12 важни грешки, които съкращават живота на нашите домашни любимци

Много от нас имат домашни любимци, които обичаме и се стараем да се грижим добре за тях.

Но често правим грешки, защото нямаме цялата подходяща информация. Неправилната грижа може да доведе до сериозни последици като болести и много стрес както за животните, така и за техните собственици.

Ние наистина обичаме животните, затова решихме да разберем кои грешки често правят собствениците на домашни любимци.

Грешка 1. Хранене на котки със суха храна и месо едновременно

В самото начало трябва да избирате с какво ще се храни с котката – суха котешка храна или естествена храна. Ако решите да захранвате котката си, тя може да има отрицателен ефект върху храносмилателната система. Ако изберете естествена храна, трябва да се консултирате с професионален ветеринарен лекар в списъка с храни, които можете да и давате. Също така, не забравяйте да смяте водата поне веднъж на ден. Много е важно котките да останат хидратирани.

Ако предпочитате суха или консервирана котешка храна, прочетете съставките, преди да изберете марка. По-добре е храната да не съдържа никакви ароматични вещества, царевица или ГМО. Също така обръщайте внимание на дела на месото и другите компоненти в храните за котки.

Ако предпочитате естествената храна, изберете само храните, които се препоръчват за котки:

 • нискомаслени (или без мазнини) млечни продукти (заквасена сметана, извара или кисело мляко);
 • сурово или варено месо (говеждо / телешко, пилешко, пуешко, заешко);
 • черен дроб, сърце, стомах;
 • морска риба (варена, без кости) – не повече от 1 до 2 пъти седмично;
 • варени и пресни яйчни жълтъци (пиле – 1, пъдпъдък – 3) – не повече от веднъж седмично.

Храни, които не са разрешени за котки:

 • мазното месо (свинско, агнешко) може да увреди черния дроб на котката;
 • мазна или речна риба – може да зарази котката ви с паразити;
 • храна от масата (пушено, пържено, кисело или пикантно);
 • алкохол;
 • захарни изделия;
 • сол;
 • лук.

Грешка 2. Воденето на домашни любимци на ветеринарен лекар по-рядко от веднъж годишно

Не пренебрегвайте редовните посещения на ветеринарен лекар, защото това е единственият начин да избегнете някои заболявания или да ги откриете и да ги излекувате на време. Вие трябва да слагате на вашата котка ваксина за най-разпространените заболявания – по този начин, вие ще пазите котката и себе си в безопасност. Когато посетите ветеринарния лекар за първи път, можете да регистрирате своя домашен любимец, за да получите идентификационния му номер – това е най-важният документ от неговия живот. В идеалния случай всяко животно трябва да има самоличност.

Грешка 3. Оставяне на котка до отворен прозорец

Има много котки, които следват инстинктите си и скачат направо от отворения прозорец, опитвайки се да хванат птица. Само няколко от тях се приземяват без да се наранят, но повечето котки чупят лапите си или дори умират. За да избегнете трагедия, не оставяйте отворени прозорци.

Грешка 4. Избягване на стерилизация от жал

Собствениците често изпитват съжаление към своите домашни любимци и отказват да ги кастрират, защото се тревожат за здравето и благосъстоянието им. Тази операция обаче е напълно безвредна и се извършва с анестезия. Стерилизирането няма никакво отрицателно въздействие върху здравето на животните – те всъщност продължават да живеят дълъг и щастлив живот. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е допълнителното тегло, тъй като много котки стават мързеливи и качват допълнителни килограми след тези операции, така че трябва да сте наистина внимателни с това, това което им давате да ядът. Когато кастрирате домашния си любимец, избягвате проблеми като силно разгонване и писъци, неочаквана бременност и пръскане на урина във вашия апартамент.

Грешка 5. Не чистите козината и зъбите

В идеалния случай трябва да проверявате устата на котката поне веднъж годишно, особено ако има лоша миризма. Има специални четки за зъби за котки, които можете да купите във всеки магазин за домашни любимци.

Трябва да знаете правилата, по които да се грижите за специфичната козина, която вашата котка има. Правилата варират в зависимост от породата: например котките без косми трябва да се мият по-често, котките с къси косми трябва да се грижат минимално, а онези с дълга козина да се решат често. Ако не се грижите за козината достатъчно добре, котките с дълъг косъм могат да получат кожни заболявания. Също така, най-малко веднъж на 6 месеца, котките трябва да се измиват със специални антипаразитни шампоани.

Грешка 6. Даване на храна от масата на вашите кучета

Всички ветеринари се съгласяват, че храненето на кучета с храна от масата ви е ужасна идея. Стомахът и хранопроводът на хората и кучетата са напълно различни и стомашните сокове също са различни. Храносмилателната система на кучетата просто не може да се справи с повечето храни, които ядем. По-добре е да не изразявате любовта си към кучето си с вашата храна, а с внимание към менюто му.

Добрата диета за кучета трябва да се състои от храна, която не изисква никаква топлинна обработка – предимно от млечни продукти, сурово месо и храни като сърце и бъбреци. Също така се допускат зеленчуци и някои плодове.

