Предимствата и недостатъците на лентите за черни точки

Лентите за премахване на черни точки имат своите почитатели, но и своите върли противници. Някои дори смятат, че този продукт всъщност е вреден за кожата. А вие какво мислите?

Как всъщност действат лентите за премахване на черни точки?
Лентите за премахване на черни точки имат съставки, които, примесени с водата, създават нещо като лепило. При изсъхването на лентата, “лепилото” се закрепва за горния слой на кожата и при издърпването мръсотията и мъртвите кожни клетки се отделят.

Предимства на лентите за черни точки
Лентите за премахване на черни точки са идеални за бързо повърхностно почистване на лицето от мъртви кожни клетки и прах.

Можете да ги използвате само върху определени зони, където кожата има нужда – например носа, брадичката или междувеждието.

Недостатъци на лентите за премахване на черни точки
Почистват повърхностно – обикновено махат само горната част на черната точка. Някои дерматолози дори твърдят, че лентите за премахване на черни точки само влошават състоянието на кожата.

Прекалено честото използване на тези ленти може да доведе до поява на пъпки и черни точки (макар да звучи като ирония), защото премахва себума от кожата. Така намалява естествената защита и кожата остава изложена на вредните външни влияния.

Тези ленти не са подходящи за чувствителна кожа или поне трябва да сте внимателни в тези случаи. Все пак, при издърпването на лентата, се сваля и кожни клетки, което може да доведе до зачервяване.

Могат ли лентите за премахване на черни точки да спукат капилярите?
Най-често срещата заблуда за лентите за черни точки е, че водят до спукване на капилярите. Истината е, че лентите не оказват такъв натиск върху кожата, дори да се издърпват много рязко, за да се стигне до подобен ефект.

Важно: Винаги след използването на лента за премахване на черни точки, направете масаж на кожата с кубче лед, за да се затвори пората максимално. Не забравяйте след това да нанесете тоник за лице