9 Ежедневни навика, които унищожават гръбнака ви

Гръбначните проблеми стават по-често срещани в 21-ви век и обикновено се дължат на заседналия начин на живот.

Възможно е да има много причини за лошата поза и хроничната болка, но учените разкриват тези навици, които ни вредят.

Например, знаехте ли, че вашата работа може да бъде водеща причина за хроничните болки в гърба? Липсата на почивка също е лоша за вашата поза.

Искаме да ви разкажем за най-популярните навици, които според учените водят до хронични болки в гърба.

Пушене

Пушенето е само по себе си опасен навик. Въпреки това, освен всички останали опасности, пушенето може да предизвика гърчове, защото никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния мозък.

Разстройство на циркадните ритми

Изследователите установиха, че състоянието на клетките в междупрешленните дискове директно зависи от това колко е стабилен дневния и нощния цикъл.

Учените предполагат, че когато нашите циркадианни ритми са назрушени (поради възраст, хронично безсъние и нощни смени), тези клетки започват да функционират зле, което води до хронично възпаление и ни прави по-податливи на развитие на болка в долната част на гърба и дегенерация на дисковете.

Други проучвания показват, че някои естествени противовъзпалителни химически вещества в организма ни се произвеждат по-добре през деня.

Така че, за да забавите стареенето на гръбначния стълб, трябва да се придържате към график, който не ви прави зомбита в средата на деня.

Работите прави

Всички сме чували, че прекаленото седене е вредно. Но стоенето прав през цялото време може да бъде също толкова вредно за вашето здраве. Просто начинът, по който стоите, може да окаже огромно влияние върху състоянието на врата, гръбначния стълб и раменете. Неправилната поза може да има ужасни последици, когато става въпрос за гръбначния мозък, причинявайки хронична болка и сериозни изкривявания.

Нашите мускули и стави се нуждаят от гъвкавост, за да останат здрави, а лошата поза е един от първите признаци, че правите нещо нередно. Повечето време, ако главата или раменете ви са в погрешна позиция, това означава, че не контролирате горната част на тялото си достатъчно добре. Това води до изкривяване и прави тялото ви да компенсира лошата стойка по време на движение. Това води до още по-голямо напрежение върху тялото.

За да избегнем лошото поведение, трябва да стоим, да седим и да лежим по начини, които оказват най-малко напрежение върху мускулите и сухожилията ни и които задържат гръбначния стълб – особено при движение и спорт.

Носенето на грешните обувки

Болките в гърба могат да бъдат причинени от неудобни обувки. Намалете напрежението в краката си, като изберете по-висококачествени обувки. Ако предпочитате маратонките или обичате да носите ботуши, когато времето е студено, поставете чорапи, за да намалите триенето и дискомфорта.

Не получавате достатъчно почивка

Много от нас не обръщат достатъчно внимание на първите тревожни признаци като почти незначителни болки в гърба. Въпреки това е много важно да си почивате всеки път, когато почувствате леко дискомфорт в гърба си.

Разбира се, не можете винаги да си почивате в такива моменти. Но не забравяйте да си починете веднага, щом имате време, дори ако дискомфортът вече е изчезнал.

За да намалите допълнително натоварването на мускулите, легнете и поставете краката си нагоре.

Работа, която мразиш

Учените от Австралия са доказали, че болките в гърба са широко разпространени сред хората, които се чувстват нещастни в работата си. Изследователите не откриват никакви физиологични проблеми – болката е чисто психологическа.

Твърде много умствена работа

Понякога мозъкът ви работи твърде много дълго време, това може да доведе до болки в гърба.

Опитайте се да мислите за нещо различно от работа и вашите проблеми. Дайте си време за почивка: можете да тренирате спорт или да гледате филм, за да забравите за проблемите, които причиняват стреса. Способността да мислите за нещо друго може да намаля шансовете ви да получите болки в гърба.

Нашите мобилни телефони

Неотдавнашно проучване показа, че четенето на просто текстово съобщение може да добави до 45 фунта натиск върху гръбначния мозък. Просто помислете за това: толкова силен натиск, само защото изпращате текстови съобщения!

Използването на мобилни телефони всеки ден води до загуба на естествената извивка на гръбначния стълб и по-тежко натоварване на тази част от гърба, особено при тийнейджърите.

Учените изчисляват, че хората използват мобилни телефони 2-4 часа на ден средно, което означава, че нашия врат се огъва от 700 до 1400 часа годишно.

Това означава, че много скоро хирурзите ще имат много повече пациенти – особено тийнейджъри – защото постоянната неправилна стойка може да доведе до сериозно и хронично гръбначно изкривяване. Така че, в един момент, ще разберете, че не можете да се изправите – и всичко това се дължи на вашия мобилен телефон!

Разбира се, не можем да спрем да използваме технологията, която прави живота ни толкова по-лесен. Но можем поне да сме наясно с това как да позиционираме телата си. Най-малкото, което можете да направите, е да контролирате позата си, когато използвате телефона. Гърбът ви ще ви благодари.

Избягваме движенията, за да не изпитаме болки в гърба

Не избягвайте да спортувате, особено такива спортове, които изискват гъвкавост на гръбначния стълб (например йога). Важно е да продължите да се движите. Мускулите се отпускат, когато се движат и се разтягат бавно. Постепенно увеличете броя на упражненията и тяхната сложност и продължете да се движите много.

Често ли имате болки в гърба? Как се справяш с тях?