Различните видове глина и техните полезни свойства

За вълшебните свойства на глината се говори от древността. Днес скъпите козметични маски привличат жените с надписите си за наличие на един или друг вид глина.

И ние ги купуваме, въпреки че можем да си ги приготвим самостоятелно, при това на съвсем ниска цена.

Първо трябва да разберем коя именно глина е подходяща за нашата кожа. Днес в магазините може да се намерят различни видове, но всеки един от тях има собствен минерален състав, а съответно и различни свойства.

Бялата глина (каолин) е богата на магнезий и цинк. Тя се използва най-много в козметиката. Маските с тази глина прочистват и избелват кожата, премахват наднорменото количество мазнини. Бялата глина притежава и антисептични свойства. Тя е най-подходяща за мазната кожа.

Сивата глина притежава способността да овлажнява и тонизира кожата, да изглажда бръчките. Затова тя е подходяща за сухата, обезводнена и проблемна кожа. Освен това, сивата глина може да омекоти загрубялата кожа по лактите и петите. Тя способства и за премахването на пукнатините по кожата.

Черната глина нормализира кръвообращението и обменните процеси. Маските, съдържащи тази глина, забавят стареенето и стимулират регенерацията на кожата. Друго предимство на черната глина е това, че тя ефективно се бори с целулита.

Синята глина съдържа фосфат, азот и желязо. Те премахва възпаленията, прочиства и дезинфектира кожата. И дори редуцира стреса.

Зелената глина е богата на калций, магнезий, мед, алуминий и други вещества. Тя нормализира работата на мастните жлези и свива порите. Тя притежава чудесни прочистващи свойства и затова е подходяща за мазната кожа.

Жълтата глина притежава свойството на абсорбент – тя извежда от кожата токсините и спомага за получаването на достатъчно количество кислород. Тази глина е подходяща за увехнала и слаба кожа.

Червената глина е подходяща за чувствителната и склонна към алергии кожа. Тя премахва зачервяването и раздразнението, прочиства и възстановява кожата.

Розовата глина съдържа железен оксид, силиций и минерални соли. Тя е подходяща за всички типове кожа, дори за чувствителната.

Ако сте решили да си приготвите маска с глина, трябва да прецените своя тип кожа. За мазната кожа е достатъчно да разбъркате глината с вода, но задължително в съд, който не е метален, до получаването на еднородна смес. Ако имате суха кожа, маската с вода може да изсуши кожата ви още повече. Затова си направете маска със зехтин или мед.

Маската от глина се нанася на тънък слой върху кожата, след което тя трябва да постои 10-15 минути и да се измие. Накрая кожата се намазва с подхранващ крем.

Можете да си приготвите и маска за коса с глина. За тази цел трябва да смесите глина, вода и яйчен жълтък, да ги разбъркате добре и нанесете върху косата за 15-20 минути. Маската за коса с червена глина премахва сърбежа и беленето на кожата по главата, а с бяла глина – заздравява косата и възпрепятства нейното окапване.

Ефективни са и ваните с глина (200-300 грама глина за 1 вана). Ваната с черна глина помага в борбата с наднорменото тегло, с бяла – премахва умората след физически упражнения и намалява потенето, с червена – осигурява обезболяващ ефект и премахва раздразнението, със сива – отстранява съществуващите пъпки и предпазва от появата на нови.

Както е известно, всичко ново е добре забравеното старо. Тайните на глината са били известни още по времето на Клеопатра. Но и днес, както и преди стотици години, глината е готова да ни се притече на помощ и да запази нашата красота и младост.