10 грешки, които правите при обзавеждането на вашата къща

Може би мислите, че домът ви изглежда перфектно – всяка мебел е на точното си място, не сте прекалили с нищо и нищо не ви липсва. Може и да е така, а може и да не е. Представяме ви 10 детайла от обзавеждането, които според изтъкнати интериорни дизайнери, не са подходящи за обзавеждането и подреждането на дома ни. Вижте кои са те.

 

Стени тип галерия

Стените, отрупани с картини в стил галерия са чудесно решение за малки пространства, но според някои интериорни дизайнери не са толкова добра идея. Дизайнерът Брайън Стодард казва пред bestlife.com, че когато на една стена се поставят много предмети, то тя изглежда претрупана и задушена, затова препоръчва да се избягва подобна подредба.

 

Изкуство навсякъде

Прекаляването с предмети на изкуството навсякъде из дома ни, не е вариант, който интериорните дизайнери да препоръчват. Дори и да имате множество такива предмети, да ги цените и желаете да разположите в дома си, придържайте се към умереност. Увличането в тази посока може да бъде възприето от гостите, които посещават дома ви за излишна претенциозност, която задушава вашата обител и не ѝ дава възможност да „диша“.

 

Голи прозорци

Интериорният дизайнер Ники Грийн споделя, че едно от най-дразнещите неща за него е липсата на завеси в един дом. Единственият вариант, в който може да си позволите прозорците ви да са голи, ако те самите са някакъв по-специален модел и изработка, която искате да се забелязва.

 

Не слагайте картините прекалено високо

Преди да забиете пирона високо над нивото на главата ви, помислете пак и свалете височината. Интериорният дизайнер Алексис Гарет препоръчва картините да се поставят на нивото на ръста на средностатистически човек, тъй като е по-приятно за окото. Според нея най-добре е да се закачат картини и други предмети на изкуството на около 160-170 см от земята, за да могат хората да се любуват на творбите, без да се налага да изкривяват вратовете си.

 

Малки мебели в голямо пространство

Когато купувате мебели за голяма стая, е важно да инвестирате в обзавеждане, което отговаря на размера на помещението. Малките мебели в големи пространства придават усещане за недовършеност и за липса на елементи от обзавеждането, освен ако това не е вашата цел.

 

Прекален минимализъм

В стремежа си да поддържате дома си изключително чист и подреден, избирайки светли цветове, семпла мебелировка и почти никакви лични предмети, вие обезцветявате дома си. Прекаляването с мебели и вещи се счита за грешка в обзавеждането, но същото важи и за хиперминимализма. Избягвайте и двете грешки по възможност.

 

Използвате грешните крушки

Според много от интериорните дизайнери грешка е да се слага каква да е електрическа крушка на осветителното тяло. Те имат значение и е важно да намерите баланса и точната светлина, която ви харесва, за да използвате правилните крушки в дома си.

 

Мебел, която не е на точното място

Ако дизайнът на дома ви не позволява на хората, които ви гостуват, да се движат свободно из помещенията, вероятно сте направили голяма грешка, смята Гуен Сийгъл, интериорен дизайнер. Според нея много често хората искат да покажат по-интересна мебел от обзавеждането си по нестандартен начин, поставяйки я на необичайни места, без да се замислят, че пречат на преминаването и стоят нелогично.

 

Препълване на стаята с мебели и предмети

Маси, столчета, табуретки, кресла, вази, рафтчета – препълването на стаите с мебели е задушаващо. Една стая трябва да има въздух и поне малко свободно пространство, за да се усеща нейната атмосфера. Препълвайки дома си с мебели, вие задушавате неговата индивидуалност. Търсете баланса, съветва Сийгъл.

 

Диван и столове в синхрон

Повечето хора смятат за съвсем естествено да съчетават диван и столове като модели, текстил, дизайн, цветове, но според експерта по обзавеждане Марти Башър, това е остарял начин на подреждане. Според него това е метод на обзавеждане от 80-те години на миналия век и вече не е актуално да се търси съчетаване на всяка цена.