10 не толкова здравословни навика под душа, за които е по-добре да забравим

Вероятно се чудите какво толкова може да се случи по време на душ, нали?

Работата е, че когато се къпете, поставяте цялото си тяло под водата и използвате различни видове сапуни и изтривалки, които всъщност биха могли да навредят на вашата кожа. Тъй като душът е нещо, което се смята за изключително просто и лично, рядко се учим кои неща могат да бъдат вредни и кои навици са добри.

Ние открихме няколко грешки, които много хора правят всеки ден и искаме да ги споделим с вас.

1. Измивате лицето си

Изглежда, че е много удобно да измиете лицето си, когато сте в банята, но наистина не е добре за лицето ви. Повечето хора вземат душ с гореща вода, обикновено с много по-висока температура от водата, която бихте използвали, за да измиете лицето си. Кожата на лицето е много чувствителна, така че е по-добре да използвате хладка вода, за да не навредите на лицето си.

2. Не миете краката си

Вероятно изглежда, че измиването на краката е абсолютно ненужно, защото стоите във водата по време на душа. Проблемът с това погрешно схващане е, че намокрянето не означава, че автоматично краката ви са станали чисти. Краката ни влизат в контакт с всякакви неща, когато ходим и те се потят също. Те вършат голяма работа за нас, така че да се наведем и да ги измием добре, е нещо, което те заслужават.

3. Не сменяте редовно гъбата си

Известен е фактът, че мухълът обича топли и влажни условия и точно това е, което имаме по душа. Ето защо, ако използвате една и съща гъба в продължение на месеци и години, има много голям шанс да я споделяте с мухъла. Ако не можете да го видите, това не означава, че не е там. Измийте гъбата си много добре след всяка употреба, закачете я някъде, където може да изсъхне на въздух, и я сменяйте веднъж месечно.

4. Използвате сапунерка

Ако използвате твърд сапун, проверете къде го поставяте след всяка употреба. Вградените сапунерки не са най-добрият избор по същата причина – бактериите и гъбичките ги обичат. Една релефна сапунерка е много по-добър избор. Плюс това, вашият сапун ще може да изсъхне, което е огромен бонус.

5. Използване на течни ароматизирани сапуни

Разбира се, може да мирише много хубаво, но ако имате чувствителна кожа, то течniq ароматен сапун може да не е ваш приятел. Някои химикали в течните сапуни могат да причинят дразнене, особено ароматизираните. Ако кожата ви е суха и чувствителна, използването на течен сапун без аромат може да ви направи голяма услуга. Друга възможност е използването на сапун, без аромати, оцветяване или други вредни съставки.

6. Използване на стари бръсначи

Друг лош навик, който много от нас имат, е да използват бръснача, докато не стане напълно безполезен. Помните ли сапуните и гъбите, отглеждащи нов нежелан живот? Е, бръсначите не са по различни. Всъщност, това е дори по-лошо, защото ако бръсначът не е достатъчно остър, той ще ви даде много малки ранички, които дори не сте забелязали. Те може да са твърде малки за окото ви, но достатъчно големи за формата на живот, която нараства между остриетата на бръснача.

7. Оставяте на бръснача си в банята

Причината, поради която не трябва да оставяте бръснача си в банята, е същата както по-горе – мухъла обича всяка топла и влажна среда. Ако наистина искате да съхранявате бръснача си в банята, намерете място, където можете да го окачите, така че бързо да изсъхне след всяка употреба.

8. Миете косата си ежедневно

Миенето на косата всеки ден не е добра идея, тъй като честото миене може да изсуши скалпа ви и за да се компенсира изсушаването, той ще започне да произвежда още повече мазнина. Познайте какво ще се случи по-нататък? Мазна коса. Ако вече имате този навик, опитайте да използвате сух шампоан на вашите корени и мийте косата през ден.

9. Не вземайте душ след тренировка

Споменахме ли, че бактериите предпочитат топло и влажно място? Потта осигурява и двете, а бактериите просто го обичат. Страхотно е, че тренирате, но намерите няколко минути за душ след упражнения. Ще се почувствате по-добре и определено ще миришете по-добре.

10. Пропускате овлажниването

Добре, момчета, можете да се преструвате, че никога няма да използвате овлажнител, защото това е “само за момичета”. Но това не е така. Това не е само за момичета – това е за кожата, така че да не стане твърде суха. Добра идея е да използвате овлажнител скоро след като сте взели душ, защото се абсорбира малко по-добре, когато кожата ви е топла. Освен това той заменя влагата, която кожата ви губи при много горещи душове.