8 принципa на храненето, които правят Япония една от най-слабите нации в света

Японците държат абсолютния рекорд за продължителността на живота. Освен това те се считат за най-слабата нация в света, защото само 3% от жителите страдат от затлъстяване.

Тяхното специално отношение към храненето играе значителна роля в тази ситуация. Има специална система за хранене, която се препоръчва от правителството и се използва активно в Япония. Тя е разработена през 2000 г. от няколко министерства и е известна с името “Japanese food guide spinning top” .

Решихме да разберем какво се препоръчва на японците за хранене и как те трябва да структурират менюто си. Така че, готови сме да споделим резултатите с вас.

  • Основната характеристика на “Japanese food guide spinning top”  е преобладаването на въглехидратите при ниски количества мазнини. Също така се препоръчва да се намали количеството сол, преработени храни, сладкиши и напитки, съдържащи много захар.
  • Всички продукти са разделени на няколко групи – всеки от тях има препоръчителен брой порции на ден (размерът на порциите зависи от възрастта и пола на човек). Основата на диетата е зърнени храни, които са последвани от зеленчуци (пресни, преработени и в супи), месо и рибни ястия. Плодовете и млечните продукти се предлагат по 2 порции на ден.

  • Не само, че е важно какво ядем, но как я ядем. Това е традиционно за японците да се наслаждават на храната си. Освен това е препоръчително да намерите оптимален ритъм за тялото си и да го следвате, като се опитвате да ядете приблизително по едно и също време всеки ден.
  • Диетата е фокусирана върху местни и сезонни продукти като ориз или риба, с изключение на международните ястия.
  • Всяко хранене трябва да бъде добре балансирано и да съдържа продукти от няколко хранителни групи. Например, типичен училищен обяд в Япония се състои от ориз, месо или риба, супа Мисо, чаша мляко и плод.

  • Съзнателното отношение към храненето се формира от началното училище. Обядът не е почивка, а неразделна част от образованието. По време на обяд никой не бърза и след приключване на обяда децата почистват самите маси.
  • Важно е да ядете умерени ястия, както и да поддържате баланс между количеството храна и изразходваните калории. Последното се постига чрез различни физически дейности.
  • Съхранението на готовата храна за дълго време и готвенето предварително не е нещо, което се смята за здравословно в Япония. Фокусът винаги е върху пресни продукти.

Както виждате, хранителната система на японския народ е прозрачна и разбираема. Предпочитайте пресни продукти и ястия от националната си кухня, ограничавайте количеството на консумираните мазнини и бонбони и се отнасяйте с внимание до всичко, което консумирате съзнателно. Въпреки че са прости, тези правила работят много ефективно. Тези резултати от изследванията са потвърдени и дори са публикувани през 2016 г. По време на това изследване, група японски учени са изследвали хранителните навици на почти 80 000 японци в продължение на 15 години. Оказа се, че смъртността е била 15% по-ниска сред тези, които следват официалните препоръки за хранене.

Съгласни ли сте с препоръките на японското правителство?