15 фактора, които засягат проблемите със зачеването при жените

Повечето хора знаят, че женската плодовитост намалява с възрастта, но дори и през най-плодородните (и иначе здрави) години, избора на начин на живот и външните фактори могат да повлияят на шансовете на жената да има здраво бебе.

Жените, които искат да увеличат шансовете си за забременяване, често не знаят най-добрите, които да направят или за какво точно да се грижат“, казва д-р Francisco Arredondo, репродуктивен ендокринолог и специалист по плодородието в Сан Антонио, Тексас.

Ето някои от факторите, които засягат плодородието на жената и какво можете да направите за тях, ако се опитвате да забременеете.

1. Килограми в повече

Качването на допълнителни килограми може да повлияе на производството на хормони и да затрудни жената да забременее“, твърди д-р Уилям Шлаф, председател на катедрата по акушерство и гинекология в Джеферсън Медикъл Колидж, Университета Томас Джеферсън във Филаделфия.

Колкото по-голямо е теглото, което жената качва над здравословното си тегло, толкова повече тя намалява функцията на яйчниците“, казва той.

Изследване от 2009 г., публикувано в ” Фертилитет и стерилитет”, показва, че жените, които са били с наднормено тегло на 18-годишна възраст, са имали по-голяма вероятност да развият синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и имат проблеми с безплодието . Този синдром е най-често срещаното хормонално разстройство сред жените в репродуктивна възраст и водеща причина за безплодие. 

2. Прекалено слаба

Точно както излишната телесна мазнина може да повлияе на плодовитостта, така и недостига й може да има неблагоприятни ефекти. Това може да се дължи на факта, че жените, които имат много ниски ИТМ, имат недостиг на лептин, хормона, който контролира глада и чувствата на ситост.

Наличието на нисък лептин допринася за отсъствието на менструални периоди, според проучване на Харвардския университет от 2009 г.

Поддържането на здравословно телесно тегло – това, което попада в нормалния диапазон и което се постига чрез здравословна диета и умерено физическо натоварване – е едно от най-важните неща, които една жена може да направи, за да увеличи шансовете си да забременее“.

3. Възрастта

Когато една жена достигне менопаузата, обикновено на 40-те или 50-те години, вече не овулира и не може да забременее. Но дори и в десетилетието преди официалното появяване на менопаузата, тя може да изпита проблеми с фертилността, тъй като овулацията й става по-малко редовна и отделянето на яйцеклетки намалява – време известно като перименопауза.

Няма официална възраст, когато плодовитостта започва да се намалява, но много лекари казват, че често става все по- трудно да забременее след 35-годишна възраст . Тази възраст обаче е различна за всяка жена; някои могат да преминат през перименопаузата по-рано, докато други остават плодовити през 40-те. Ето защо, д-р Шлаф казва, че е важно жените от всякаква възраст, които имат затруднения да заченат, да посетят специалист възможно най-скоро.

4. Твоята майка

Попитайте майка си на колко била станала, когато е преживяла менопаузата. Ако тя е започнала от ранната възраст, тогава вероятно ще се случи и при вас. “Жените се раждат с определено количество яйцеклетки“, казва д-р Арredondo, “и има някои генетични фактори, които биха могли да ви накарат да се родите с повече или по-малко яйцеклетки.”

Но със сигурност не сте обречени да преживеете същия точен сценарий, който майка ви е преживяла. Външни фактори , които не ви засягат непременно, биха могли да повлияят на майка ви.

5. Замърсяване

Замърсители, пестициди и индустриални съединения могат да намалят способността на двойката да има деца до 29%, според проучване от 2013 г., публикувано в перспективите за здравето на околната среда . Освен това, проучване на Университета във Вашингтон през 2015 г. установява, че 15 обикновени химикали са свързани с ранна менопауза . Тези химикали включват девет ПХБ (които са били забранени от 1979 г. насам, но все още съществуват в по-старите продукти), три пестицида, две форми на пластмаса, наречени фталати (често се срещат в продукти за лична хигиена и продукти за красота като парфюми и лакочистители), странични продукти от промишлено изгаряне.

6. Тютюнопушене

Тютюнопушенето може да навреди на развиващия се плод, но то може също така да засегне драстично шансовете на жената да забременее на първо място. Тютюнопушенето причинява до 13% от всички случаи на безплодие, според Американското дружество за репродуктивна медицина. (Едно проучване от 2014 г. дори установи, че тютюнопушенето може да повлияе на плодородието на синовете й.)

Цигареният дим нарушава хормоните и уврежда ДНК при мъжете и жените, твърди д-р Арredondo. “И дори не е нужно да сте активен пушач”, казва той. “Дори жени, които пушат умерено или са изложени на вторичен дим, са нарушили ендокринната функция и могат да изпитат значителни проблеми с фертилността.

7. Алкохол

Няма доказателства, че няколко напитки седмично ще повлияят на плодовитостта ви, но лекарите обръщат внимание на тежкото пиене – повече от една напитка на ден за жените – което е свързано с повишен риск за нарушения на овулацията. Плюс това, едно шведско проучване от 2004 г., в което са проследени повече от 7 000 жени в продължение на 18 години, е установено, че най-тежките пиячи са по-склонни да имат проблеми с плодовитостта.

Вероятно вече знаете, че трябва да спрете да пиете, ако мислите, че може да сте бременна. Пиенето през ранните етапи на бременността (и вероятно още преди зачеването) е свързано с преждевременно раждане . Що се отнася до това дали е безопасно да се пие по-късно по време на бременност, учените все още не са категорични. Много лекари казват, че малко количество алкохолът е полезно, но е по-добре да не се отдавате на този порок, тъй като няма доказателства, че това не е вредно за бебето.

