10 реакции на тялото, които всъщност можем да контролираме

Не е наивно да мислим, че имаме пълен контрол над телата си.

По-често, ние сме контролирани от отговорите на нашия организъм и не можем да контролираме повечето от физическите процеси. Това може да ви накара да се чувствате неудобно: трябва да пишкате, когато няма тоалетна наоколо, чувствате сънливост, когато е време да се подготвите за изпит или не можете да изчистите гърлото си по време на важна презентация. Тези ситуации не са фатални, но са много неприятни. За щастие много неща могат да бъдат променени, ако откриете правилния подход към собственото си тяло.

Направихме списък с житейските хитрини, които може да ви помогнат да измамите тялото си и да направите живота си по-комфортен.

1. Надуйте пръста си, за да забавите сърдечния ритъм

Повишеният пулс често е резултат от стрес. Вероятно сте притеснени преди важна презентация или среща, получаване на резултати от изпити или правите грешка на работното място.

За щастие, има доста прост начин да се успокоиш: просто трябва да охладите палеца си. Тази част от тялото ви има собствен пулс. Ако го охладите, пулсът ще се забави и ще се успокоите.

Друг доказан и тестван метод е да поставите палеца си в устата и да го “надуете”. По този начин ще стимулирате вулгарния нерв, забавяйки сърдечния ритъм и ще се почувствате много по-спокойни и облекчени.

2. Прехвърлете телесното си тегло настрани, за да облекчите болката от едната страна

Много хора са запознати с неочакваната болка от едната страна, която често се появява по време на джогинг. Може да се наложи да забавите или дори да спрете тренировката.

Най-честата причина за това е недостатъчното загряване. Кръвният поток значително се увеличава, когато тичате, но кръвта няма достатъчно време, за да се преразпредели правилно и се натрупва в черния дроб и далака. Тези органи имат тънък капак и го натискат, когато има твърде много кръв в тях. Така възниква болката.

Спортистите знаят доказан метод за справяне с този проблем: трябва да забавите скоростта на движение и да изместите телесното тегло на страната, противоположна на тази, от която идва болката. Трябва да направите това докато дишате. След няколко повторения, болката ще изчезне.

3. Бързото загряване на шията ще облекчи изтръпването в ръцете

Почти всеки изпитва неприятна изтръпване и схващане в пръстите си понякога. Тези чувства могат да бъдат причинени от неудобно положение, докато спи, тренира или в моменти на прекомерно натоварване.

Когато усетите нещо подобно, обикновено загрявате ръката си, като я завъртите или движите пръстите си или китките си. Тези упражнения са доста ефективни, но се оказва, че има по-добър и по-ефективен начин да се отървете от досадното изтръпване – просто обърнете главата си.

Нашите крайници са вцепенени, поради натискане на нервите, които преминават през врата. Ако обърнете главата си, ще затоплите мускулите и ще облекчите натиска. Това ще ви спести от неприятните усещания в ръцете ви. Този метод често е по-удобен в много ситуации, особено ако шофирате.

4. Масаж на ушите ще намали дискомфорта в гърлото ви

Дразнене в гърлото, изтръпване и дискомфорт понякога могат да настъпят от нищото и е трудно да се успокойте веднага. Чаша вода и кашляне не винаги помагат.

За да облекчите дискомфорта на гърлото, внимателно масажирайте ухото си (за предпочитане отвътре). Неприятното изтръпване често се проявява поради мускулни спазми. Когато масажирате ушните мускули, стимулирате нервите и помагате на мускулите на гърлото да се отпуснат и да премахнете спазма.

Вероятно сте забелязали, че има връзка между тези органи: всички манипулации на ушите засягат гърлото и някои хора дори кашлят, когато почистват ушите си. Това се дължи на специална чувствителност на нервната система, свързана с аурикуларния клон на нервите.

5. Кашлицата облекчава болката от инжекцията

Не можете да се освободите напълно от неприятните чувства от инжекцията, но можете да ги облекчите значително с прост трик.

