10 мощни психологически трикове, за да получите това, което искате

Понякога се намираме в ситуации, в които едва можем да контролираме действията си.

В този случай те не се отнасят за емоционални изблици, а за ситуации, в които някой се опитва да навлезе в ума ви и да промени нещата там.

Modernitta описва мощни трикове на психологическо влияние, които ще ви помогнат да разпознаете ситуации, в които някой се опитва да ви манипулира или да ви подведе. Сега, когато ги познавате, ще можете да избегнете този капан.

10. Сензационализъм и спешност

Призивът да бъдете част от една общност е основна примитивна нужда. Уебсайтовете за резервация на хотели много често използват този трик. Когато уведомяват хората, най-често се използват следните фрази: Остава само една стая; Същата стая току-що е резервирана; 2 души разглеждат тази стая сега. В 90% от случаите това е трик.

9. Смесване на факти и мнения

Основната задача на всеки манипулатор е да ви вкара в илюзорна среда, така че да не забележите манипулацията, но да я възприемете като набор от обстоятелства. Например, ако трябва да уволните някого, първо ще му покажете, че той е лош работник. Уволнението би било естествено, ако работата се свърши лошо. Не се хвалете излишно. Оценявайте работата си отстрани.

8. Активиране на стереотип

Лео Толстой веднъж каза: “Всички щастливи семейства са еднакви, всяко нещастно семейство е нещастно по свой начин.” Когато следваме стереотипите, ние несъзнателно ги проектираме в нашия живот. Това може да се дължи на примитивната нужда да чувстваш единство с другите. Следващия път, когато смятате, че искате да сте като някой друг, помнете откъде идва тази нужда.

7. Не мислете. Вярвайте!

Основната задача на манипулатора е да елиминира осъзнаването на жертвата и да я лиши от способността да задава логични въпроси, като налага идеята за безсмислено вярване. Смятате, че вземате собствени решения, но това е илюзия. Манипулаторът може успешно да засади някаква идея в съзнанието ви.

За да го избегнете, просто спрете да мислите за следното: “Какво може да се случи, ако не постигна тези цели?” Вие сте тъжни, когато не отговаряте на вашите собствени си нужди, но не е нужно да се грижите за наложените.

6. Техника за врати в лицето

Можете да събудите чувстото за вина в някой невинен, за да получите това, което искате. Те могат да се чувстват задължени и доволни, когато ви помагат.

В този случай, трябва да разберете, че когато някой ви направи услуга, просто може да бъде достатъчно едно благодаря. Не е нужно да изплащате всяко добро дело, което е било направено за вас.

5. Незначителен речник

Когато използваме специална терминология, умишлено правим нивото на интелекта на опонента ни по-ниско. Опонентът може да почувства тежък дискомфорт поради собствената си некомпетентност. За да разчупите напълно доверието му, опитайте се да цитирате известни хора. Сега можете да насочите разговора във всяка посока, която искате.

4. Метод на фрагментация

Въпросът е, че скривате някои факти за живота си и умишлено изтъквате други. Положителните факти са по-чести във всички аспекти на живота. Но конкретен факт, изваден от контекста, няма да отразява цялата ситуация.

Например, маникюристът ви наранява случайно. Ще останете ли с лошо впечатление за салона като цяло и за всички работници там, но това не означава, че всички са лоши.

3. Предишно споразумение

Понякога нямаме време да претеглим всички плюсове и минуси, затова се съгласяваме да направим нещо лудо. Не забравяйте, че във всяка ситуация имате право да кажете “не” или да започнете да търсите компромис. И тук започват манипулациите: “Човек, обеща, че ще помогнете!” Или “Мислех, че мога да разчитам на теб!” Не се притеснявай да казваш “не” и не се чувстваш виновен за това.

2. Методът Goebbels

Всяка реклама е добър пример. Не ги оставяйте да ви манипулират и внимавайте за избора си. Причини като “Само защото го искам” и “Не знам как това стигна в моята кошница” не са достатъчно добри.

1. Непродуктивни аргументи

Според изследванията резултатът в 60% от ситуациите ще бъде положителен, ако използвате думата “защото”. Няма значение какво следва тази ключова дума, защото звучи много разумно. Ето защо ние сме склонни да се съгласяваме с противниците по-често.

Опитайте се внимателно да слушате следващите аргументи, защото е важно.

Бонус: Как да получите това, което наистина искате.

Вече знаете всичко за умствените трикове и капани и как да ги избягвате. Без значение каква може да е бъдещата цел, можете да избирате между тези 2: да използвате трикове или да ги постигнете сами.

Ако мислите внимателно, много по-удовлетворяващо е, когато не си играете с чувствата на хората, използвайки трикове. Смятаме, че е важно да имаме твърда гледна точка и да не бързате между многото възможности.