11 вредни неща, които правим всеки ден, без да го осъзнаваме

Промяната на навиците е не само възможна, но и необходима, поне това показва проучване, проведено от Вероника Ървин от Орегонския държавен университет.

Някои навици са с нас толкова дълго, че ги приемаме за даденост. Както показват скорошните проучвания, има някои навици, които могат да бъдат доста вредни.

Използване на твърде много слънцезащитни продукти

Всички знаем, че е необходимо да се използва слънцезащитно средство, когато излизаме навън. Това може да Ви помогне да избегнете преждевременно стареене и рак на кожата. Но е важно да не използвате твърде много. Липсата на слънчева светлина и витамин D може да доведе до други видове рак, като рак на панкреаса.

Изследването на Anne-Louise Ponsonby, епидемиолог в Националния център по епидемиология и здраве на населението в Канбера, Австралия, показа, че дефицитът на витамин D и свръх защита от слънце може да са причина за множествена склероза. Трябва да се предпазите от пряката слънчева светлина, но не прекалявайте. Взимайте решения въз основа на вашите рискове за здравето.

Не ядете мазно

Твърде многото мазнини в диетата ви могат да доведат до сърдечни заболявания и проблеми с теглото. Но не трябва да сприрате да ядете мазнини напълно. Те помагат на организма да метаболизира витамините. Яжте мазнини от 44 до 78 грама на ден в зависимост от вашите лични предпочитания и обстоятелства.

Ядете твърде много зеленчуци

Зеленчуците са абсолютно необходими за всяка здравословна диета. Все пак, ако ядете повече от 7 порции зеленчуци и 4 порции плодове всеки ден за дълго време, съществува риск от увреждане на тялото ви. За да получите максимално от храната си, яжте пресни зеленчуци (не пържени или печени) и не яжте повече от 4-5 пъти на ден.

Белене на ябълките

Почти всички хранителни вещества в зеленчуците и плодовете не винаги са вътре в тях. 100% кверцетин (антиоксидант, който поддържа здравето на сърцето) е в кората на ябълката. Консумирането на необелени ябълки е ефективно за предотвратяване на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. Най-важното е да не забравяте да ги измиете преди хранене, в противен случай съществува риск от улавяне на инфекция.

Настройване на силна аларма

Винаги има шанс да заспите, ако не чувате тихата аларма, затова много хора увеличават звука. Поради силния шум, кръвното налягане се увеличава, както и сърдечният ритъм.

Човек е невероятно уязвим в ранните часове, когато тялото все още е спокойно. Силният шум може да повлияе на здравето и да предизвика стрес, като повиши нивото на кортизола. Ако събуждането по този начин продължава няколко дни, седмици или месеци, тогава съществува риск този стрес да стане хроничен.

Често проверявате електронната поща

Доктор Ричард МакКиннън от Британското психологическо дружество “Отдел по професионална психология” установява, че електронната поща е не само ценен инструмент за комуникация, но и източник на стрес и разочарование за много от нас. В резултат на това ни спада производителността.

Въпреки факта, че учените се опитват да направят окончателни правила за използването на електронната поща за минимизиране на отрицателното влияние, очевидно е, че техните препоръки не могат да бъдат еднакви за всички. Все пак има няколко съвета, които са полезни за всички:

  • не проверявайте пощата си рано сутрин или късно вечерта;
  • първо поработете и проверете пощата по-късно (разбира се, ако това не е важна част от вашия работен процес);
  • изключете известията на входящата поща.

Палене на ароматни клечки

Изгарянето на ароматни пръчки оказва добро влияние върху централната нервна система, което ни помага да се отпуснем и да облекчим стреса. Въпреки това, в изследванията, проведени в Технологичния университет на Южен Китай, беше показано, че паленето на пръчките всеки ден в продължение на няколко часа може да бъде причина за рак на белите дробове, левкемия и мозъчни тумори.

Ароматните пръчки могат да причинят мутации. Те съдържат химикали, които потенциално могат да променят генетичен материал като ДНК. Ако все пак искате да създадете спокойна атмосфера, можете да използвате малко пръчки, но не забравяйте да проветрите по-късно.

Консумирате твърде много енергийни напитки

Енергийните напитки могат да ви помогнат да се събудите и да увеличите производителността си. Но пиенето им често не се препоръчва. Резултатите от проучванията, проведени от Дейвид Грант от Университета, показват, че някои енергийни напитки могат да увеличат риска от нестабилен сърдечен ритъм.

Доброволци на възраст от 18 до 40 години са участвали в изследването. Те били разделени в две групи – едната изпивали по 2 бутилки енергийни напитки, а другата същото количестно “фалшиви” енергийни напитки в продължение на 3 седмици. Никоя група не знаела дали пие истинските енергийни напитки. В резултат на това първата група е имала високо кръвно налягане и повишен сърдечен ритъм, докато други не са имали отклонения.

Прием на болкоуспокояващи

Болкоуспокояващите наистина помагат на тези, които имат хронична болка. Въпреки това, изследванията, проведени от Университета в Охайо, са показали, че болкоуспокояващите могат също да намалят остротата на добрите емоции.

В това проучване една група участници взела болкоуспокояващи, а другата приемала безобидни хапчета с плацебо ефект на болкоуспокояващите. По-късно участниците разгледаха 40 фотографии – от много неприятни (гладни деца) до много сладки (деца, които играят с котки). След всяка снимка участниците трябваше да преценят колко положителна е всяка снимка.

Резултатите показват, че участниците, които приемали обезболяващи, оценяват, че снимките са били по-лоши от тези, които са приемали другите хапчета. С други думи, емоционалното възприятие на реалността е изкривено.

Завивате главата си с хавлия

Бъдете внимателни, като завивате косата си в кърпа. Когато косата е влажна, тежката кърпа може да причини накъсване или дори да падане на косата ви, смята Леон Ван-Горком, старши мениджър по грижа за косата в Unilever Research and Development. Вместо това използвайте кърпа, за да подсушите излишната вода и оставете косата ви да изсъхне. При подсушаване на излишната вода не забравяйте да бъдете нежни и го правете само за кратък период от време.

Вземате дълги душове

Вземането на дълги душове е наистина приятно. Те ви помагат да се отпуснете и е по-лесно да заспите след душ. Дългите душове обаче премахват влагата от кожата, което може да доведе до суха и сърбяща кожа. Вашият душ не трябва да трае повече от 10 минути. Колкото по-кратко, толкова по-добре!