8. Кърмене

Това е мит, че не можете да забременеете по време на кърмене, но в същото време е вярно, че жените, които все още кърмят едно дете, може да имат проблем да заченат друго. “Това влияе на овулацията”, казва д-р Шлаф. “Това не е сигурен метод на контрацепция – така че не трябва да се използва като единственият метод за контрол на раждаемостта – но това е решение, което може да има отрицателно въздействие върху плодородието ви”.

По-възрастните майки, които искат да имат друго бебе, преди да се притесняват от намаляването на плодовитостта, свързано с възрастта, трябва да обсъдят колко дълго да кърмят с техния лекар. В противен случай може би е по-добре да изчакате поне година и половина, преди да имате друго дете, така или иначе: изследването на Колежа по медицина в университета в Синсинати от 2014 г. установи, че жените, които чакат по-малко от 18 месеца след като са родили, е по-вероятно да има нова по-кратка бременност и преждевременно раждане. 

9. Екстремни упражнения

Тренировките ви помагат да бъдете финна, силна и изпълнена с енергия – всичко важно, когато се опитвате да забременеете. Може обаче да се прекали с нещо: “Ако тренирате твърде много, това може да има отрицателно въздействие върху овулацията“, казва д-р Шлаф. Това не е само въпрос, който засяга и много слаби атлети. Изследване от 2012 г., публикувано в ” Фертилитет и стерилитет”, показва, че жените с нормално тегло, които тренират упорито повече от пет часа седмично, по-трудно забременяват. 

10. Инжекционен контрол на раждаемостта

След като престанете да приемате повечето форми на хормонален контрол на раждаемостта, можете да забременеете в рамките на един месец, казва д-р Шлаф. Едно изключение: Depo-Provera, инжекционният контрол на раждаемостта.

Всяко инжектиране на Depo-Provera предотвратява бременността от 12 до 14 седмици и докато някои жени забременяват само месец, след като тази защита изчезне, може да отнеме на други жени до една година, за да забременеят. Лекарите препоръчват на жени да спрат да използват инжекционния контрол на раждането няколко месеца преди да решат да забременеят.

11. Щитовидната жлеза

Изследване от 2015 г., публикувано в The Obstetrician & Gynecologist,подкрепя дългоочакваната теория, че разстройствата на щитовидната жлеза могат да допринесат за проблеми с овулацията и бременността и предполага, че жените, които имат затруднения при зачеването, трябва да бъдат тествани за прекомерна или недостатъчна активност на щитовидната жлеза.

Хората със значително заболяване на щитовидната жлеза обикновено имат доста очевидни симптоми“, казва д-р Шлаф, “но субклиничният, недиагностициран хипотиреоидизъм със сигурност е признат проблем и знаем, че може да има трайни ефекти върху плодовитостта, без да подозира жена.”

12. Кофеин

Ако сте пристрастени към кофеина, някои изследвания показват, че може да имате проблеми с бременността. A през 2011 проучване от Невада установява, че кофеинът пречи на мускулните съкращения, които помагат на яйцеклетките пътуват от яйчниците и през фалопиевите тръби към матката, а 2012 датско проучване разкри, че пиенето на пет или повече чаши кафе на ден може да намали шансовете на жените за успешно оплождане ин витро наполовина.

Другите проучвания показват, че кофеинът не играе роля в плодородието. Така или иначе, ако се мъчите да забременеете, струва си да разгледате приема на кофеин и да го намалите, ако пиете повече от 200 милиграма на ден.

13. Медицинско състояния

Здравни проблеми като синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза и маточни фибромии могат да засегнат шансовете на жената да забременее или успешно износи бебето. Жените с автоимунни заболявания (като лупус или ревматоиден артрит) също могат да имат затруднения да заченат, тъй като телата им могат да отхвърлят оплодената яйцеклетка или да атакуват спермата на партньора им.

В много случаи, обаче, жените с тези здравословни проблеми все още могат да забременеят и да имат здрави бебета, казва д-р Arredondo. Работата с медицински екип за управление и подобряване на симптомите, както и за подпомагане на плодородието, ако е необходимо, може да увеличи шансовете за успех.

14. Сексуална здравна история

Полово предаваните инфекции като хламидия и гонорея могат да причинят възпалителни заболявания на таза и да причинят проблеми с фертилността, дори години след като жената ги е преодоляла. Всъщност, хламидиите могат да причинят увреждане на фалопиевите тръби без никакви други симптоми и много жени може да не знаят, че са имали заболяването, докато не изпитват затруднения при забременяване.

Важно е обаче да се отбележи, че вагиналните инфекции (като гъбични инфекции) нямат ефект върху плодовитостта, казва д-р Шлаф.

15. Стрес

Жените с по-високи нива на ензим, свързан със стреса, по-трудно забременяват в проучване от 2014 г., публикувано в Human Reproduction . Изследователите твърдят, че това изследване не показва, че само стреса носи отговорност за проблеми с фертилността, но те предполагат, че жените, които се опитват да забременеят в продължение на няколко месеца, се опитват да приемат програма за управление на стреса.

Възприеманият стрес със сигурност може да промени нивата на хормоните и овулацията“, казва д-р Arredondo. “Стресът не е лош, но когато е в повече – и когато реагираме на него по негативен начин – той може да окаже въздействие върху здравето и тялото ни.”