Съвети за отглеждане на лавандула у дома

Лавандулата е родом от Европа. Това растение е много високо ценено заради ароматните си цветове, които се използват за парфюми, етерични масла и много други козметични продукти.

Отглеждането на лавандула в домашни условия може да се окаже голямо предизвикателство, но ако следвате тези съвети ще постигнете много добър успех и ще се радвате на едно красиво и уханно растение в дома си.

Място и температура за отглеждане на лавандула
При отглеждането на закрито лавандулата трябва да получава колкото е възможно повече светлина. Най-добре ще е да я поставите в близост до прозорец с южно изложение, където ще може да получава минимум от три до четири часа пряка слънчева светлина.

Без достатъчно светлина растението ще остане слабо и ще престане да цъфти. На закрито добрата вентилация и циркулацията на въздуха са от голямо значение, а идеалната температура от пролетта до средата на есента трябва да бъде около 25 до 30 градуса през нощта и до 35 градуса през деня.

През есента и зимата температурата трябва да бъде около 20 – 25 градуса през нощта и 30-32 градуса през деня. През пролетта може да засадите лавандулата на двора на слънчево място.

Поливане на лавандула
Поливайте лавандулата добре и оставяйте почвата леко суха между поливанията. Прекаленото поливане и оставянето на почвата постоянно влажна могат да причинят гниене. Но тя не трябва да бъде и суха, защото листата ще пожълтеят много бързо.

Торене на лавандула
Лавандулата трябва да се наторява с универсална водно-разтворима тор на всеки четири седмици през пролетта и лятото. Купувайте продуктите за торене само от лицензирани магазини и в никакъв случай не използвайте пестициди, за да засилите растежа.

Подрязване на лавандулата
Подрязването на клонките ще предизвика поникване на нов растеж. Ако желаете вашата лавандула да има пи-обемен вид я подрязвайте по-често.

Лавандула в саксия
Подходяща саксия за лавандула
Посадете растението в широка и дълбока саксия и направете няколко дупки на дъното на саксията. Сменяйте чинийката под саксията по-често, за да избегнете появата на плесен и да не се зарази почвата с бактерии.