16 неща, които ноктите ви могат да кажат за вашето здраве

Днес ноктите имат чисто естетически характер за нашето тяло. Обаче се оказва, че ноктите ви са не само платформа на съвременния дизайн, но и огледало на вашето общо здравословно състояние.

Установихме как точно цвета, текстурата и други характеристики на ноктите могат да отразяват вашите вътрешни здравословни проблеми.

Цветът на ноктите ви

1. В повечето случаи жълтите нокти показват гъбична инфекция. Ако не бъдете лекувани навреме, това състояние може да се влоши и ноктите ви дори могат да придобият зеленикав оттенък и да станат рохкави. Други възможни причини за жълтия цвят включват стареене, белодробни проблеми, причинени от тютюнопушенето, и често използване на нискокачествени акрилни лакове.

2. Бели нокти с лента от розово в горната част могат да бъдат признак на сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, диабет и някои чернодробни проблеми като хепатит или цироза. Понякога този вид нокти също могат да бъде причинени от стареенето.

3. Ако ноктите ви са изключително бледи, вероятно имате недостиг на хранителни вещества или проблем с кръвообращението, който не позволява на кръвта да достигне пръстите ви. В тежки случаи това може дори да доведе до анемия или дефицит на желязо в кръвта Ви.

4. Тъмночервените нокти може да показват, че имате сърдечно заболяване. Ако зачервяването се простира до страните на ноктите и кожичките, това може да е признак на автоимунно заболяване, наречено лупус.

5. Лилави нокти обикновено означават, че тялото ви не получава достатъчно кислород. Сред другите възможни причини са сърдечни проблеми и белодробни проблеми, като емфизем и хроничен бронхит.

6. Други цветове на ноктите могат да бъдат знак за различни здравословни проблеми. Например, ако вашите нокти станат кафяви, това може да означава, че имате заболяване на щитовидната жлеза или хранителни проблеми. Сивите тонирани нокти обикновено се причиняват от приемането на някои лекарства, като антималарийни хапчета.

Структурата на ноктите ви

1. Крехките, цепещи се нокти обикновено са свързани с хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза работи твърде бавно. Тези нокти също могат да показват недостиг на витамини А, С и витамин В7, известен също като биотин. Друга възможна причина за този проблем с нокътя е прекалената употреба на лакочистител.

2. Вертикалните неравности по нокътя обикновено са нормален признак на стареене, точно като бръчките на лицето ви. Но ако са видими от най-ранна възраст, това може да означава, че страдате от недостиг на витамин В12 или магнезиев дефицит.

3. Хоризонталните неравности по ноктите обикновено са резултат от директна травма на ноктите ви. Въпреки това, ако ги виждате на повече от един нокът в даден момент, те също могат да бъдат признак за сериозно заболяване с висока температура, като скарлатина или пневмония.

4. Хлутвания по ноктите може да показват кожни проблеми като псориазис, екзема и дерматит. Той може също да бъде ранен признак на заболявания на съединителната тъкан, включително възпалителен артрит, заболяване, което засяга ставите ви.

Растеж на ноктите

1. Разтеж тип “лъжички” е феномен, когато ноктите ви изглеждат като лъжица с широка основа и тесен връх, може да са признак на хемохроматоза, което се случва, когато тялото ви произвежда прекалено много желязо. Те също се свързват с анемия с недостиг на желязо, сърдечни заболявания и лошо кръвообращение.

2. Клубен нокът се появява, когато пръстите ви се разширят и ноктите ви се извиват надолу. Този вид растеж на ноктите може да е признак на нисък кислород в кръвта, който обикновено се причинява от белодробно заболяване. Може да бъде свързан и с чернодробно или бъбречно заболяване, сърдечни проблеми, възпалителни заболявания на червата и СПИН.

3. Ноктите, които са отделени от леглото, обикновено показват хипертиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза освобождава твърде много хормони в тялото ви. Тези нокти могат да означават гъбична инфекция, псориазис, лошо кръвообращение или амилоидоза или излишък от протеиновия амилоид във вашите органи и тъкани.

Други особености

1. Тъмните вертикални линии, простиращи се от кожицата до върха на ноктите, може да са знак за подпухнал меланом, наистина опасен тип рак на кожата. Така че, дори и тези линии да не причиняват болка в ноктите, е по-добре да направите незабавно посещение до Вашия лекар, след като сте ги забелязали.

2. Въпреки че повечето хора вярват, че белите ивици (или линиите на Мейс) означават недостиг на калций, това всъщност не е вярно. Тези бели оцветявания на ноктите обикновено показват небалансирана диета без протеин. Освен това, те могат да се появят след отравяне с тежки метали в резултат на бъбречна недостатъчност.

3. Червената, подпухнала кожа около ноктите обикновено показва възпаление на нокътната гънка. Ако възпалението е придружено от голямо подуване, това може да се дължи на инфекция, наречена паронихия. Други възможни причини за червеникавата кожа около ноктите включват разстройства на съединителната тъкан – по-специално болестта на лупус.