Ако започнете да кашляте веднага щом сте на път да получите убождането, това ще облекчи болката. Британско списание за пластична хирургия първо публикува информацията за този трик. Лекарите твърдят, че това се дължи на факта, че вниманието на човека се премества в нещо друго, както и увеличаването на артериалното налягане.

Както се оказа, този прост метод е по-ефективен от слушане на музика, гледане на филм, разговор или други методи за разсейване на пациент преди да се направи инжекция.

6. Масажирането на областта между веждите облекчава запушен нос

Капки, спрейове и други видове лекарства перфектно се справят с запушен нос. Какво да направите, ако нямате нищо от тях, аптеката е затворена и вашият запушен нос няма да ви позволи да дишате?

Можете да облекчите състоянието си без никакви допълнителни лекарства – просто масаж. За да се отървете от запушен нос, натиснете пръстите си в областта между вашите вежди и натиснете езика си на небцето. 20 секунди ще са достатъчни, за да усетите ефекта. Можете да повторите този трик няколко пъти, ако е необходимо.

Като държите езика си в това положение, движите коста, която свързва носните проходи към устата. По този начин създавате един вид дренаж, който облекчава запушването.

7. Болката ще намалее, ако погледнете раната с бинокъл, обърнат наопаки

Мозъкът е отговорен за болката, която чувстваме: това е неговият начин да ни информирате за всяка опасност. Оказва се, че можем да измамим мозъка и да го накараме да повярва, че раната не е толкова зле, колкото мозъкът го вижда.

Учени от Оксфордския университет проведоха експеримент с хора, страдащи от хронична болка в ръцете. Те помолиха участниците да погледнат в района, където болката им идва от различни ъгли и разстояния. Ако болезнената област се разшири, човек чувства повече болка и чувства обратното, ако районът е показан в по-малък мащаб.

Причината за такива реакции се крие в логическата работа на мозъка: по-голямата рана провокира по-силен предупредителен сигнал, а поглед от далеч го прави по-малко важна и по-малко болезнена.

8. Ако не можете да изчакате да стигнете до тоалетната, разтрийте прасеца си

Неотложната необходимост от използване на тоалетната може да бъде много неочаквана и неудобна. Точно както с усещането за болка, необходимостта от използване на WC се довежда до вас от мозъка. Може да усили сигнала, за да побързаме. Но, физиологически, обикновено можем да чакаме много по-дълго, отколкото си мислим.

Австралийският физиотерапевт Janetta Webb намери необичаен начин да се справи със спешните повиквания до тоалетната: трябва да масажирате прасците си за няколко секунди. Ще станете по-спокойни и ще спечелите повече време, ако трябва да чакате.

За съжаление този начин беше доказан само при жените и все още не е ясно дали е полезно за мъжете.

9. Направете това, за да се освободите от замайване

Замаяността се проявява не само поради сериозни патологии и заболявания, но и поради влиянието на незначителни фактори като дишане, стрес или паника. Обикновено трябва да седнете и да чакате, докато се подобри състоянието ви. Има обаче упражнение, което може да ви помогне.

Учен от университета в Колорадо дойде с просто упражнение, което ще ви спаси от световъртеж само за една минута. Трябва да обърнете главата си нагоре, след това бавно да се наведете напред и след това да обърнете главата си с лице към левия си лакът.

Хората, които се опитаха да използват този метод, заявиха, че замайването си отива веднага след като направите това упражнение.

10. За да се охладите, натиснете нещо студено срещу всяка точка на пулса на тялото си

През лятото спортистите страдат най-много, особено ако не искат да се откажат от тренировките си поради горещината. Има лесен начин да намалите температурата на тялото си: натиснете нещо студено до всяка точка на пулса на тялото си.

Има няколко точки на пулса: врата, китките и под коленете. Докато упражнявате, можете да използвате влажни каишки и ленти за глава: те ще предпазят тялото ви от прегряване. Когато сте в задушна стая, натиснете нещо студено на всяко място на тялото, където вените са близо до кожата.

Въпреки че тялото ни е сложна система, все още сме в състояние да го контролираме. Опитали ли сте някое от тези предложения?