10 неща, които не ви препоръчваме да правите преди лягане

Според статистиката почти 27% от хората имат трайни проблеми със заспиването и 73% от хората са се сблъсквали с този проблем.

Но причините за лошия сън не винаги са свързани със здравословни проблеми. Някои вечерни навици, които изглеждат нормални за нас, всъщност могат да окажат отрицателно въздействие върху съня ни и дори да причинят безсъние.

Събрахме някои неща, които трябва да престанете да правите преди лягане, ако искате да си починете.

10. Пушене

Точно като кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото ни. Увеличава сърдечния ритъм и кръвното Ви налягане и стимулира мозъчната активност. Всички тези процеси не допринасят за здравословен сън. Дори ако заспите, качеството на съня ви няма да е задоволително: пушачите са по-склонни да страдат от безсъние, отколкото хората, които не пушат. Ако не искате да се откажете от пушенето, опитайте да не пушите 1,5 часа до 2 часа, преди да си легнете. Това ще ви помогне да заспите по-бързо и вашият сън ще бъде по-здравословен.

9. Упражнения

Обикновено тренирането има добър ефект върху съня, тъй като може да ни помогне да заспим по-бързо и да облекчим стреса. Но то работи само ако завършите тренировката си 3-4 часа (или дори 6 часа), преди да си легнете. И ако току-що сте се върнали от фитнес залата и сте се запътили право към леглото, вашето възбудено тяло няма да ви позволи да спите – особено ако вземете горещ душ, който дразни нервната система.

8. Пиенето на вода

Малко количество течност преди заспиване е добро за вашето тяло. Но ако пиете прекалено много вода, вероятно ще се събуждате през нощта и ще имате торбички под очите си сутрин. Това не означава, че трябва да спрете да пиете вода вечер: просто трябва да експериментирате и да откриете подходящо количество течност, което няма да причини такива проблеми. Лекарите казват, че по принцип чаша и половината вода се считат за нормални за повечето хора.

7. Дрямка

Една дрямка, както и тренировките, могат да имат положителен ефект върху съня ви, ако изберете точното време. За да спите добре през нощта, може да дремнете между 13 и 16 часа следобяд. Въпреки това, дори и дрямката през деня може да развали вашия сън. За да се възползвате максимално от дременето, правете го по едно и също време всеки ден и за не повече от час и половина. Между другото, се препоръчва на хората, страдащи от безсъние, да се въздържат от такива подремвания.

6. Ангажираност с творчески дейности

Изкуството често се смята за добър начин за почивка, но това не е напълно вярно, когато става въпрос за типа почивка, от която се нуждаете, преди да заспите. Ако рисувате, пишете или свурите на музикален инструмент, мозъкът ви ще бъде много активен.

Творческите дейности изискват много усилия. За да се успокои, мозъкът се нуждае от известно време. Ето защо е по-добре да избягвате всяка сериозна мозъчна активност един час преди да си легнете – може да прочетете книга или да медитирате.

5. Използване на електронни устройства

Препоръчваме да изключите лаптопа и телефона си, защото тези устройства излъчват светлина, която е лоша за съня. Също така е по-добре да не използвате телефона, за да четете книга на него преди лягане. Вместо това изберете печатна книга или специално електронно устройство, което е по-малко вредно за очите ви и за съня.

Трябва да престанете да работите вечер, в противен случай има голям шанс да прекарате няколко часа в леглото си и да мислите за всички задачи. Вместо това, изчистете ума си, създайте план за утре и го запишете.

4. Приемане на хапчета

Ако се страхувате, че не сте в състояние да заспите, може да приемате само хапчета за сън. По-добре е да вземете другите лекарства в първата част на деня. Някои антидепресанти имат ефект на хапчета за сън, а някои просто правят нашата нервна система по-бдителна. Между другото, болкоуспокояващите също не допринасят за здравословен сън.

Ако трябва да пиете някои хапчета, попитайте лекаря за най-доброто време, за да го направите. Трябва също да се запознаете с всички странични ефекти, тъй като повечето от тях причиняват нарушения на съня.

3. Изнервяте се

Бурните емоции не допринасят за добър сън. Ако искате да гледате новините или да се карате с някого в интернет, преди да си легнете, не се изненадвайте, ако не можете да заспите. Още по-безвредни неща могат да причинят проблеми със съня: например страшна или тъжна книга. Положителните емоции не са толкова добри в този случай, тъй като може да сте прекалено развълнувани след важна футболна игра или интересен разговор с приятел, за да си легнете.

Трябва да сте сигурни, че умът ви е спокоен преди да заспите. Опитайте се да се справите с всичко, което предизвиква силни емоции, поне един час преди лягане.

2. Вземане на горещ душ

Много хора мислят, че горещата баня допринася за добър сън. Но лекарите са доказали, че всъщност разликата в температурата, е тази която ни помага да заспим: колкото по-голяма е тази разлика, толкова повече ни се доспива. Ето защо, ако сте твърде енергични, вземете студен душ.

Високата температура на водата причинява проблеми със съня и оказва влияние върху тонуса на кожата ни, защото стимулира кръвообращението към горните слоеве на кожата. Ако вземете горещ душ за повече от 10 минути, тогава ще измиете естествения слой мазнини и кожата ви ще стане по-уязвима.

1. Заспиване с домашни любимци

Много собственици на домашни любимци обичат да спят със своите животни и това не е хубаво нещо. Първо, схемите на съня при животни се различават от начина, по който хората спят. Сънят на домашни любимци е по-кратък и те променят позициите по-често от хората, което може да ви накарат да се събуждате през нощта.

Второ, кожните частици и козината могат да имат отрицателен ефект върху вашето здраве и сън, дори ако не сте алергични към животни.

Това са основните неща, които не ни позволяват да спим добре през нощта. Имате ли други съвети? Споделете своя опит в коментарите!