчват да изразите недоволството си от услугата и да поискате да поправите тази неприятна ситуация. Ако това е невъзможно, имате право на обезщетение.

Съществуват различни форми на компенсация:

  • Предоставяне на безплатна услуга
  • Връщане на дефектните стоки
  • Да получите отстъпка или карта за подарък
  • Да получите обезщетение под формата на еднократна сума

Мениджър или собственик обикновено може да реши тези проблеми.

8. Да не правим нищо

Когато човек се чувства виновен поради липса на производителност или неспособност да спази крайните срокове, може да е признак за ниско самочувствие, съчетано със силно чувство за отговорност. Прочетохме десетки статии как да увеличим работата си, но често забравяме, че понякога трябва да спрем, да се отпуснем и да имаме време за себе си.

7. Да откажете да клюкарствате

Клюките на работното място или с приятели е широко разпространен навик и отказът да участвате в него може да предизвика конфликт. За спокойствие, по-добре е да изразявате мнението си по ясен начин, дори и да звучи грубо.

6. Разделете личния и професионалния си живот

Въпреки че е напълно нормално да поискате от клиентите или колегите ви да не ви безпокоят след 6 или 7 ч., Това може да доведе до недоразумения. Психолозите обаче смятат, че способността да отделите личния и професионалния си живот не е действително егоистично поведение, а ефективен метод за предотвратяване на професионалното прегряване.

5. За да заемете мястото си

Когато пътувате с самолет или влак, винаги има хора, които искат да сменят местата си поради различни причини. Но не е нужно да го правите, ако не искате! Също така не е нужно да извинявате поведението си. В крайна сметка е възможно предварително да резервирате място, ако това е толкова важно.

4. Да поискате увеличение

Има синдром, който може да ви накара да се съмнявате, ако сте достатъчно добри за текущата си позиция. Все пак винаги трябва да попитате шефа си за повишение, ако смятате, че сте в състояние да свършите по-трудна работа. Разбира се, направете го само, ако се интересувате от по-висока позиция.

3. Да спреш да бъдеш рамо за всички, на които им се плаче

Ако ваш приятел ви се обажда всеки ден, за да се оплаче от живота си и продължава от много години, може би е време да помислите за вашите отношения. Приятелството трябва да носи радост и вдъхновение. Важно е да помагате и да поддържате вашите приятели, но трябва да го направите както трябва:

  • Опитайте се да помогнете на човек да спре да се чувства като жертва.
  • Дайте добър съвет или изразете загрижеността си.
  • Не забравяйте за семейството си и психическия комфорт.

Обърнете внимание на чувствата си след разговора – чувствате ли се психологически доволни или като че ли ви използват?

2. Да вършиш неща за себе си

Да живееш живота си, за другите може да изглежда благородно, но може да доведе до опустошителни последици. Психологическата зрялост означава, че човек може да отдели реалните си желания и стремежи от наложените и да осъществи своите мечти.

Освен това психолозите твърдят, че само хора с адекватно самочувствие и способност да вършат нещата сами могат да изградят щастливо семейство и да станат добри родители.

1. Не се страхувайте от общественото мнение

Способността свободно да изразявате емоции и мнения е една от основните характеристики на силната личност. Силните хора не се срамуват да казват “не” на среща или връзка с човек, за когото не се интересуват.

Какво “егоистично” поведение смятате за нормално и рационално? Споделете с нас в коментарите!