11 тайни как да проверите какво наистина ядете

Хранителните продукти с лошо качество не само имат странен вкус, но и могат да причинят здравословни проблеми, които правят избора на правилните храни много важен.

Например, форхлорфлуронът, който се използва за увеличаване на размера и теглото на динята, може да предизвика гадене, повръщане, диария и подуване при поглъщане. Ще ви разкажем всичко за това как да откриете тези опасни дини и да проверявате качеството на другите обичайни продукти бързо и лесно.

Тук ще открием серия от практически съвети, които ще ви помогнат да проверите качеството на храната, която ядете.

1. Изберете пресните яйца.

Прост тест може да се направи с чаша вода, за да ви помогне да проверите свежестта на вашите яйца. Поставете яйце в чаша вода и вижте какво се случва. Ако яйцето потъне и застане легнало хоризонтално на дъното на чашата, то е свежо и добро за ядене; ако потъне, но стои под ъгъл, то е на около 1-2 седмици; и ако яйцето плава по повърхността на водата, е твърде старо, за да се яде.

Съществува и начин да се разбере разликата между пресните яйца и старите яйца от хранителния магазини. Обърнете внимание на цвета на жълтъците. Пресните яйца имат наситен цвят на жълтъка, а остарелите са с по бледи жълтъци.

2. Звуков тест за вашата шоколад.

Някои производители могат да лъжат за истинското съдържание на какаото в своя шоколад. За да проверите действителното съдържание на какаово масло в шоколадовия си бар, счупете го и чуйте звука, който издава при чупенето. Шоколадовото блокче с високо съдържание на какаово масло ще предизвика силен звук, докато барът с по-ниско съдържание на какаово масло ще направи мек, тъп звук.

3. Изберете добро авокадо

Има няколко практически съвета, които можете да използвате, за да изберете добро, вкусен авокадо. Отлепете костилката на авокадото. Ако се измъкне лесно и има зелено отдолу, авокадото е добро и узряло. Ако има кафяво под нея, авокадото е презряло и вероятно ще видите тъмни петна около костилката, когато го отворите. Ако тя не излезе, плодът не е достатъчно зрял, за да бъде изяден все още.

4. Напукани дини.

Ако отрежете диня и видите пукнатини по повърхността й, по-добре е да я изхвърлите. Тези пукнатини могат да бъдат причинени от химикалите, които някои земеделски производители използват, за да направят дините да узряват по-бързо. При поглъщане тези химикали могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително токсично отравяне.

5. Отърви се от развалените миди

Уверете се, че суровите миди, които ще готвите, са плътно затворени. Ако видите отворена мида, изхвърлете я. Ако се затваря, това означава, че е жива и годна за консумация; ако вече е отворена, изхвърлете го, защото тази мида е мъртва. При варене или на пара, всички “добри” миди се отварят. Ако виждате затворен в тигана, по-добре е да се отървете от нея.

6. Изберете най-добрите банани.

  • Основната разлика между органичните и неорганичните банани е, че конвенционалните банани могат да се отглеждат със синтетични торове, инсектициди и хербициди. Органичните плодове се отглеждат с помощта на естествени вещества. Много хора забелязват, че бананите, означени като биологични, са склонни по-лесно да се развалят.
  • Когато избирате банани, избягвайте тези със сивкав цвят. Тези банани не са вкусни и техният цвят може да означава, че те са били набрани преди да узреят или че са били съхранявани в неподходящи условия твърде дълго. Изберете банани с ярък жълт цвят. Не избягвайте бананите с малки тъмни петна по кожата: тези плодове са напълно узрели и ароматът и вкусът им са най-добри.

7. Изберете скариди, които имат глави

Ако искате да купите пресни скариди, изберете тези, които имат глава, защото тези без глави може да се окажат размразени. Скариди обикновено се замразяват и транспортират без глави, защото главите на скаридите съдържат много мазнини, които могат да развалят текстурата на скаридите, когато се съхраняват дълго. Другите характеристики на добрата, свежа скарида включват свеж мирис на океан и твърди очи и крака.

8. Избягвайте ярки и гланцирани сушени плодове

Някои производители могат да добавят консерванти, за да направят изсушените си плодове по-привлекателни и да предотвратят загубата на цвят. Такива плодове могат да съдържат сулфити, опасни за вашето здраве. За да избегнете тази опасност, изберете сушени плодове с естествени кафеникави или сивкави цветове, а не онези, които са ярко оцветени и блестящи.

9. Изберете ягоди с наситени червени цветове.

Има няколко съвета как да изберете добри ягоди. Опитайте се да купите местни ягоди, които са в сезон, вместо да купувате внесни, тъй като те обикновено се берат преди да са узрели. Потърсете ягоди с яркочервен цвят и избягвайте тези с бели петна около дръжката, тъй като това може да означава, че плодовете все още не са узрели. Не се страхувайте да купувате ягоди в несъвършени форми и различни размери, тъй като еднаквите размери и перфектна форма не гарантират добър вкус – перфектно оформените плодове могат да бъдат отглеждани, за да растат по този начин.

10. Научете как да различавате истинското масло от заместителите

Маслото често се фалшифицира и е много важно да знаеш как даразличиш истинското масло от фалшивия еквивалент. Природното масло е направено от краве мляко и като правило е по-скъпо от заместителите му. Истинското масло има естествен, радикален цвят, то се разтопява равномерно и за разлика от заместителите, произведени с растително масло, то не оставя капки върху повърхността му при топене. Заместителите, съдържащи растителни мазнини също се разтопяват по-бързо от истинското масло, произведено от краве мляко.

11. Отървете се от гъбите, ако потъмняват.

Лошите гъби стават лепкави на повърхността и придобиват по-тъмен цвят. Когато този процес започне, той бързо може да разруши гъбата, така че е по-добре да готвите гъбите, докато са все още свежи.