Грешка 7. Измивате главата първо и пропускате стоматологичната помощ

Измиването е естествена грижа както по отношение на профилактиката на заболяванията, така и по отношение на хигиената. Не се препоръчва да се къпят кучетата по график, по-добре е да го направите само когато кучето се замърси, като например след разходка в прашна зона. Винаги трябва да измивате главата на кучето в самия край на банята, защото кучето ви може да изстине с мокра глава и да започне да трепери.

Също така, не забравяйте за здравето на зъбите на вашето куче. Когато заведете домашния си любимец на ветеринаря следващия път, помолете го да провери състоянието на зъбите му. Можете да си купите специална четка за зъби и паста за зъби в магазина за домашни любимци и да започнете редовна стоматологична помощ.

Грешка 8. Не давайте на кучето достатъчно внимание и любов

Кучетата, за разлика от “независимите” котки, са социални животни. Те се нуждаят от комуникация с вас и други кучета. Също като нас, кучетата се нуждаят от социална адаптация, за да развият своята личност и характер по правилния начин, в противен случай вашият домашен любимец може скоро да бъде лесно уплашен, агресивен и непокорен. Комуникацията и достатъчно време с него ще помогнат на вашия домашен любимец да се развие физически, емоционално и социално.

Грешка 9. Не проверявате нашийника им преди разходка

Основното правило: На вашето куче трябва да му е удобно. За нашийника трябва да имате предвид следните измервания: 2 пръста трябва да се поберат между врата и нашийника за средни до големи кучета (един пръст за по-малки кучета). Уверете се, че следвате това правило, защото ако нашийника е твърде стегнат, може да навреди на кучето ви и ако е твърде свободен, кучето ви може просто да се изплъзне и да избяга от вас. Не забравяйте да промените размера на нашийника, в зависимост от растежа и теглото им.

Грешка 10. Оставяте кучето затворено в апартамент за дълго време

Кучетата от всички възрасти и породи трябва да имат достатъчно време на чист въздух, да могат да се движат много, да имат редовна връзка с други кучета и да са свободни да опознаят света. Ако нямат достатъчно физическа активност, те ще протестират по свой начин: те ще бъдат отегчени и затрупани с енергия, което може да доведе до унищожаване на вашите лични вещи или мебели. Освен това, много физическа активност и дисциплина са необходими за здравето на вашия домашен любимец. Обърнете внимание, че следващия път, след хубава, дълга разходка, вашето куче вероятно ще легне и ще заспи веднага.

Папагали

Най-честите грешки на собствениците на тези птици са:

Държането на папагал в клетка постоянно. Трябва да му дадете достатъчно време и безопасно място за безопасни полети, в противен случай птицата може да умре. Те се нуждаят от физическа активност и забавление.

Предлагате им само семена за ядене. В дивата природа папагалите не се хранят само със семена. Те се нуждаят от пресни зеленчуци, плодове, магданоз и дори клонки. Тази диета ще ги поддържа здрави и ще забележите ще подобри настроението им.

Мислите, че папагалите не ядат пясък или креда. Само малцина знаят, че тези птици нямат стомашна киселина, която да смила храната – те се нуждаят от пясък. И за тях кредата е източник на калций.

Не давате достатъчно внимание на папагалите. Собствениците често играят с тях и говорят с тях само няколко седмици след като ги купят и след това забравят за тези занимания. Папагалите са социални същества, които се нуждаят от поне 30 минути на ден за игри и комуникации.

Да се ​​ядосвате с тях. Ако папагалът е агресивен, има причина: може да има заболяване или може би просто не му давате достатъчно внимание. Не получаването на достатъчно внимание може действително да обиди птицата.

Медицинско лечение на птицата без ветеринарен лекар. Веднага щом забележите някакви странни симптоми, отидете направо до ветеринаря – лекарят ще може да диагностицира проблема и да предпише лекарство. Ако се опитате да лекувате самата птица, може би ще я убиете.

Хващате птицата с ръцете си. Птиците наистина се стрестират, когато са хванати по този начин. Трябва да ги носите на пръсти или на дланите си.

Поддържане на клетката в стая, където има много пара (като кухнята или банята). Също така, не го поставяйте в стая, където хората рядко посещават.

Морски свинчета

Нещата, които собствениците на морски свинчета трябва да обърнат внимание:

Много важно нещо, което трябва да имате предвид при купуването на морско свинче, е, че се нуждае от достатъчно място за живот. Най-често срещаната клетка е клетка с дълбоко дъно.

Погрижете се добре за козината и ноктите им. Ако морското свинче има къси козина, можете да го измиете веднъж седмично. Ако има дълъг кожух, веднъж на всеки 3 дни. Ветеринарите препоръчват да се скъсяват ноктите им веднъж на 6 месеца.

Тъжно е, но морските свинчета често се разболяват и умират, защото се хранят с грешната храна. Гризачите са много слаби в тази перспектива. 60% от тяхната храна трябва да бъде сено, 20% семена и 20% прясна трева, зеленчуци и плодове. Ако вашето морско свинче е малко, трябва да го храните два пъти на ден, а ако е голямо – 3 пъти на ден. То трябва да има достъп до питейна вода с витамин С в нея. Също така е важно да се отбележи, че животните, които не се движат достатъчно често имат проблеми с храносмилателната система.

Пожелаваме на вашите домашни любимци добро здраве и много дълги години живота. Надяваме се, че този списък с грешки ще ви помогне да разберете по-добре вашите домашни любимци.