11 Характеристики на щастлива и здрава връзка

Тази статия ще ви помогне да разберете какво е достатъчно, за да останете заедно – това, което е необходимо, за да създадете и поддържате щастливи и здрави взаимоотношения.

1. Връщайте се обратно по пътя с комуникацията

Няма връзка, романтична или друга, която да продължи без конфликт. Онова, което трябва да направим, за да върнем връзката отново на пистата, е добрата комуникация. Следователно комуникацията е най-важният фактор за здравето на една връзка, защото представлява способността на връзката да се самооправдава. Но какво да направим за добра комуникация? Цялата книга може да бъде написана по този въпрос, но засега нека опростим нещата:

Превантивно: По-лесно е да бъдете откровени, защото тогава може да поговорите за проблеми вместо да чакате да ви сполетят.

Постоянно: Няма смисъл да се общува понякога, или само по определени въпроси; комуникацията работи само ако вя има винаги.

Честно: Добрата комуникация е акт за изграждане на доверие, който доближава вас и другия човек. Недоволството има обратен ефект.

2. Започнете с доверие

Връзката трябва да има основание за доверие, за да успее.

Липсата на доверие често води до порочен кръг. Онзи, който не се доверява, често кара другия партньор да стане потаен, дори и за неща, които не е необходимо да крие, само за да осигури известна неприкосновеност и контрол. Това кара подозрителния човек повече да подозира.

Като цяло липсата на доверие или нарушаване на доверието е едно от най-трудните ситуации, които трябва да преодолеем в една връзка.

3. Подравнете основните стойности

Основните стойности могат да бъдат дефинирани просто като тези, които не можете да толерирате в партньора си. Повечето взаимоотношения могат да имат здравословни разногласия относно голямо разнообразие от теми, но всеки човек има своите “непроменими” вярвания. За някои това може да е политика; за други хора може да е да имат деца; между приятели, това може да е въпрос на етика.

Каквито и да са несъответствията ви, важно е вашият партньор да ги сподели; в противен случай постоянно ще се чувствате като компрометиращи на дълбоко лично ниво.

Имайте предвид обаче, че не всички вярвания са поставени в камък. Ако и двамата са готови да се изслушват, те може да се изненадат от компромисите, които откривате.

4. Използвайте интимността като габарит

Въпреки че интимността често се свързва със секса в психологическата общност, това може да означава много повече. Бихме определили интимността като способност да общувам на едно индивидуално междуличностно ниво с друго лице, което със сигурност може да се случи между приятели и членове на семейството, както и романтични партньори. Една част от интимността е секса, макар че в романтична връзка това е една от основните причини за нейното здраве и щастие.

Ако вашият сексуален живот не е мястото, където искате да бъдете, използвайте го като отправна точка, за да разберете коя част от връзката ви може да се промени към по-добро.

5. Да се грижим за уязвимостта

Едно от най-ценните неща за близката връзка е, че можете да споделяте неща с друг човек, който не споделяте с никого. Това допринася за нашето психическо здраве. Просто да можете да се доверите на някого за всички малки и големи неща от живота си е от огромна стойност – и основната причина, поради която влизаме в отношенията на първо място.

Това е двупосочна улица. И вие, и вашият партньор, трябва да развиете способност да бъдете отворени, както и да приемате, подхранвате и уважавате откритостта на другия. Уязвимостта зависи от този положителен, реципрочен цикъл.

6. Обсъдете бъдещето: Деца

Изненадващо, споделянето на общо минало не води задължително до по-добри взаимоотношения. Но споделянето на визия за бъдещето е от съществено значение в някои ключови области: деца, финанси и начин на живот. Всичко това е преплетено, разбира се, но е важно да разберете визията на партньора си за всяко от тези неща.

Един от най-честите сценарии е брачна двойка, която не може да се съгласи дали да има деца. Проницателното нещо е, че може да има любов, добра комуникация, доверие и споделени ценности, но с течение на времето двойката не може да намери компромис за това изключително важно решение в живота.

7. Обсъдете бъдещето: Финанси

Отначало е трудно да се види как финансите имат нещо общо със взаимоотношенията, но между двойките и дори между приятелите, разликите в отношението към парите могат да създадат сериозен разрив.

Двама приятели, които имат две много различни нагласи към разходите, например, ще им е трудно да решат какво да правят заедно. Двойка в тази ситуация ще има постоянен стрес, особено ако финансите се стегнати.

Макар да не е абсолютно необходимо да имаме еднакви нагласи към парите и разходите, това е важна тема за обсъждане.

8. Обсъдете бъдещето: Начин на живот

Начинът на живот е нещо като фраза, която включва аспекти на живота извън децата и финанси, които двойката ще трябва да преговаря. Това включва големи неща като например как да прекарвате свободното си време или дали да бъдете активно сексуални, както и привидно малки неща като менюто или спането. Въпросът е, че всички ние имаме предпочитания и нужди, а когато друго лице влезе в картината със собствените си предпочитания и нужди, ние сме принудени да постигнем компромис.

Когато става въпрос за начина на живот, тези, които се срещат в по-ранните си години, им е по-трудно да се адаптират към начина на живот на партньора си. Това вероятно се дължи на факта, че нашите предпочитания и нужди кристализират с възрастта. Двойките, които се срещат, когато са по-възрастни, имат по-голямо познаване на своите харесвания и неприязън и са склонни да отговорят на въпроса дали те биха били съвместими помежду си.

9. Намиране на баланс между зависимост и независимост

Както е посочено в раздела за доверието, способността да разчитате един на друг е знак за сила. Всъщност, една връзка ще стане без нея. Но както и при всичко, трябва да има баланс.

Прекомерната зависимост е също толкова уморителна, колкото и твърде голяма независимост. Без никаква зависимост никой от партньорите не се чувства, че той или тя е част от екипа, докато при твърде голяма зависимост едия или двамата партньори вероятно ще се почувстват задушени.

Накратко, всеки член на връзката има отговорността да поддържа баланс между това, че разчита твърде много на другото лице и изобщо не разчита на другото лице.

10. Не забравяйте приятелите и семейството си

Това е често пренебрегвана черта на щастливата връзка, защото голяма част от началото на връзката не включва семейство и приятели. Двама души се опознават сами и откриват, че започват да изграждат силни взаимоотношения. Но след това идва следващият етап, когато този човек среща другите важни хора в живота си.

Двойките са склонни да забравят, че това, как се вписват в приятелите и семейните групи е важно. Както при основните ценности, важното тук е толерантността. Дори ако човекът не се справя перфектно с вашето семейство и приятели, бъдете толерантни?

Разбира се, колкото по-безпогрешно те се вписват в кръговете ви, толкова по-добре.

11. Поддържайте ангажираността

В началото на повечето взаимоотношения е нужен много малък ангажимент. Всичко е розово и не можеш да си представиш, че нещо не е наред.

Ангажиментът може да бъде определен като желание да останеш с другото лице през времена, когато вече не е забавно или лесно да го направиш. Успешните дългосрочни взаимоотношения са в период от много такива периоди.