15 факта за пъпа, доказващи че той е много интересна част от тялото

Знаете ли, че мръсотията в пъпа може да се натрупва толкова, че хората да го объркат с рак на кожата?

Или, че въпреки популярното вярване, не всички бозайници имат пъпове? Пъпа е интригуваща част от тялото. Това често е пренебрегвано, а понякога се счита за обект на фетиши. Независимо от това, той е знак, който ни напомня за нашия произход.

Пригответе се да бъдете изумени, тъй като ви даваме 15 факта за пъпа, които вероятно не сте знаели. И не пропускайте нашия бонус в края на статията!

1. Любопитно е, че някои от нас нямат пъпове

Виждали ли сте снимка на модела Каролина Куркова и сте се чудили къде е нейният пъп? Въпреки че почти всички от нас имат пъпове, редкият дефект, наречен пъпна херния, може да доведе до това. В това състояние, червата на бебето пробиват през чревната стена, като по този начин се изисква операция и раждане на бебето без пъп.

2. Някои бозайници също нямат …

Биологията диктува, че всички бозайници трябва да имат пъп, но понякога природата може да бъде странна. Някои бозайници, като кенгуруто и птицечовката, нямат пъпове.

3. … но делфините имат!

Защото, въпреки че са морски обитатели, делфините са бозайници.

4. Технически, те са един от първите ни белези.

Пъпът, независимо колко привлекателно може да изглежда, е технически белег. Той се образува, когато пъпната връв, през която бебето се изхранва в утробата, се отрязва и завързва след раждането.

5. Пъпът на всеки е уникален

Има толкова много различни видове бактерии в пъповете ни, че всеки човек има различен състав. Около 2400 различни вида бактерии са открити, живеещи в пъпа. В пъпа на един човек е открита бактерия, която преди това е била позната само от почвени проби в Япония, въпреки че човекът никога не е посещавал Япония.

6. Повечето са изпъкнали в началото

Докато повечето бебета имат с изпъкнал пъп, той обикновено се вдлъбва, докато растат. Само 10% от хората продължават да имат изпъкнал пъп в зряла възраст.

7. Разтящия корем понякога може да превърне пъпа на бременната жена в изпъкнал

По време на бременност, когато коремът на жената се разширява, за да се настанят растящите зародиши, пъпа може да изпъкне. Повечето пъпове на жените се връщат в предишната си форма след раждането.

8. Изследване установило, че изпъкналите пъпове се разглеждат като по-малко привлекателни

Изследователите са установили, че пъпа се разглежда като по-малко привлекателен, ако е изпъкнал, докато малък Т-образен или вертикален пъп се счита за по-привлекателен.

9. Много медицински процедури могат да се извършат през пъпа

Операциите на много медицински процедури, включително увеличаване на гърдите, могат да се извършват през пъпа. Това се прави, за да се скрие белегът.

10. Пиърсингът на корема ще отнема много време, за да заздравее

Пиърсингът на корема може да изглежда атрактивен, но преди да решите да се продупчите, имайте предвид, че отнемат много дълго време, за да заздравее раната. Средното време е от 6 до 12 месеца. И ако не се грижите правилно, може да възникнат много сериозни инфекции.

Мъх в пъпа

Ако се държат нечисти, влакната, които се натрупват в пъпа ни са смес от текстилни влакна, косми и мъртви кожни клетки. Тъй като мъжете са склонни да имат повече косми около тази област, те имат повече мъх.

12. Най-необичайно хоби в света: събиране на мъх от пъпа

Може да ви звучи странно, но събирането на власинки от пъпа всъщност е хоби. Греъм Баркър от Австралия държи най-голямата колекция от джуджета направени от мъх от пъпа, която му спечели място в световните рекорди на Гинес през 2000 година.

13. Изихазъм: Медитация чрез гледане в пъпа

Медитацията чрез пъпа се състои в съзерцаването на пъпа и се използва за успокояване на душата. Гръцките християнски монаси от Атон използват този метод, за да получат по-широка представа за божествената слава.

14. Той е ерогенна зона

Повишената чувствителност около зоната на пъпа може да бъде свързана с нейното състояние като ерогенна зона.

Психологът Леон Ф. Селцер казва: “От гледна точка на хетеросексуалния човек, виждането на открития пъп и околното пространство може да бъде много привлекателно. Той подчертава талията на жената, нейните извивки и извежда красотата и плодородието на женското тяло. “

Според него просто гледането на областта около пъпа може да предизвика сексуален въздействие.

15. Но това е спорно

През 60-те години на миналия век, цензурите забраняваха на жените да показват пъповете по телевизията. Барбара Еден, която играе ролята на Джени в популярния американски сериал I Dream of Jeannie, трябваше да носи рокля, покриваща пъпа й, по йелание на телевизионните босове.

Бонус: Форма на пъпа разкрива за вашата личност

Въпреки че няма научни доказателства, които да свързват формата на пъпа с вашата личност, има теории, които твърдят, че вашата личност и формата на пъпа ви могат да бъдат свързани. Изненадващо, нали? С подозрение, нека да разгледаме онова, което формата на вашия пъп може да предположи за вашата личност.

1. Изпъкнал: Силен характер, любящ, внимателен, постоянен, честност в отношенията

2. Голям и дълбок: Щедър, вежлив, разумен

3. Плитък и малък: предпазлив, скрит, скептичен

4. Дълъг: Интелигентен, креативен, иновативен

5. Овален: Прекалено чувствителен, нетърпелив, интроверт, любознателен

6. Широк: Предпазлив, честност в отношенията, смел

Кой факт ви изненада най-много?