10 неща, които могат да ви помогнат да контролирате гнева си

Гневът е естествена и понякога полезна емоция, която отразява нашето вътрешно състояние.

Тя ни помага инстинктивно да идентифицираме и реагираме на опасни ситуации. Гневът също може да бъде голяма движеща сила, която да ни помогне да започнем да правим наистина добри неща. Най-често обаче, неконтролируемия гняв е причина за стрес и проблеми в отношенията с колеги, роднини, приятели, външния свят и дори със себе си.

Събрахме 10 начина, по които да управлявате гнева си и да вземете разрушителните си сили под свой контрол.

1. Напишете причините, поради които сте ядосани и ги унищожете

Напишете причините за гнева си: напишете много подробно, за всяка причина трябва да бъдете ядосани и разочаровани. Това може да облекчи огромното напрежение от тялото ви. Обърнете внимание на всяко малко нещо, което ви дразни и го опишете с толкова подробности, колкото е възможно. Освободете ума си от тези мисли. След това можете или да изхвърлите списъка или дори по-добре, да го унищожите и да облекчите стреса веднъж завинаги.

2. Получете някаква форма на любов и обич

Нещо толкова просто, колкото приятелска прегръдка, може лесно да ви помогне да управлявате гнева си, тъй като увеличава нивата на окситоцин, който е невротрансмитер, който улеснява стреса и раздразнението. Тя ще ви остави по-щастлива без значение каква е ситуацията.

3. Дъвчете дъвка

Доказано е от науката, че дъвката може да ви помогне да преживеете ужасна враждебност към всички около вас. Това е така, защото когато движите активно челюстта си, мускулите в лицето и в тялото ви бавно освобождават напрежението. Затова винаги имайте под ръка дъвка за ужасните дни и ще забележите значителна разлика в начина, по който реагирате на различни ситуации.

4. Отидете на разходка или дори по-добре – бягайте

Трябва да преживеете физически упражнения под една или друга форма. Бягайте 1,5 км , ходете около 20 минути или правете лицеви опори – всяка от тези дейности ще помогне на мозъка ви да произвеждат ендорфини, известни като хормони на щастие, които изгарят енергия, която в противен случай може да се превърне в омраза и раздразнение.

5. Изпейте любимата си песен

Може да звучи изненадващо, но пеенето всъщност е чудесен начин да се намали голямото количество стрес и гняв. Изпейте любимата си песен, когато сте в ужасно настроение, останете някъде на уединение и се наслаждавайте на песнента. Това може да облекчи напрежението от вашите мускули и да ви остави в много по-приятно настроение, отколкото някога сте могли да си представите.

6. Яжте нещо хрупкаво

Не прекалявайте, разбира се, тъй като вероятно не искате да се ядосвате по-късно, но се наслаждавайте на нещо хрупкаво, когато се чувствате особено ядосани за нещо. Хората се радват на слушане на хрупкави звуци, следователно, това е умствено облекчение. Това също може да помогне за облекчаване на напрежението в челюстта.

7. Надуйте палеца си


Ако чувствате, че сърцето ви се състезава заради гнева и чувството ви на неудовлетвореност, може да искате да опитате нещо неочаквано, но доста ефективно – “надуйте” палеца си. Може да звучи весело, но палецът ви има свой пулс и като го раздухвате, вие успокоявате пулса си и забавяте сърдечния ритъм.

8. Свършете някаква работа вкъщи

Може да помислите, че тази идея е отблъскваща, но ни чуйте ни. Правенето на безсмислени или повтарящи се домакински работи всъщност ще ви успокои за нула време. Работете върху вашите стайни растения, срешете домашния любимец, подредете дрешника си и ще се учудите колко бързо ще достигнете спокойно състояние на ума.

9. Застанете в близост до растение

Като се има предвид, че просто като се намирате в близост до растение за около 10 минути, ще ви помогне да напълнете мозъка си с необходимия кислород, може да искате да намерите някаква околна зеленина. Ще мислите по-ясно, затова ще можете по-лесно да се отървете от гнева си. Освен това, аромата на жасмина или лавандулата е чудесен против тревожност и за спокоен сън.

10. Задайте таймер за справяне с гнева си

Най-лесният и вероятно най-бързият начин да управлявате гнева си може да бъде толкова прост, колкото настройването на таймера. Когато всъщност забележите колко малко време трябва да сте раздразнени, преди да трябва да стигнете до следващата ви задача, ще сметнете, че гневът ви е незначителен. Погледнете таймера на часовника или на телефона си и вижте, че можете да направите толкова много по-чудесни неща, вместо да се ядосвате.