7 психологически правила, които могат да направят живота ви блестящ

Какво кара хората да се чувстват по-щастливи?

Професор Мартин Селигман, един от основателите на позитивната психология, проведе значителен брой изследвания, за да докаже, че този тип психотерапия може да помогне на хората да живеят приятен живот, като извлекат своите силни страни. Това кара хората да се чувстват по-щастливи, като ги насърчават да живеят с положителна философия.

Modernitta събра 7 основни правила, които могат да ви помогнат да се борите с депресията, да имате по-добро физическо здраве и по-високи постижения.

1. Правилото на огледалото

Правилото е съвсем просто – това означава, че всеки един човек във вашия живот е вашето огледало. Те отразяват вашата собствена личност, характерни черти, дори тези, които не ви харесват. Характеристиките, които виждате в хората около вас, могат да ви дадат възможност да се опознаете по-добре и да се ъпгретнете.

Всички качества, които най-много се възхищавате или мразете в другите, са ваши собствени.

Например, ако някой ви третира с неуважение, това е начина, по който вероятно действате спрямо други хора, но не обръщайте много внимание на това. Ако искате да промените всичко в отношенията, започнете със себе си – бъдете промяната, която искате да постигнете.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ти, е резултат от избора, който правиш. Вашият избор на приятели, начин на живот и вяра всички формират вашата личност. Ние сме авторите на собствената си съдба.

Ако се занимавате с някой скучен човек и винаги се опитвате да разрешите проблемите си, а вместо предпочитате да правите нещо друго в този конкретен момент от живота си. Вие сте този, който позволява това да се случи. Можете да се оплачете на никого.

Ако искате различен резултат, трябва да помислите за различен избор. Избирайте разумно, защото всяко едно решение се отразява.

Със сигурност има неща, които не са ваш избор. Не можете да избирате членовете на вашето семейство, комбинация от гени, средата, в която сте възпитани и т.н. Това са само правилата на живота. Някои ситуации обаче могат да бъдат извън нашия контрол, но това не означава, че нямате избор как да реагирате. Номерът е да се правят стъпки към по-добър резултат – резултатът, който искате!

3. Силата на грешките

Трябва да осъзнаете, че всеки греши. Понякога нашите убеждения или действия, без значение колко правилни може да мислим, че са, няма да се счетат за правилни от другите. Не е нужно да виждате света само в черно и бяло. Никой не е перфектен.

Всички имаме право да правим грешки. Бъдете готови да ги разпознаете и да анализирате какво можете да направите, за да ги избегнете следващия път.

4. Правилото за релевантност

Има някои неща, които зависят само от нас. Няма нужда да се оплаквате за начина си на живот, взаимоотношенията или работата си. Ако не можете напълно да се влюбите в човек, е абсурдно да очаквате същото от него. Когато решите, че заслужавате по-добро, промените, от които се нуждаете, ще започнат да се случват.

Определете приоритетите си. Ако искате да постигнете много, стреляйте високо и предприемайте действия!

5. Ефектът на зависимостта

Никой не ви дължи нищо. Но можете да решите да бъдете любезни с другите хора и да им помогнете безкористно. Не е нужно да чакате нещо в отговор. Да бъдеш добър за другите трябва да бъдеш добър и към себе си.

Ако искате да бъдете добър човек, трябва да сте силни и да вярвате в себе си. Със сигурност има времена, когато трябва да кажете: “Не”. Съгласяването с всичко, което някой ви пита, не е нещо, което ще ви направи щастливи. Направете правилните решения за вас.

6. Правилото за присъствие

Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото, защото всеки следващ момент започва настоящето. Не се притеснявайте за бъдещето, защото то все още не е започнало. Ако сте привързани твърде много към миналото, можете да се чувствате депресирани.

Загрижеността за бъдещето води до безпокойство.

Нагласянето на нашите емоции и мисли, които изпитваме в настоящия момент, е добро за нашето настроение, за нашето здраве и за отношенията ни с други хора. Докато живеете в настоящето, вие сте истински и ще донесете хармония и щастие на живота си.

7. Силата на оптимизма

Не пренебрегвайте малките неща, които ви заобикалят. Не критикувайте живота, защото това е сигурен начин да се сдухате. Насладете се на красотата на природата: слънчеви лета, реки, зелени гори, страхотни приятели …

Докато живеете, опитайте да вземете всичко, което можете, от ежедневните ви моменти, за да сте щастливи.

Бъдете продуктивни, бъдете активни и имайте живот, изпълнен с положителни емоции. Когато прекарвате време в гледане на телевизия, лежене на дивана или правите други неща, които не запълват живота или ума ви с нови и интересни преживявания, вие не сте част от реалния свят – вие сте в по-долната част на света.

Спазвате ли тези правила?