31 юли – какво да очакваме днес?

31-ото число на месеца иска да разгледате задълженията си и да видите къде да концентрирате времето и енергията.

Често е ден, в който хората се опитват да спазват крайните срокове, задържат последните минути до заплатата си и получават всичко преди началото на новия месец. Вие все пак трябва да отделите време, за да се погрижите за себе си. Отделете време в дневния си график днес, за правене на нищо, за да можете да се отпуснете и си починете.

Днешната доминираща енергия е на 4-ката, а това често е вихъра на работохолика.

Богородични заговезни е празник, отбелязващ началото на Богородичният пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август. Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденския, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол. На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са “сухи” – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове.  Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин.  В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

Ден на африканските жени.

Учени и любители-астрономи се подготвят за максималното приближаване на Марс до Земята – нощта на 31 юли срещу 1 август е най-подходящото време за наблюдение на явлението от България.

Препоръчително е да разполагате с телескоп, но ярката жълто-оранжева точка в небето може да бъде заснета и с качествен фотоапарат.

Средното разстояние между Земята и Марс е 225 млн. километра, но на 31 юли в 22:45 ч. българско време Червената планета ще бъде „само” на 57 600 километра от нас. Този момент ще бъде видим от Северна и Южна Америка, а в първите минути на 1 август и българските любители-астрономи се надяват да зърнат планетата.